1998 Yapımı Mustafa Kemal Atatürk Belgeseli

1998 Yapımı Mustafa Kemal Atatürk Belgeseli

Belki bir çoğunuzun henüz izlemediği bir belgesel paylaşacağım sizlerle.. Belgeselin konusu ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK. Orijinali İngilizce olarak çekilen ve amacı “yabancılara Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü tanıtmak” olan bu belgesel, bir insan, bir asker ve bir lider olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğini, bir milletin uyanışı ile birlikte ele almış ve bir dönemin olaylarına ışık tutmuş. Bu sebeple eserin içinde yer alan konuşmacılar bütün dünyanın tanıdığı Atatürk ve Türk Tarihi araştırmacısı ve akademisyenleri arasından seçilmiş. Belgesel Atatürk’ü bizzat sağlığında tanıma fırsatı bulmuş Türklerin anıları ile de desteklenmiş.

81 dakikalık bu belgeselin yapımı 2 yıl, 2 ay sürmüş. Belgeselin yapımı için 5.000’den fazla fotoğraf ve 9 saatten fazla arşiv film taranmış, bu sebeple gerek yurt içi, gerekse yurt dışından pek çok arşiv kaynakları ile temasa geçilmiş, arşiv malzeme satın alınmış ve ayrıca yaklaşık 20 dakikalık bir arşiv filmin de restorasyonu yapılarak ülkemize kazandırılmış.

Atatürk belgeselinin yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Tolga Örnek yapmış, yapımcılığını Kemal Gökakın ve Tolga Örnek paylaşmış. Eserin İngilizce seslendirmesi ise ünlü İngiliz aktör Sir Donald Sinden tarafından yapılmış.

Atatürk belgeseli, 2005 yılında gösterime giren Gelibolu belgesel filmi ve 2008 yılında gösterime giren Devrim Arabaları filminin yapımını üstlenen Ekip Film’in projelerinden biri olduğundan, tıpkı Gelibolu belgeseli ve Devrim Arabaları filmi gibi Ekip Filmin resmi Youtube kanalında yayınlanmış. Yani belgeseli daha önce izlemediyseniz, elinizde harika bir fırsat var. Belgesel Youtube’da tek parça, tamamen yasal ve ücretsiz bir şekilde yayımda.

Belgeselin tamamını hemen aşağıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz.