Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat!

android dunyasi Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat!

Bildiğiniz gibi akıllı telefonların çoğunda Android işletim sistemi bulunuyor ve Android gücünü Google Play’deki ücretsiz binlerce uygulamadan alıyor. Uygulamalar ücretsiz olunca haklı olarak telefonumuzu bu uygulamalar ile dolduruyor ve onlardan sonuna kadar faydalanıyoruz. (Benim Twitter’dan hiç uzak kalamayışım gibi.) Ancak bir süre sonra bir bakıyoruz ki telefonumuz yavaşlıyor, uygulamalar geç cevap veriyor ve hatta telefon hafızamızın dolduğuna dair uyarılar almaya başlıyoruz.. Ne oluyor da biz birşey yüklemediğimiz halde dahi bu hafıza doluyor?

Cevabı çok basit; Uygulamaların tuttuğu önbellek toplamları büyüyerek telefonumuzun hafızasını dolduruyor ve bu da uygulamaların geç cevap vermesine, telefonun yavaşlamasına, telefonda boş bir mb alan bile kalmamasına sebep oluyor.

Çözüm nedir?

Telefonumuzun hafızası 16 gb’dan az ise yapmamız gereken şey şu; Belli aralıklarla kurulu uygulamaların ön belleklerini takip etmek, gerekirse önbelleği sıfırlamak ve hatta gerekirse önbellek canavarı uygulamayı telefonumuzdan kaldırmak.

Mevzuyu bir örnek ile anlatırsak; Samsung Galaxy Ace S5830i model akıllı telefonda 8 gb hafıza varken birde harici hafıza kullanmaz, uygulama harici müzikleri, resimleri de dahili hafızada tutarsak, uygulamaların tuttuğu önbellekler sayesinde telefonumuz “dolu hafıza” uyarısı vermeye başlar ve dolayısıyla da telefonumuz yavaş çalışmaya başlar.

Ne Yapıyoruz?

Android ayarlar menüsüne giriyor, uygulamalar sayfasına gidiyor, burada kurulu uygulamalardan sabıkalı olanları buluyor ve önbelleklerine bakıyoruz. Uygulamada önbellek aşırı büyük ise önbelleği sil diyerek hafızadan boş yer açıyoruz.

Bilinen Sabıkalı Uygulamalar:

Dahili internet tarayıcısı, Chrome, Firefox, Twitter, Facebook, Pinterest, İnstagram, Foursquare, Gmail vd.

Aşağıdaki resimlerde önbellek boyutlarına dikkat edin. Bazı uygulamalar 100 mb üzerinde önbellek tutarken bazıları 5-10 mb ile sınırlı kalıyor ancak hafızası yeterli olmayanlarda 10 mb’ın bile büyük önemi oluyor.

Scr2 zps9c51bb0c Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat! Scr4 zpsb59dc9f0 Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat!

Scr1 zpsc65e653e Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat! Scr6 zpsce43ee18 Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat!

Scr5 zps0ad67383 Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat! Scr3 zps48cfaa50 Android Cihazlarda Hafıza Sömürgeni Uygulamalara Dikkat!