SSH ile Sunucudan Sunucuya Hızlı ve Kolay Dosya Aktarımı

ssh zpsntlnvz12 SSH ile Sunucudan Sunucuya Hızlı ve Kolay Dosya Aktarımı

Yıllardır kendine ait sunucusu, vps, vds’i ile olanlar genelde ssh komutlarının çoğunu ezbere bildiğinden muhtemelen paylaşacağım bu komutlarıda ezbere biliyorlardır, ancak amatörler için zaman kazandıran harika 2-3 ssh komutunu buradan paylaşmak ve kalıcı kaynak oluşturmak istiyorum. Paylaşacağım komutları kullandığınızda sitelerinizi taşımak eziyet olmaktan çıkacak, site taşıma işlemleriniz 1-2 saat değil 5-10 dakika sürecek.

DİKKAT! Yazı, 16 Aralık 2016 tarihinde yayınlanmıştır ve erişim sağladığınız tarihte güncelliğini yitirmiş olabilir.

Güncelleme: Plesk panel kullanıyorsanız www klasörünüz, yani domain klasörünüz /var/www/vhosts yolunda olacak. cd /var/www/vhosts komutu ile klasöre gidecek, paylaştığım komutlarla klasörünüzü dizine sıkıştırıp, yedekleyeceksiniz.

Örnek olayımız; eski vps’den yeni vps’e site taşıma.

Bunun için eski vps’deki dosyaların hepsini bir ssh komutu ile tar.gz olarak sıkıştıracak, sonrasında başka bir komut ile tar.gz dosyamızı doğrudan yeni vps’e aktaracak, en sonunda da yeni bir komutla dosyaları mevcut konuma açacağız.

SSH komutları için malumunuz Putty kullanıyoruz. Putty’i açıyor, eski vps’de oturum açıyor, cd komutu ile taşınacak sitenin olduğu konuma gidiyoruz.

cd /home/kullanıcıadı/web/www.sitedomain.com

Site domain dizininde muhtemelen public_html klasörünü göreceksiniz. (Eğer sizde klasör yolu farklıysa doğru şekilde site dosyalarının olduğu klasöre gidin.) Şimdi aşağıdaki komutu ssh’de yazarak, girdiğimiz dizindeki public_html klasörünü sıkıştıralım. (public_html klasörü yerine başka bir klasör sıkıştıracaksanız en sona o klasörün adını yazmayı unutmayın.)

tar -zcvf public.tar.gz public_html

Kısa sürede ilgili klasör ve içeriği tar.gz olarak sıkıştırılacak ve aynı dizinde hazır olacak. Şimdi sıra tar.gz dosyasını karşı tarafa aktarmaya geldi. Putty’den çıkmadan hemen aşağıdaki komutu girelim. Ancak kendinize göre düzenlemeyi unutmayın.

scp /home/kullanıcıadı/web/siteadresi.com/public.tar.gz root@100.100.100.99:/home/kullanıcıadı/web/siteadresi.com

Yukarıdaki komutu açıklarsak; scp güvenli kopyalama komutu oluyor, /home ile başlayıp public.tar.gz‘ye kadar olan kısım eski vps’de sıkıştırdığımız dosyanın konumunu gösteriyor,  root@100.100.100.99 kısımı yeni vps’in root kullanıcı adı ve ip adresini gösteriyor, /home ile başlayan, siteadresi.com olarak biten kısımda yeni vps’de tar.gz’nin kopyalanacağı konumu gösteriyor. Buradan yola çıkarak komutu kendinize göre uyarlıyor ve işinize geldiği şekilde kullanıyorsunuz.

Yukarıdaki komutu çalıştırdığınızda karşınıza yeni vps’in root şifresini soran bir satır gelecek, buraya şifreyi girecek ve tar.gz dosyanızın yeni konumuna kopyalanmasını izleyeceksiniz. Dosyanız 200 mb civarı bir boyuta sahipse 7 saniye gibi bir sürede yeni konumuna kopyalanmış olacak. Gördüğünüz gibi bu yöntem ile eski konumdan yeni konuma taşınmanız (veritabanları hariç) 1 dakika bile sürmezken, normal bilindik yöntemle bu dosyayı indirip, ardından yeni konuma upload etmeniz en az 1 saat alacak.

Eğer dosyanın aktarımı tamamlandıysa geriye bir tek sıkıştırılmış dosyayı mevcut konumuna açmak kalacak. (Tabi aynı konumda aynı isimle başka bir klasör varsa buna dikkat etmelisiniz.Mesela aynı dizinde public_html varsa öncesinde o klasörü yedekleyebilir veya tar.gz dosyayı başka bir klasöre taşıyarak orada açtırabilirsiniz.)

Dosyayı yeni konuma çıkarmak için; Putty’de yeni vps’e oturum açacak, cd komutu ile tar.gz dosyamızın kopyalandığı konuma gireceğiz.

cd /home/kullanıcıadı/web/www.sitedomain.com

(tar.gz dosyanızın girdiğiniz konumda olup olmadığını onaylamak için Putty’den dir komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut ile mevcut konumdaki klasör ve dosya isimleri listelenir.) Eğer public.tar.gz’yi görüyorsanız dosyaları çıkarmaya geçebiliriz.

Komutumuz;

tar -zxvf public.tar.gz

Eğer sıkıştırılmış dosyanızın adı farklıysa doğru ismi yazmaya dikkat edin. Herşey yolunda gidiyorsa kısa sürede tüm public_html (veya sıkıştırdığınız klasör neyse) mevcut konuma çıkarılmış olacak. Şimdi veritabanlarını yükleyerek veya ayarlamalarınızı yaparak taşınma işlemini sonuca ulaştırabilirsiniz.

Klasör ve dosya izinlerinde sorun yaşanırsa aşağıdaki komutla da izinleri yeniden oluşturabileceğiniz aklınızda bulunsun. (kullanıcıadı yazan 3 kısım ftp hesabından ulaştığınız kullanıcı adı olacak.)

chown -R kullanıcıadı:kullanıcıadı /home/kullanıcıadı/web

Eksiğim, hatam veya ekleme yapmak istedikleriniz olursa yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.

>> Web Tasarım ile Uğraşanlar için Faydalı Bağlantılar