X

Steam’de Envanter, Koleksiyon Kartı, Rozet ve Pazar İlişkisi

Steam oyun platformuna yeni katılanların kafasına takılan en büyük soru işaretlerinden birine açıklık getirme ve detaylıca anlatma zamanı geldi. Steam’de Envanter nedir? Pazar ne işe yarar? Bazı kullanıcıların profillerindeki rozetler nedir? Bu rozetler nasıl kazanılır? Steam’de seviye nasıl yükseltilir? Şimdi elimden geldiğince konuyu anlatacak, yazının sonunda da resimlerle pekiştireceğim. Başlıyoruz.

>> Steam Oyunlarını Başka Bir Dizine (Klasöre) Taşıma
>> Steam Hesabına Para Yükleme ve Alışveriş Yöntemleri
>> Steam Platformunun Kaliteli, Ücretsiz Oyunları
>> Steam Kütüphanesindeki Oyunu Kalıcı Olarak Silmek
>> Steam Hesabına Telefon Ekleme ve Kaldırma
>> Steam Oyun İndirimlerini Takip Edebileceğiniz Siteler

Steam Nedir?

Steam, bir online oyun platformudur ve binlerce bilgisayar oyununu uygun fiyatlarla bizlere sunar. Bu konuya daha önce eski bir yazımda değinmiştim, bu sebeple bu kısmı hemen atlayıp asıl konuya geçiyorum.

Steam’de Envanter Nedir?

Steam oyun platformundaki Envanter, platforma özel varlıklarımızın saklandığı yerdir. Buradaki varlıklar, kartlar, ifadeler, arkaplan resimleri, indirim kuponları ve fazla oyunlarımızdan oluşur. Bu varlıkları satabilir, satışlarından gelen paralar ile yeni oyunlar satın alabilir, Steam seviyemizi yükseltebilir yada oyun rozetleri kazanabiliriz.

GÜNCELLEME: Steam, Pazar ve Envanter güvenliği için Steam Guard sistemini aktif etti. Envanterinizdeki kartları pazarda satabilmek için Steam’in mobil uygulamasını telefonunuza kurup, pazar sergilemelerini bu uygulama üzerinden onaylamanız gerekiyor. Bu uygulama sayesinde hesabınız çalınırsa envanteriniz güvence altına alınmış oluyor. (Tabi hesabı geri almayı başarabilirseniz.)

Envanterimiz nasıl dolar?

1. Bazı oyunları ikinci kez aldığımızda envanterimize eklenirler. Örneğin 2’li, 4’lü oyun paketleri alırız, 1 adet oyun kütüphanemize eklenir diğer oyunlarda istediğimizde arkadaşlarımıza gönderebilmemiz için envanterimizde saklanırlar. Yada daha önceden parayla aldığımız bir oyun bir başka oyunu satın aldığımızda yanında hediye olarak gelmiştir, bu oyunda yine envanterimizde saklanır.

2. Bazı oyunlarda Steam koleksiyon kartları vardır, bu koleksiyon kartları oyunları oynadığımızda hemen envanterimize eklenirler. Kartların envanterimize ne zaman ekleneceği ise belli değildir, bazısı oyunu ilk oynarken kazanılır, bazısı oyunun sonuna geldiğimizde kazanılır. Ve bu kartlar 4 adet ise oyunu bitirene kadarda sadece 4 tanesini kazanırsınız. 4 kart kazanıldığında, bir daha o oyundan ücretsiz kart kazanılmaz. (Bu kartlar ile ne yapıldığını yazının devamında anlattım.)

3. Ve yukarıda bahsettiğim kartlar ile rozet işleyip, seviye atladığınızda sizlere Steam hediyeleri verilir. Bu hediyelerde yine Envanter’de saklanır.(Envanterinizde çok fazla kart, hediye vb. eşya saklamamanızı öneririm. Satın, kullanın yada rozet işleyin.)

Nedir bu hediyeler?

Rozet işlenen oyuna ait arkaplan resmi, rozet işlenen oyuna ait ifadeler, farklı steam oyunlarına ait %30, %50, %75 indirim kuponları.

Steam’de Koleksiyon Kartı Nedir?

Steam üzerinden yada bundle sitelerinden satın aldığımız oyunlar ile verilen ve bu oyunları oynadığımızda kazandığımız kartlara yukarıda azıcık değindim, gelelim detaylı açıklamasına.

Steam’de her üyenin bir seviyesi, neredeyse her oyununda kendine özel seviyesi ve rozeti vardır. Steam seviyenizi yada sevdiğiniz oyundaki seviyenizi yükseltmek, özel yetkinlik rozetleri kazanmak istiyorsanız bu koleksiyon kartlarından faydalanır, istenen miktardaki kartı biriktirerek bunlardan rozet işlersiniz. Bir rozet işlediğinizde ise Steam seviyeniz yükselir, o oyuna özel rozetlerden birini, bir adet arkaplan resmini, bir adet gülümseme ifadesini, başka bir oyuna ait indirim kuponunu envanterinize katmış olursunuz. (Hızlandırma kartları ile alakalı henüz pek bilgim yok.)

Steam’de Rozet Nedir?

Koleksiyon kartına resimli bir örnek verecektim ama onu yazının sonuna saklıyorum, biz önce herşeyi anlayalım sonra örneğe geçelim.. Yukarıda koleksiyon kartı açıklamasında birkaç kez adını andığım “rozet”, bizlerin oyun seviyesini göstermektedir ve bu rozetler Steam topluluğu özel sayfamızda, profilimizde sergilenirler.

Diyelim ki Half life 2 fanısınız, Half Life 2 oynayarak önce ücretsiz koleksiyon kartlarını kazanır, sonra istenen miktarda kartı satın alma yolu (yada takas) ile tamamlar ve bu kartlardan (seviye 1) rozetinizi oluşturup profilinize eklersiniz.

Örneğin Half Life 2’de toplam 8 koleksiyon kartı var (bknz; trading cards). Bu kartların 4’ü ücretsiz geliyor, diğer 4’ünü “Pazar”dan temin ederek rozet kazanma aşamasına geçiyoruz. İlk rozet işlemede seviye 1 rozetini profilimize eklerken, her kart toplayışımızda son seviye rozetine kadar adım adım ilerliyoruz. (Seviye 1’de kazanılan 4 rozet, diğer seviyelerde ücretsiz gelmez. Seviye 2 ve ilerleyen seviyelerde rozet kazanmak için her seferinde 8 kartı pazardan temin etmeliyiz.)

Örneğin Half Life 2’de 6 seviye rozet bulunuyor (bknz; badges) ve her 8 kart toplayıp rozet işlediğimizde profilimizdeki rozet, yeni seviye rozeti ile yer değiştiriyor. Level 1’de City 17 rozeti, Level 2’de Black Mesa East rozeti, Level 3’de Ravenholm rozeti, Level 4’de Resistance rozeti, Level 5’de Nova Prospekt rozeti, sonuncu levelda ise Citadel rozetini profilimize konduruyoruz. Steam profilimize girenlerde (profil gizlilik ayarlarımız kapalı değil ise) kazanılan rozetlere bakarak, hangi oyuna fan olduğumuzu, ne kadar emek verdiğimizi görmüş oluyorlar.

(Steam’de her oyunda rozet sistemi olduğunu sanmıyorum. İlgili oyunun mağaza sayfasında sağ bilgilere bakarsanız orada Steam koleksiyon kartları seçeneğinin olup olmadığına bakın. Steam koleksiyon kartı olan çoğu oyunda rozet sistemi vardır.)

Steam’de Pazar Nedir?

Rozet ve Pazar anlatımında sırayı doğru mu yaptım, bilemiyorum. İnşallah kafanızı karıştırmadan doğru gidiyorumdur. Gelelim pazar mevzusuna..

Steam’de Profil menüsü altında, “Envanter” olduğu gibi, Topluluk menüsü altında da “Pazar” bulunuyor. Koleksiyon kartları, rozet ve seviye atlama olaylarından bir haberseniz Pazar’ın nimetlerinden faydalanamıyor, hatta elinizdeki kartlarıda ederinin altından kaptırabiliyorsunuz. Bu sebeple Pazar konusunda da iyice bilgilenmek şart.

Pazar’da ne yaptığımız malum; elimizdeki koleksiyon kartlarını, arkaplan resimlerini ve diğer eşyaları burada satıyor ve başka satıcılardaki eşyaları envanterimize katmak için satın alıyoruz. Ama burada ufak detaylara dikkat etmekde yarar var.

1. Elinizde birden fazla oyun varsa, seviye yükseltmek ve rozet kazanmak için en sevdiğiniz oyunlara odaklanın geri kalan oyunlardan kazandığınız kartları elde tutmayın, satın.

2. Satacağınız kartların yakın tarihteki satış fiyatlarına göz atın, fiyatı ona göre belirleyin. Çok yüksek fiyatlar talep ederseniz kartlar elinizde kalır, çok düşük fiyatlarda da zararlı çıkarsınız. Çünkü buradan kazandığınız para ile sevdiğiniz oyuna kart satın alacak, rozet yapacaksınız. Satışlar, alışlara göre daha düşük fiyatlardır.

3. Kart satarken ve alırken Steam’e de pay ödenir, bu sebeple “Pazar“da en ucuz 19 kuruşa satılan bir kartı normal bir şekilde satmak için satış fiyatını (Steam payı ile birlikte) 19 kuruşda tutun yada daha çabuk satılsın istiyorsanız 18 kuruşda tutun. Yani Steam payı 2 kuruş olacak ise istediğiniz fiyata 16 yada 17 kuruş (0.16/0.17) yazın.

4. Satışa çıkardığınız kartı satıştan kaldıracaksanız “Pazar” sayfasında Aktif Listelemelerim‘e gidin ve kartın sağında yer alan Kaldır butonunu kullanın. Satıştan kaldırdığınız kart envanterinize geri döner ve istediğiniz bir zamanda tekrar farklı bir fiyat ile tekrar satışa çıkarabilirsiniz.

5. Bir koleksiyon kartınız satılırsa, Steam’e kayıtlı mail adresinize bildirim maili ulaşacaktır. Mevcut bakiyenizi kontrol edin ve hangi kartın, kim tarafından satın alındığına Steam üzerinden bakmak istiyorsanız “Pazar” sayfasında Pazar Geçmişim‘e gidin.

6. Eğer rozet için kart satın almak istiyorsanız pazara farklı bir yoldan ulaşacağız. Yazıyı okumaya devam edin.

Steam’de Arkaplan, İfade ve İndirim Kuponu, Vitrin Nedir? Ne İşe Yararlar?

Yazının birkaç yerinde isimleri geçti, anlatmazsam olmaz. Belirtmiştim, Steam’de rozet işlediğimizde arkaplan, ifade ve indirim kuponları kazanırız. Ayrıca bazı rozet işlemelerde arkadaş kotasıda kazanırız. Ama bunlar, arkaplan, ifade ve kuponlara göre daha az kazanılıyor.

Arkaplan: Tahmin edeceğiniz üzere sevdiğimiz, rozet oluşturduğumuz oyunun arkaplan resimleridir (bkz; Profile Backgrounds). Her seviyede bir adet kazanırız. Steam topluluğunda profilimize girenler bu arkaplanlardan seçtiğimizi görürler. Arkaplanı profil düzenleme sayfasından belirler, aktif olan hariç diğerlerini envanterda saklayabilir, Pazarda satabilir yada elimizde olmayanları pazardan satın alıp kullanabiliriz. (Fiyatlarıda çok ucuzdur.)

İfade: Sevdiğimiz oyuna ait gülümsemelerdir. Steam sohbet üzerinde arkadaşlarımıza gönderebiliriz ve kazanıldıklarında sohbet gülümsemeleri arasına otomatik dahil olurlar. (Kısa kodunu ezberlemenize gerek yok. Satabilirsiniz fakat kimse pek ilgilenmiyor.)

İndirim Kuponu: Her rozet işlemede kazanılmıyor fakat genellikle kazanılıyor. Envantere otomatik ekleniyor ancak hangi oyunda, ne zamana kadar geçerli, yüzde kaç indirim olacak? Bunu Steam belirliyor. Eğer sevdiğiniz bir oyunda, güzel bir kupon gelirse hemen kullanabilir yada kuponu başkası ile takas edebilirsiniz. Takas işlemi için, takas yapılacak kişinin arkadaşınız olarak ekli olması gerekiyor ve sohbet penceresinde arkadaşınızın adında sağ tıklayıp, takasa davet ediyorsunuz. (Kullanılmayan kuponlar süresi dolunca sanırım kayboluyorlar.)

Vitrin: Steam seviyenizin her 10 sayı artmasında kazanılan bir hak. Seviyeniz 10 olduğunda 1, seviyeniz 20 olduğunda 2, seviyeniz 30 olduğunda 3 vitrininiz olur. Bir vitrin sergileme kazandığınızda belli seçenekler arasından birini seçerek, bu seçimin profiliniz altında sürekli görüntülenmesini sağlarsınız. Vitrin seçenekleri profil düzenleme sayfasında sizi karşılar ve istediğiniz birini seçmek, sonra başka biri ile değiştirmekte serbestsiniz. (Vitrin sayınız artarsa profilinizde daha fazla sergileme yapma imkanınız var.)

Arkadaş kotası: Rozet işleyip seviye yükselttikçe arkadaş kotanıza 5 kişi eklenir. Bu, ekleyebileceğiniz arkadaş sayıdır. Yani ilk seviyelerinizde en fazla 5 arkadaş ekleyebilecekken, ilerleyen seviyelerde 50-60 kişiyle arkadaş olabilirsiniz.

Olayı Özetlersek;

Steam oyunlarını satın alıyor, oynadıkça kartlar kazanıyor, istenen sayıda kartı tamamlayıp rozet işliyor, ek hediyelerine konup, profilimizi de süslemiş oluyoruz. İstersek kartları satar, hiç rozet kasmayız ve kazanılan paraları yeni oyunlar almaya harcarız. Yada oyunlardan kart kazanamıyorsak Steam’e bakiye yükler, tüm kartları pazardan satın alır ve profilimizi rozet manyağı yapabiliriz. (Tabiki bakiyemizle arkaplan, ifade de satın alabiliriz.)

Resimli rozet işleme örneği için;

1. Örnek olarak Pool Nation oyununda kartları biriktiriyor ve seviye atlayıp, rozet kazanıyoruz. Bunun için oyunu oynadık, eksik kartlarıda pazardan satın aldık.

Kartların son durumunu Profil menüsü altındaki Rozetler sayfasından takip ediyoruz.

Steam url’si: http://steamcommunity.com/id/kullanıcıadı/badges/

Eksik kartlar içinde resimde işaretlediğim yere tıklıyor, açılan sayfanın altındaki kart bilgilerine bakıyoruz. Eksik kartların sağında Pazarı araştır bağlantısını görürsünüz. Ona tıklayarak pazar fiyatına ulaşıp eksik kartı hemen oradan satın alabilirsiniz.

2. Kartları tamamladıktan sonra yine Rozetler sayfasına bakıyoruz, kartların sağında Hazır yazan mavi renkli bir buton var. Bu butona basıyoruz, ardından da mavi renkli Rozeti işle butonuna basıyoruz. Kısa bir süre içinde gerekli yükseltmeler yapılarak sonuç karşınıza çıkıyor.

3. Arkaplan, Rozet, Vitrin haklarınızı profil sayfanızda Profili Düzenle bölümüne girerek bulabilir, gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.

4. Aynı oyunda daha fazla seviye için aynı şeyleri tekrar etmeli, yeniden kartları satın alarak toplamalı, sonra yine rozet işlemelisiniz. Farklı oyunlar için rozetlerde de yine Rozetler sayfasından ilgili oyunun rozetlerini toplamaya başlayabilirsiniz.

5. Vitrin hakkı kazanırsanız seçebileceklerinizi yukarıdaki resimde görebilirsiniz. 1 adet vitrin hakkınız varsa birini seçersiniz, her 10 seviyede ek vitrinlerde kazanabilir, ek sergilemeler yapabilirsiniz.

Not: Konuya dair sorularınız varsa yorum olarak gönderebilirsiniz. Resimleri, konu karmaşıklaşmasın diye az tuttum, anlatım üzerinden deneme yaparsanız olumlu sonuç alabilirsiniz. İlerleyen zamanda Steam bu özellikler ve kullanımlarıyla ilgili değişiklikler yapabilir, bu sebeple oluşacak anlatım eksikleri için şimdiden kusura bakmayın.

Yorumlar (16)

  • Bazı kişilerde 3 den fazla kart oluyor bunu nasıl sağlıyorlar mesela koleksiyon kart sınırı 3 bazı kişilerde 14 - 15 tane filan oluyor bunları nasıl bu kadar çok düşürüyorlar?

  • @Barış; Bazı oyunlarda rozet işlemek için toplam 10-15 kart oluyor ve oyunla birlikte yarısı yani 5 veya 7 kart ücretsiz düşüyor. Düşmeyen kartlarıda satın alarak rozet işliyorsunuz. Ayrıca nadiren hızlandırma paketleriyle birlikte de 3-4 kart ücretsiz geliyor. Bunun için belirli bir üyelik seviyesinde olmanız gerekiyor ve bu hızlandırma paketleri belki yılda 1 kez sizi buluyor.

  • Hızlandırma paketi uygunluğu olan oyunlarda nasıl hızlandırma paketi düşer.Hızlandırma paketinin dağıtımı nasıl ve ne sıkılıkta yapılıyor ?

  • @Aziz; Hızlandırma paketlerinin düşüşü Steam'e ve Steam'de ne kadar online olduğunuza bağlı. Çok sık Steam kullanıyorsanız ayda 1 paket düşebilir, ama nadiren kullanıyorsanız 2-3 ayda bir düşmesi şansınıza kalmış. Net bir rakam, durum yok.

  • cs go silahını takas yoluyla para karşılığında verebilirmiyim? Bide kartları toplamaya para vermeye değer mi?

  • @Mert Gökhan; Steamtrader benzeri siteler üzerinden takas yolu ile silah satılabiliyor ama tam olarak nasıl yapıldığını, şuanda aktif olan siteleri bilemiyorum. Birde yabancı diliniz iyi olacak ki bu tarz şeylere sağlam para veren insanlara ulaşabilesiniz. 

    Kart toplama derken pazardaki kartları ucuza alıp pahalı satmayı diyorsanız çok fazla kazanamazsınız ama uzun süreçte birkaç oyunu bedavaya getirebilirsiniz. Kartları tamamlayıp rozet işlemeden bahsediyorsanız 20 civarı level'a kadar mantıklı ama sonrasına kasmaya bence gerek yok. 

  • @soulguardgoduvr; Steam uygulamasında üst menüden kullanıcı adınıza, açılır menüden de Rozetler'e tıklarsanız kazandığınız kartlara ve oynamadığınız oyunlardan kazanabileceğiniz kartlara ulaşırsınız. Kartlar genelde rozet işlemeye kullanıldığından veya pazarda satıldığından kartlar için ek bilgi olmaz. Sadece isimleri ve görselleri olur. Bir oyunun rozet ilerlemesini merak ediyorsanız aşağıdaki sitede ilgili oyunun adını aratabilirsiniz. http://steamtradingcards.wikia.com/wiki/Steam_Trading_Cards_Wiki

  • @Ksjdjd; Steam'de iki tür koleksiyon var; Oyun koleksiyonu ve rozet koleksiyonu. Oyun koleksiyonu zaten satın aldığınız oyunlar oluyor, kütüphane altından hepsine ulaşabiliyorsunuz. Rozet koleksiyonuna ise (eğer önceden rozet işlediyseniz) üst menüde kullanıcı adınız altında açılan menüden Rozet bağlantısına tıklayarak ulaşabiliyorsunuz.

1 2