Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

fotograf Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazıyı yazdığım tarihlerde kendime 12 mp bir dijital fotoğraf makinesi almıştım makineyi alana kadarda 2 ay boyunca kendi çapımda araştırmalar yapmıştım, 2 ayın sonunda aldığım bu makineden memnun kalınca araştırmalardan edindiğim bilgileri yazılı olarak paylaşmak istedim.. Okuyacağınız yazıda genel hatlarıyla fazla karışıklığa girmeden anlatım yapmayı tercih edeceğim bunun iki nedeni var.. Birinci neden; fotoğrafçılık ve ürünleri konusunda deneyimli biri değilim, ikinci neden; amacım kafanızı daha çok karıştırmak değil birazda olsa yardımcı olmak..

Dikkat: 2010 yılında yayınlanmış olan bu yazı, içinde bulunduğumuz tarihte güncelliğini yitirmiş, yeni teknoloji önerilerinden mahrum kalmış olabilir.

Geçelim önerilere..

  • Fotoğraf makinesi almadan önce bütçenizi bilin ve kafanızdaki amortisman süresini belirleyin..Yani bundan 2 sene sonra yepyeni bir teknolojik ürün alacaksanız, teknolojiyi sürekli takip etmeye çalışan biriyseniz çok da pahalı ürünleri tercih etmeyin çünkü ilerleyen süreçte aldığınız ürünün fiyatı ucuzlarken daha gelişmiş ürünler daha ucuz fiyatlara karşınıza çıkabilir..
  • Fotoğraf makinesi alırken marka karmaşasına takılmadan aradığınız özelliklere odaklanın..Çünkü piyasada pek çok marka bulunmasına rağmen her markanın kendine göre iyi veya kötü ürünleri olabiliyor… Pahalı marka ürünleri kaliteli olduğu için Canon’un ucuz ürünlerininde kaliteli olacağını düşünmek bahsettiğim hatanın ta kendisi..
  • Fotoğraf Makinesi alırken ne kadar süre ve ne amaçla kullanacağınıza karar verin… Sürekli kullanmayacağınız bir ürünü bir süre sonra kenara atıp eskimeye bırakacaksanız pahalı ürünler yerine uygun fiyatlıları tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Yine aynı şekilde video çekimleri için sıkça kullanmayacaksanız alacağınız makineyi seçerken resim çekiminden çok video çekimiyle ilgilenmeniz yapacağınız hatalardan bir diğeri olur…
  • Uygun fiyatlı olarak adlandırdığımız 100-400 TL arası Fotoğraf makinelerinde Gece çekimleri sizin için çok önemli olmadığı sürece makine seçiminde bu kriteri çok ön plana çıkarmayın, genelde gece çekimleri flaşlı yapıldığında iyi sonuçlar elde edilirken flaşsız çekimlerin çokta iyi olacağını söylemek zor..Flaşlı yapılan gece çekimlerinde en iyi sonucu arıyorsanız alacağınız makinenin İSO değerine dikkat etmelisiniz,  örneğin en yüksek İSO 1600 destekleyen bir makinenin gece çekimi ile İSO 3200 destekleyen makinenin gece çekimi farklı olacaktır ve tabi ki 3200 iso destekleyen de daha iyi sonuç alınacaktır.. (piyasada 3200 üzeri destekleyen makinelerde bulunmakta tabi ki onlar dahada iyi sonuçlar verecektir burada örnek olarak 2 değeri karşılaştırdım, ayrıca makinenin 3200 desteklemesi iyi çekim için yeterli değildir bazen otomatik çekimler veya yanlış ayarlamalarda makinenin yanlış gece çekimleri yapması doğaldır…)

Fotoğraf makinesi ile yapacağınız çekimlerde göz kamaştıran sonuçlar alabilmeniz doğru çekim alanı, doğru çekim açısı  ve makinenin ayarlarının doğruluğuna bağlıdır.. Elinizde çok pahalı ve kaliteli bir makinede olsa eğer bunu iyi kullanamazsanız alacağınız sonuçlar sizi tatmin etmeyebilir bu nedenle makine seçimlerinde çok ayrıntılara boğulmak kafanızı karıştıracaktır… Doğru makineyi seçerken yazımda da bahsettiğim gibi kendi sınırlarınızı belirlemeniz size yardımcı olacaktır…

  • Makine alırken süslü püslü hediyeleri için beğenmediğiniz bir ürünü tercih etmeyin çünkü fotoğraf makinesi kılıfı, tripod ayağı, şarj aleti, pilleri, sdhc bellek kartları çok pahalı ürünler değil, daha sonra istediğiniz takdirde parasını verip zorlanmadan alabileceğiniz aksesuarlardır..

Makine alırken eğer garanti ve servis sizin için çok önemliyse ürünün paralel ithalat veya kaçak ürün olmamasına dikkat edin aynı şekilde markanın ürünü sattıktan sonra Türkiye çapında size sağladığı garantiyi iyi araştırın… Örneğin Türkiye çapında garanti konusunda gerilerde olan bir ürünü tercih etmeniz halinde ürünün kısa sürede bozulmasıyla sizi uzun bir servis süreci ve koşuşturmalar bekliyor olacak… Benzer şekilde aldığınız ürünün bataryası vb. ayrı satılan parçalarının da kolay bulunabilirliğine dikkat etmeniz sizin yararınıza olacaktır…

  • Alacağınız makinenin görünüm açısından sizi tatmin etmesinin yanında sağlamda olmasına dikkat edin, malum fotoğraf makineleri sürekli el üzerinde taşınan ve kazalara her an maruz kalabilecek ürünlerdir bazı ürünler kasaları itibariyle düşmelere hatta suya ve toza karşı dayanıklı olurken bazıları ufak bir kazada hemen bozulabilmektedir.. Yine makinenin en önemli kısmı olan pil ve kart girişlerinin sağlamlığı da dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi! Bazı ürünlerin pil kapakları sürekli açılıp kapanmaya maruz kalarak kırılırken bazı pil kapakları da uygun güvenlik sağlanmadığından kullanım sırasından birden açılıp istenmeyen sorunlara neden olabilmekte…
  • Makine alırken makinenin güç kaynağını da araştırmanızı öneririm.. Bazı makineler şarj edilen Lityum iyon pillerle çalışırken bazıları da piyasada satışı yapılan tek kullanımlık veye özel şarj aletleriyle şarj edilen Alkalin pillerle çalışırlar.. Seçim yaparken kendi ihtiyaçlarınızı ön plana koyup karar vermelisiniz pil şarj etmek mi yoksa piyasadan tek dolum piller almak mı size en uygun olanı? Normalde Alkalin piller daha kullanışlı olduğu için tercih ediliyor… Lityum iyon piller ise makineye özel üretim olduğundan bir süre sonra süresi dolan pilin yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor fakat aldığınız ürünün özel üretim pili piyasada kolay bulunamıyor ise pili bulmak işkence oluyor.. Bu nedenle pil seçimini yaparken Lityum iyon pilli bir ürün alacaksanız makinenin yedek pilinin kolay temin edilip edilemeyeceğini önceden araştırmak akıllıca olacaktır… Lityum iyon pilleri kötülemiş gibi olmamak için lityum iyon pillerin iyi yönünden de bahsetmek gerekiyor bu tür piller şarj aletiyle ev kullanımında doldurulduğundan harici tek kullanım alkalin pillere ek ödemede bulunmamış olursunuz ama yinede aradaki bu para farkına çok takılıp beğenmediğiniz makineleri seçmemenizi öneririm ki bu makineler genelde şarj edilebilen alkalin pillerle de çalışır…

Lityum iyon pil kullanan fotoğraf makinelerinde 2 tür var birinci tür makineler pili içerisinden çıkarılmadan şarj ediliyor (Örneğin:Fujifilm Finepix j38 modeli), diğer tür makinelerin pillerini şarj etmek için makineden çıkarıp ürünle birlikte size verilen şarj aletine takarak şarj ediyorsunuz… İlk türde olan ürünlerin diğer makinelere göre üstün tarafı sürekli pil sök-tak işlemine tabi olmadıkları için pil kapaklarının bozulma,aşınma,kırılma olasılığı diğerlerine göre daha düşük..

Yukarıda yazılanlar haricinde makinenin Çözünürlüğü, Optik ve Dijital Zoom değerleri, Sesli sessiz video kayıt desteği, menü kullanım kolaylığı ve türkçe dil desteği gibi özelliklerini de incelediğinizde size uygun makineyi seçmeniz kolaylaşacaktır.. Makinelerde Optik zoom Dijital zoomdan çok daha önemlidir optik zoom ne kadar fazla ise o kadar iyidir dijital zoomun çok yüksek olmasının size pekde bir kazancı olmayacaktır…. Yazının sonuna gelirken kabaca bir önerimide ekleyeyim ve yazımı öyle bitireyim fotoğraf makinesini bir kere alıyorsanız ve sizin için çok önemliyse parada cimrilik yapmayın ve kaliteli bir ürün alın, teknolojiyi sıkı takip ediyorsanız ileride yeni makine alacaksanız şimdilik işinizi görecek bir ürünü tercih edin, gece çekimi gibi mevzular sizin için çok önemliyse para sorun değilse 400 TL üzeri makineleri tercih edin ve eğer makineyi çocuğunuz, kardeşiniz vb. birisine hediye alacaksanız en ucuz ürünleri tercih ederek cimriliğe kaçmayın 150 TL altı tanınmamış duyulmamış ürünler kısa sürede bozulabileceği için alacağınız hediyenin kısa ömürlü olmasına neden olursunuz…

Benden bu kadar fotoğraf makinesi seçerken dikkat edilecek bazı hususlara tecrübelerim dahilinde değindim fakat atladığım mevzular olabilir bunları da deneyimli arkadaşlarımız yorum olarak eklerse çok büyük faydası olacaktır…

Bu yazı 23 Kasım 2010 Tarihinde Lordiz.com sitesi için yazıldı..