Türksat 6A Haberleşme Uydusu Ne Zaman Uzaya Fırlatılacak?

Türksat 6A Haberleşme Uydusu Ne Zaman Uzaya Fırlatılacak?

Türkiye, uydu yayıncılığı ve uydu haberleşme teknolojilerinde birçok gelişmiş ülke ile aynı hizada koşuyor, hatta bazen onların önüne geçtiğimiz bile oluyor. Mesela dünya genelinde ilk defa 8K yayınlara başlayan ülkelerden birisi Türkiye! Türksat 3A ve Türksat 4B üzerinden yayın yapan Türksat 8K kanalı, sadece 8K tv’lerden izlenebiliyor olsa da Türksat 8K kanalı her iki uydunun kapsama alanındaki ülkelerden de izlenebildiği için ülkemizin teknolojik gelişimini dosta düşmana göstermek için harika bir araç görevi görüyor.

Türksat 8K test yayınlarına devam ederken diğer taraftan yeni uydularımızın da üretimleri tamamlanma aşamasına yaklaşıyor. Uzun zamandır merakla beklediğimiz Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A, bir aksilik çıkmaz ise 2020, 2021 ve 2024 yıllarında uzaya gönderiliyor. Bu sayede ömrü dolan eski uydular emekliye ayrılırken, Türksat’ın uydu filosu daha da güçleniyor.

Türkiye’nin Uzaydaki Gücü

Türksat 5A haberleşme uydusu 31 derece doğu yörüngesine gönderildiğinde Türkiye’nin söz konusu yörüngede kiralık uydu kullanmasına gerek kalmıyor.

>> TÜRKSAT 5A ve 5B UZAYA FIRLATILDI!

Yeni uydumuz Türksat 5A ve Türksat 5B başarılı ile uzaya fırlatıldı ve her iki uyduda şuan aktif kullanımdalar.

Türksat 6A, Haziran 2024’de Fırlatılıyor!

İlk olarak 15 Aralık 2014’te imzalanan protokol ile başlanan projede artık sona doğru geliniyor. 15 Aralık 2014’de imzalanan proje, ülkemizi dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 arasına taşıyacak. Türksat A.Ş., Savunma Sanayii ve Türk Havacılık Uzay Sanayii iş birliğiyle yürütülen TÜRKSAT 6A’nın teslimatı mart ayında yapılacak ve fırlatma Haziran 2024 tarihinde, henüz açıklanmayan bir günde gerçekleştirilecek.

3 uydunun aktif kullanıma açılması ile radyo-tv yayıncılığının yanında genişbant uydu interneti servisi içinde büyük bir kapasite yaratılmış olacak. Fakat Türksat 6A, 2024 yılında uzaya ulaştığı gibi hemen kullanıma geçirilemeyecek. Öncesinde 6 ay ile 1 yıl arasında testler yapılacak, sonrasında uydu da bir sorun çıkmaz ise aktif kullanım başlayacak.

Notlar:

  • Türkiye’nin hali hazırda 3 haberleşme, 3 gözlem uydusu bulunuyor. Türksat 3A, 4A ve 4B uyduları haberleşme görevini üstlenirken, Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat uyduları gözlem görevini üstleniyorlar. Mevcut uydularımız 31, 42 ve 50 derecelerinde konumlanırken, üretimi devam eden Türksat 5A’nın 31 dereceye, Türksat 5B ve Türksat 6A’nın 42 dereceye fırlatılması ile, yeni uyduların eskiyen yada kiralık uydunun yerini alması planlanıyor.
  • Türksat 8K  test yayınının uydu frekansı; 11176 Dikey/V 34285
  • Dünya genelinde 8K yayın yapan kanallar; Japon NHK 8K, Ses Test 8K, Türksat Test 8K.
  • Türksat 6A Türkiye’nin ilk yerli üretim haberleşme uydusu olacak. Üretim maliyeti 600 Milyon TL, üreticiler Aselsan, Tusaş, Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, CTECH Bilişim Teknolojileri. Uydunun 2020 yılında uzaya fırlatılması planlanıyordu fakat üretimin 2020 sonunda tamamlanacağı görülünce fırlatma tarihi ileri çekildi.
  • Türksat 6A’nın ömrü 15 yıl, ağırlığı 4.3 TON olacak. Uydu, Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bölümünü kapsayacak.