Samsung Galaxy S Plus’a Odin ile Orijinal Rom Yükleme

Samsung Galaxy S Plus'a Odin ile Orijinal Rom Yükleme

Eğer sizde benim gibi telefonuna sürekli farklı custom rom’lar yüklemiş ve bi yerden sonra sıkılıp eski orijinal Android 2.3.6 sürümüne dönmek isteyen bir Galaxy S Plus kullanıcısı iseniz, bu yazımda sizler için Galaxy S Plus orijinal rom’a dönüşü resimli olarak anlatacağım.

Ama anlatıma geçmeden önce bir noktaya dikkat çekmem gerekiyor; yazıda anlatılan yöntem çoğu Samsung akıllı telefonda aynen geçerli fakat her telefon farklı odin sürümü ile çalıştığı ve farklı rom’lara sahip olduğu için başka model telefon kullananların anlatımda paylaştığım dosyaları kullanmamaları gerekiyor. Aksi halde telefonunuz brick olabilir. Kullandığınız telefon Samsung Galaxy S Plus (i9001) ise yazımı okumaya devam edin..

(Her zaman yaptığım gibi, mevzunun karışık olmaması için anlatımı maddeler halinde yapıcam. Bazı bölümlerde resimler ile detaylara dikkat çekicem lütfen detayları kaçırmamaya çalışın.)

Şubat 2016: Galaxy S Plus telefonum bozulduğu için artık yeni rom tanıtım yazıları yayınlayamayacak ve uygulama, kontrol gerektiren sorularınıza cevap veremeyeceğim. Fakat bugüne kadar yaptığım paylaşımlarda bir sorun yoktur. Çekinmeden faydalanabilirsiniz.

Ne Yapıyoruz?

i9001 telefonumuzda custom rom mu yüklü? Root, cwm ve custom rom’un gitmesini, telefonumuzda orijinal Samsung rom’u olmasını mı istiyoruz? O zaman Odin isimli yazılımı, ariesve.ops isimli dosyayı ve tek parçalık rom dosyasını bilgisayarımıza indiriyor ve odin yardımı ile yazılımı bilgisayarımıza yüklüyoruz.

Sorun Çıkar mı?

Bizzat telefonuna defalarca custom rom yüklemiş, en sonunda İCS ve JB custom rom’larından sıkılmış, az da telefonu bozmuş biriyim. (Sürekli custom rom yüklediğim için telefon kendi kendine kapanmaya başlamıştı ve son beta rom’lar keyif vermiyordu..)

Telefonuma ilk defa orijinal rom yükleyecektim ve konuyu özet olarak biliyordum yani daha önceleri sadece kurtarma modundan custom rom’lar yüklüyordum. Bu ilk olacaktı.

Telefonuma uyan odin yazılımını, ariesve.ops dosyasını ve telefonu aldığımda içinde kurulu olan Polonya çıkışlı Android 2.3.6 sürümünü bulup bilgisayarıma indirdim. Ve ufak bir boot sorunu haricinde rom yüklemede sorun yaşamadım.

Boot Sorunu Nedir?

Boot sorunu derken telefonun açılışında oluşan bir sorundan bahsediyorum. Rom yüklemesi bittikten sonra telefon normal bir şekilde açılıyordu fakat Samsung açılış logosunda takılı kalıp, aynı ekranı defalarca tekrar ediyordu.

Sorunu Nasıl Çözdüm?

Telefonu kapatıp orijinal kurtarma modunda açtım ve wipe data, wipe cache uygulayıp telefonu tekrar başlattım. Telefon bu sefer sorunsuz açıldı.

Hangi Rom’u Yükleyeceğiz?

Tüm Galaxy S Plus modellerinde aynı rom yüklü değil, bazıları yurtdışından geldiği için, bazıları da Türkiye’den alındığı için orijinal rom’ları farklı olabiliyor fakat tahminim o ki yazıda paylaştığım rom’u yüklerseniz herhangi bir sorun yaşamazsınız. (Samsung Türkiye güncellemelerini almak hariç. Ki zaten i9001 için 2.3.6’dan sonra resmi rom çıkmadı.)

Eğer telefonunuzla gelen orijinal rom’u bulmak istiyorsanız telefonunuzun kutusuna bakmalı, telefonu aldığınız yere ulaşıp sormalı yada Sammobile sitesinden telefon modeli ve ülke bazlı orijinal rom aratmalısınız.

Orijinal Rom Yükleme!

Yukarıda anlattıklarımdan sonra şimdi sıra geldi orijinal rom’u yüklemeye. (Yükleme işlemi bittikten sonra telefonunuzdaki custom rom, root ve cwm otomatik olarak gidiyor. İleride tekrar custom rom kullanmak isterseniz tekrar telefonu root etmeniz, cwm yüklemeniz ve sonra custom rom’u yüklemeniz gerekiyor.)

1. Aşağıdaki bağlantıdan Odin yazılımını, ariesve.ops dosyasını ve orijinal 2.3.6 rom’unu indirin. (Benim orijinal rom’um Aralık 2011 2.3.6 idi.)

>> Odin + Ariesve.ops + Orij.Rom indir

2. Yüklemeye geçmeden önce telefonda yedekleyeceğiniz birşeyler varsa (sms’ler, whatsapp yazışmaları, rehber gibi.) yedeklemelerinizi yapın. Sms yedekleme için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. (Sms backup yedeklemesini orijinal rom’a yüklerken önce telefona OI file manager’ı kurmalısınız.)

3. Yedeklemeleri yaptıysanız şimdi Odin yazılımını yönetici olarak çalıştırın. Telefonu download moduna alın ve usb kablo ile bilgisayara bağlayın.

– Download mod:  Odin için gerekli aksi halde odin telefonu görmez yazılım yükleyemez. (Ayrıca odin’in telefonu görmesi için Kies tamamen kapalı olmalı, telefon bilgisayarın ön usb’lerinden değil arka usb’lerinden bağlanmalı.)

Download modu açmak için önce ses kısma sonra home ve sonra güç düğmesine basıyor ve download mod açılana kadar bu 3 tuşu basılı tutuyoruz.

(Eğer bilgisayarınızda kies açık değilse, samsung usb driver kurulu ise odin’in telefonu görüp ilk portu açması yani odin’deki ilk kutucuğun sarı olması gerekiyor. Eğer ilk kutucuk sarı renk olmazsa telefonla ve usb driverlar ile biraz uğraşmanız gerekiyor. Windows 8 Pro 64 bit’de bi yarım saat uğraştıktan sonra odin’in telefonu görmesini sağlamıştım.)

4. Odin telefonu görüp sarı port rengini aldıysa şimdi Select OPS bölümünden Ariesve.ops dosyasını seçin, sol taraftan One Package‘e tik koyun ve sağ alttaki One Package‘den tar.md5 uzantılı orijinal rom dosyasını seçin.

Samsung Galaxy S Plus'a Odin ile Orijinal Rom Yükleme

5. Odin rom dosyasını analiz edecek bu süreçte sağ üstteki Start butonu pasif olur. Eğer start butonu aktif olduysa analiz bitmiş ve dosya sağlam çıkmış demektir. Şimdi yüklemeyi başlatın yani Start butonuna basın.

Samsung Galaxy S Plus'a Odin ile Orijinal Rom Yükleme

6. Yükleme işlemi en az 10 dakika sürecek bu süreçte bazen odin tepkisiz gibi görünecek yani hiçbirşey olmuyor mu dediğiniz sırada hala yükleme sürüyor olacak. Yükleme bittiğinde ise telefonunuz yeniden açılmaya başlayacak ve bilgisayarınız telefona sürücü dosyası yüklemeye başlayacak. (Odin’in yaptığı işlemleri sol alt menüden takip edebilirsiniz. Örneğin sol alt menüde system.image.ext4 download yazısı göreceksiniz ve bu yazı en az 7 dakika ekranda kalacak daha sonra finished ve cache işlemlerine geçecek. En sonunda ise telefon yeniden açılmış odinin üst kutusunda ise Pass yazıyor olacak.)

Yükleme başlıyor: (Bu aşama baya bekletiyor)

Samsung Galaxy S Plus'a Odin ile Orijinal Rom Yükleme

Yükleme sürüyor: 

Samsung Galaxy S Plus'a Odin ile Orijinal Rom Yükleme

Yükleme bitti: Normalde Reset yerine Pass yazabilir bende telefon açılışta tekrar edip duruyordu.

Samsung Galaxy S Plus'a Odin ile Orijinal Rom Yükleme

7. Eğer benim yaşadığım sorunu yaşamazsanız telefonunuz orijinal rom ile açılmış olacak ve ufak tefek kurulum ayarlarını (dil seçimi, mobil bağlantı, wifi, google hesabı vs.) yaptıktan sonra artık telefonunuzu bilgisayardan ayırıp normal kullanıma geçebileceksiniz.

(Eğer yazımda paylaştığım Polonya rom’u yüklediyseniz telefonun ilk açılışında Polonya dili görünür ve bir popup açık olur. Geri tuşuna basıp popup’ı kapatın ve dil seçeneklerinden Türkçe seçin.)

Sorun: Odin ile yükleme yaparken yaşadığım ufak sorunu yukarıda aktarmıştım. Telefon açılış ekranında takılı kalmıştı sürekli Samsung logosunda dönüp duruyordu ve telefon hala odin ile bağlantılıydı. Acaba telefonu ayırsam telefon brick olur mu diye korkuyordum ama korkununda ecele faydası yoktu. Eğer sizde bu sorun ile karşılaşırsanız odin yazılımında sol alt menüye bakın. Bu bölümde Close serial port and wait until rebooting yazıyor ve üst kısımda reset yazıyor ise telefonu bilgisayardan ayırıp telefonu kurtarma modunda açın daha sonra ise aşağıdaki yolu izleyin.

– Recovery mod: Root için, Cwm için ve Custom rom kurulumu için ve diğer teknik işlemler için recovery mod’u kullanıyoruz.

Recovery modu açmak için önce ses açma sonra güç düğmesine basıyor, samsung yazısı gelince 2-3 saniye daha tuşları basılı tutuyor sonrasında tuşları bırakıp yeşil android cininin gelmesini bekliyoruz. Android cini ekranda belirdiyse hemen sol alttaki menü (ayar) tuşuna basıyor ve 2-3 saniye bu tuşu basılı tutuyoruz. Kurtarma menüsü geldiğinde artık tuşu bırakabilirsiniz.

Kurtarma Ekranında:

Önce wipe/data factory reset seçeneğini uygulayın. (ses kısma ve orta tuşu kullanın) > Sonra wipe cache seçeneğini uygulayın. (ses kısma ve orta tuşu kullanın) > Şimdi ise reboot system now seçeneğini seçip telefonu yeniden başlatın.

8. Bu işlemi de başarı ile tamamladıktan sonra bir 5 dakika filan beklediğinizde telefon dil seçim ekranı ile açılacak ve gerekli ayarları yaptıktan sonra root’suz, cwm’siz, orijinal rom’lu telefonunuzu kullanmaya başlayabileceksiniz.

(Not: Yolu yordamı anlatmak bana, dikkatlice uygulamak size kalmış lütfen yanlış işlemler yaparak telefonunuzu bozup daha sonra bana sitem etmeyin. Konuya dair sorularınız olursa da yorum olarak gönderin elimden geldiğince yardım etmeye çalışayım.)