0888 DIGIFON: “Burcu26 Üyesinden 1 Adet Sesli Mesajınız Var!”

0888 DIGIFON: "Burcu26 Üyesinden 1 Adet Sesli Mesajınız Var!"

Dolandırıcıların kullandıkları yöntemleri derleyip kitap yazsanız, en az 400-500 sayfalık bir kitap olur ve muhtemelen en çok satanlar arasına adını yazdırır. Çünkü adamlar o kadar çok yöntem geliştiriyorlar ki, vatandaşın bu adamlardan korunmak için yapması gereken en iyi şey; bu adamların yöntemlerini iyi takip etmek olacaktır. Eğer yöntemlerini biliyorsanız, dolandırıcı olduklarını anlayabiliyor, korunabiliyorsunuz. Yoksa kesinlikle en az bir kez ağlarına düşersiniz.

Yazının başındaki resimde görüyorsunuz, yeni bir numara, yeni bir isim ve yeni bir yöntem.. “Digifon” adıyla sahte veya taklit bir marka oluşturmuşlar, uyduruk isimlerle sesli mesajınız var gibi aklınızı çelmeye çalışıyorlar. İnanır, merak ederseniz doğal olarak mesajda paylaşılan numarayı arayacaksınız. Fakat o gördüğünüz numara sizin bildiğiniz ücretsiz 0800’lü numaralardan birisi değil. Arandığında dakikasına 2 ile 8 tl arası rakamlar işleten özel bir numara. Sizi 10 dakika oyalasalar, faturanıza 80 TL işlenecek ve bunu Gsm operatörüne yalvarsanız dahi ödemek zorundasınız.

Bu numaralar BTK tarafından veriliyor ve BTK bu adamların dolandırıcılık yapıp yapmadığını önceden göremediği için parayı basana 0888 ile başlayan numarayı veriyor. Sonrasında bu adamlar, o 0888 ile başlayan numaraları aratarak sizin faturalarınızdan gelir elde ediyorlar.

Yapacağınız tek şey, bu numaralara geri dönüş yapmamak.

Fakat onlar sizi arıyorsa, bu sefer numaranın başına dikkat etmelisiniz; 0800 mü? 444 mü? Yoksa 0888 mi? Büyük firmalar, güvenilir firmalar genelde 0888 kullanmıyorlar. 0888 arıyorsa, açmayın, hatta telefonunuzdan o numarayı engelleyin.

Numarayı açmadınız ama kafanızda bir kurum olma ihtimali mi var? O zaman aklınızdaki kuruma sosyal medya hesaplarından o numaranın onlara ait olup olmadığını sorun. Bu sayede dolandırıcılara yakınlaşmadan kafanızdaki soru işaretine de cevap bulmuş olun.

Başka neler yapabilirsiniz? 

Bu tarz numaraları telefonunuzdan engelleyebileceğiniz gibi, gönderdikleri sms’leri de Gümrük ve Ticaret Bakanlığının “Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi” üzerinden bildirerek, yüklü miktarda ceza yemelerini sağlayabilirsiniz. Ceza yediklerinde hem mecburen bu işi bırakacaklar, hemde sizden sonra dolandırılabilecek bir çok masum vatandaşı dolandırılmaktan kurtarmış olacaksınız.

Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi hakkındaki detaylı yazıma hemen aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

>> Ticari Elektronik İleti (Sms) Şikayet Sistemi
>> DiziSinemaCast.com: “Oyunculuk Başvurunuz Onaylanmıştır!”