Tasarımcılar için Font Bulma Uygulama ve Eklentileri

Tasarımcılar için Font Bulma Uygulama ve Eklentileri

Shazam’ı çoğunuz duymuşsunuzdur, ortamda çalan müziği uygulamaya dinlettiğinizde parçanın adını şıp diye buluverir. Bu uygulamanın bir benzeri tasarımcılar için geliştirilmiş ve adı WhatTheFont.. Uygulamaya bulmak istediğiniz yazı stilini gösteriyorsunuz ve MyFonts.com arşivindeki benzer tüm fontlar karşınıza listeleniyor. Ancak bu uygulamanın bir kötü yanı var! 

Uygulama her aramanızda karşınıza paralı ve pahalı fontları çıkarıyor.

Bu durumda iki seçeneğiniz kalıyor; parayı basıp alacaksınız yada beğendiğiniz fontun adını alıp farklı font sitelerinde ücretsiz versiyonu var mı? araştıracaksınız..

Bahsi geçen uygulamayı aşağıdaki bağlantılardan telefonunuza, tabletinize indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

>> Android için WhatTheFont
>> Apple ios için WhatTheFont

Ancak paragöz yaklaşımları sebebi ile bu uygulamayı kullanmanızı önermiyorum.

O zaman ne yapacağız? Tabi ki alternatiflere yöneleceğiz..

WhatTheFont Alternatifleri:

Find My Font

WhatTheFont uygulamasına en yakın alternatif Find my Font. Ancak bu uygulamanın da kullanımı karışık.

>> Android için Find my Font
>> Apple ios için Find my Font

Uygulamayı yukarıdaki bağlantılardan mobil cihazınıza indiriyor, bulunacak fontu galeriden yada kameradan yakalayıp uygulamaya gösteriyorsunuz. Tabi bunu yaparken epey bir zorluyor sizi. 6-7 tane harf seçmenizi istiyor, harfleri seçtikten sonra font arşivinden benzer harfler olan fontları karşınıza çıkarıyor.

Font listesinde fontun adının hemen solunda uyum oranını görebilirsiniz. Yani aradığınız harf ile bulunan fontun harfi % kaç uyuşuyor?

Uyum durumuna göre de adı geçen fontu bulup, indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bence uygulamanın biraz daha pratik hale getirilmesi gerekiyor.

Diğer Alternatifler: 

Mobil platformlarda şimdilik alternatifler çok az. Geriye masaüstü platformlar kalıyor. Aradığınız fontu bulmak için aşağıdaki seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

FontSquirrel:

https://www.fontsquirrel.com/matcherator

WhatTheFont uygulaması gibi çalışan fakat ücretsiz font seçenekleri de sunan faydalı bir site. Aratacağınız fontun ekran görüntüsünü alıyor, siteye upload ediyorsunuz. Sonraki ekranda ise Matcherate it! butonuna tıklıyorsunuz.

Sonuç sayfasında benzer fontlar için biraz aşağıya inmeniz gerekiyor. Fontların sağ tarafında sarı renk fonda FREE yazısı görüyorsanız, bunlar bedava alternatifler. Eğer beğendiğiniz varsa indirip istediğiniz yerde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Chrome için WhatFont:

https://chrome.google.com/webstore/detail/whatfont/jabopobgcpjmedljpbcaablpmlmfcogm

Chrome uygulamasına kurulan bir uzantı WhatFont. Tarayıcıya kurduktan sonra sağ tarafta F? şeklinde bir ikon beliriyor. Bir sitedeki fontun adını öğrenmek istiyorsanız önce ikona tıklıyor sonrasında imlecinizi adını öğrenmek istediğiniz fontun üstüne götürüyorsunuz.

Deneme yaptığım sitelerde fontları doğru olarak gösterebildi. Denemeye değer.

Firefox için Font Finder:

https://addons.mozilla.org/tr/firefox/addon/font-inspect/

Chrome’un WhatFont eklentisi ne yazık ki Firefox eklenti mağazasında yok. Bu sebeple farklı bir eklentiyi kullanmamız gerekiyor.

Font Finder isimli eklenti tarayıcımıza kurulduktan sonra sağ üst tarafa bir T harfi ekleniyor. Adını bulmak istediğiniz font olduğunda önce T ikonuna tıklıyor sonrasında adı bulunacak fonta sol tık ile tıklıyoruz. Birkaç saniye içerisinde ufak bir pencere açılıyor ve merak ettiğimiz fonta ait tüm bilgiler karşımızda oluyor.

Fontun rengi, boyutu, adı ve daha fazlası.

Opera için Font Finder: 

https://addons.opera.com/tr/extensions/details/font-finder/

Bir önceki Firefox eklentisini aynen Opera tarayıcısında da kullanabiliyoruz. Tabi Opera’nın kendi eklenti mağazasındakini kurmamız gerekiyor. Sonrasında kullanımı Firefox’daki ile aynı olacak.

T ikonuna tıklayın, fonta sol tıklayın, sonuçlar ufak pencere ile karşınızda.

Şimdilik benden bu kadar. Daha fazla seçenek bulduğumda yazımda güncelleme yapacağım. Ayrıca Microsoft Edge’yi merak edenler olacaktır; ne yazık ki Edge için bu şekilde bir eklenti henüz yok.