Linux Dağıtımları için Ücretsiz Photoshop Alternatifi “KRİTA”

Linux Dağıtımları için Ücretsiz Photoshop Alternatifi "KRİTA"

Linux için kötü şeyler duyuyorsanız emin olun bunu söyleyen kişi daha önce Linux kullanmamıştır. Bence Linux gayet harika bir sistem, fakat kullanıcı sayısı az olduğundan Linux için geliştirilen uygulama ve yazılım sayısı da ona göre biraz düşük kalıyor. Mesela yerli Linux dağıtımımız Pardus’u yüklemek isteyenlerin kafasında ilk olarak şu soru beliriyor; acaba her uygulamayı, yazılımı bulabilecek, sisteme sorunsuz yükleyebilecek miyim? Yada oyun oynayabilecek miyim?

>> Ücretsiz Resim ve Fotoğraf Düzenleme Yazılımı “Paint.NET”

Günlerdir Pardus kullanan birisi olarak sizlere güzel haberi vermek istiyorum! Evet, Windows kadar olmasa da Linux tarafında da elimiz baya sağlam. Ancak bizler uzak durmaya devam edersek bu taraf daha fazla nasıl güçlenebilir ki? Biz çoğalacağız, Linux güçlenecek.

Mesela oyun sevenler için Steam‘de bir sürü Linux oyunu var. Eskiden Steam Linux tarafında yokken daha az oyun seçeneği varmış. Şimdi yüzlerce.. Hemde öyle dandik oyunlar değil, bilindik kaliteli oyunların bile Linux versiyonları var. Örneğin; Counter Strike: Global Offensive, American Truck Simulator, Insurgency, Day of Infamy, Rocket League, Dirt Showdown, Half Life serisi, Portal 1-2, Left 4 Dead, Saints Row, Tropica 5, ARK, Payday 2, Cities: Skylines, Football Manager 2018, Borderlands 2, Dying Light, The Witcher, Sid Meier’s Civilization 5, Tomb Raider, Goat Simulator, The Long Dark, Metro ve daha bir sürü oyun.. (Tabi GTA serisi ne yazık ki yok.)

Ofis yazılımları açısından zaten Open Office ve Libre Office var.

Peki resim ve video düzenleme açısından durum ne? 

Benim açımdan en önemli konu resim düzenleme (Photoshop) ve video düzenleme (Vegas Pro) yazılımlarının alternatiflerinin olmasıydı. Resim düzenleme için şükür ki iki harika seçenek buldum ve Windows bağımlılığımdan biraz daha uzaklaştım. Video düzenleme için ise araştırmalarım devam ediyor. Yakın zamanda Davinci resolve ve Kdenlive isimli yazılımlara göz atmayı düşünüyorum. Eğer onlarda grafik düzenleme yazılımı kadar tatminkar olursa, onlardan birine yada her ikisine de ayrıca yazı yazacağım..

Gelelim yazımızın ana konusuna..

Photoshop’un Linux Alternatifleri! 

İlk başta epey bocalamıştım, Photoshop yerine ne kullanacağım? dedim.. Pardus’la geçen ikinci günümde Online Photoshop alternatifi Photopea ile tanıştım. 4-5 gün bu şekilde idare ederken, diğer taraftan da araştırmalara devam ettim.. Ve Krita isimli yazılımın varlığını duydum. Yazılımı Synaptic Paket Yöneticisinden yüklediğimde ise çok sorunlu olması sebebi ile hemen bilgisayardan kaldırdım! Büyük hayal kırıklığıydı fakat araştırmalara devam ederken şunu fark ettim;

Synaptic Paket Yöneticindeki Krita sürümü 1:3.1.1, Krita’nın kendi web sitesindeki sürüm 4.1.3.

Yani benim yüklediğim aslında bol sorunlu, güncel olmayan bir sürüm ve yazılımın web sayfasındaki en güncel, sorunsuz sürümmüş.  Ayrıca sadece Linux değil, Windows için, MacosX içinde özel sürümleri varmış.

Hemen Krita’nın güncel sürümünü denemek için .deb uzantılı paketini aradım, buldum ve indirdim. Ancak .deb kurulumunda bağımlılıklar sebebiyle sorunlar yaşayınca, setup paketini kaldırdım ve Krita ana sayfasındaki kurulumsuz Linux formatını, Krita.AppImage paketini indirdim.

>> Krita AppImage İndir (Linux 64-bit Appimage 160MB)

AppImage dosyalarının nasıl çalıştırıldığını daha önceki şu yazımda anlatmıştım. Aynı şekilde Krita’yı çalıştırdım.. Yazılımın arayüzü Türkçe, görünüm ve araçların çoğu ise neredeyse Photoshop ile aynı idi. Photoshop’da ne yapıyorsam, aynısını bunda da rahatlıkla yapabildim.

Linux Dağıtımları için Ücretsiz Photoshop Alternatifi "KRİTA"

Eski sürüm 1:3.1.1’de ani çökmeler ve font rengi değiştirememe gibi sorunlar vardı, bunda öyle sorunlar olmadı. Yani aradığımı bulmuş, online Photopea’ya bile şimdilik gerek kalmamıştı.

Fakat başlangıçta AppImage ile alakalı ufak bir sorun çıktı. AppImage paketini çalıştırınca normal şartlarda Başlat menüsüne kısayol ikonu eklenir ve uygulamayı oradan açarız, Krita’nın 4.1.3 sürümünde bu kısayol oluşmadı. Destek sayfalarına baktım, sorundan haberdarlarmış, güncelleme ile düzelteceklermiş. Ama o zamana kadar bekleyemeyeceğimden şunu yaptım;

Krita.AppImage için Menü ve Masaüstü İkonları! 

Aşağıdaki konuma girdim;

Home > Kullanıcı > .local > share > applications

Burada sağ tıklayıp yeni bir metin belgesi oluşturarak, belgenin içine aşağıdaki komutları ekledim ve belgeyi Krita.desktop adı ile kaydettim.

[Desktop Entry]
Name=Krita
Comment=Photoshop alternatifi.
Terminal=false
Type=Application
Icon=/home/kullaniciadi/uygulamalar/krita.png
Exec="/home/kullaniciadi/uygulamalar/krita-4.1.3-x86_64.appimage" %U
Categories=Graphics;
StartupNotify=false
StartupWMClass=krita
X-UnityGenerated=true

Tabi yukarıdaki komutta uygulama ikonu ve uygulama AppImage konumunu siz kendinize göre değiştireceksiniz. Örnek olarak ben kullanıcı dizininde uygulamalar isimli bir klasörü işaret ettim. Siz isterseniz Home > Kullanıcı klasörü altında öyle bir klasör açıp, hem AppImage paketini, hemde istediğiniz bir png ikonunu yükleyebilirsiniz yada farklı bir konum oluşturabilirsiniz.

Bu adımdan sonra, oluşturduğum Krita dosyasını masa üstüne kopyaladım ve Pardus’ta oturum kapatıp, tekrar giriş yaptım. Hem başlat menüsünde, hemde masa üstünde artık bir Krita kısayolu vardı. Şuan rahat bir şekilde uygulamadan yararlanıyor, Photoshop yada Photopea’yı aramıyorum. İnşallah böyle devam eder.

Krita size çok detaylı geldiyse, Linux’un Paint’i diyebileceğimiz Pinta uygulamasına göz atabilirsiniz. Uygulama Synaptic Paket Yöneticisinden yüklenebiliyor.

Konuyla alakalı sorularınız olursa, yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.

Ve eğer Krita’nın .deb, exe, dmg gibi farklı sistem versiyonları lazım olursa yine yukarıda verdiğim indirme bağlantısına bakabilirsiniz. Linux harici diğer sistemlere ait indirme seçenekleri de aynı sayfa altında mevcut.. Hatta Krita’nın destek amaçlı ücretli Steam ve Windows Store bağlantıları bile var. Ücretli sürümlerin tek farkı, anında güncellemeler alabiliyor olmalarıymış. Bunun haricinde ödediğiniz paralarda Krita geliştirme ekibine destek olarak gidiyormuş. Krita ile oluşturulan örnek çalışmalara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Krita Sistem Gereksinimleri: 

Operating System: Windows 7 or Higher, OSX 10.11, Linux
RAM: Recommended 2GB or higher
Optional GPU: OpenGL 1.3 or higher
Graphics Tablet Supported: Wacom, Huion, Yiyinova, Surface Pro