Web Sitesi Şifrelerini Bulut Hesaplarda Saklamak Güvenli Mi?

Web Sitesi Şifrelerini Bulut Hesaplarda Saklamak Güvenli Mi?

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan web tarayıcısı olarak Chrome kullanıyor. 1.5 milyardan fazla insan ise Google’un mail hizmeti Gmail’i kullanıyor. Gmail kullanıyorsanız, Youtube, Google, Chrome gibi birçok hizmeti kullanırken Gmail hesabınız ile oturum açıyorsunuz demektir. Bunu yapıyorsanız da, birçok veriniz Google sunucularında yedekleniyor ve saklanıyor demektir. Bu verilere web sitesi şifreleriniz de dahil.

Peki Bu Güvenli Mi? 

Google’a güvenebiliriz. Samsung’a güvenebiliriz. Apple’a güvenebiliriz. Fakat teknolojiye körü körüne güvenemeyiz. Her an bizi yarı yolda bırakabilir. Bu sebeple internette ne yapıyorsak her zaman kontrolümüz altında olması gerekiyor. Yani ne yaptığınızı yada Google’un, Apple’ın, Facebook’un ve diğer tüm hizmetlerin, uygulamaların, web sitelerinin ne yaptığını bilmeniz, denetlemeniz gerekiyor.

Bu işe ilk olarak şifrelerinizi denetim altına alarak başlamalısınız.

İnternet genelinde 100 tane sitede üyeliğiniz varsa, hepsinde aynı şifreyi kullanmak yerine (not alarak) farklı ve karışık şifreler üretmeli, sonrasında bu şifreleri çevrimiçi sunucularda tutmalısınız. Tabi bunu istiyorsanız!

Ayrıca Google’dan, Samsung’dan, Apple’dan doğabilecek bir sorun sebebi ile şifreleriniz açığa çıkarsa, hesaplarınızın kontrolünü kaybetmemek için iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif etmelisiniz. (Fakat bu özellik her sitede, uygulamada bulunmuyor.)

>> Hesap Güvenliği için İki Faktörlü Kimlik Doğrulama!

Eğer az sayıda üyeliğiniz varsa, yani şifrelerinizi unutma gibi bir sorununuz yoksa, şifrelerinizi çevrimiçi sunucularda (Google, Samsung, Apple) saklamamalı, şifrelerinizi not alarak yada akılda tutarak yolunuza devam etmelisiniz. Birkaç sitedeki üyeliğiniz için aynı şifreyi kullanıyorsanız Google sunucularında oluşacak sorunlar sonrası geçmişe dönük ve internet kullanımınıza dönük tüm şifreleriniz, şifre tercihleriniz ortaya dökülebileceğinden, bunun olmaması için tüm şifrelerinizi tek bir yerde toplayan uygulamalardan, hizmetlerden uzak durmalısınız.

Buna Chrome, Firefox, Samsung Browser, Safari, Google Drive, İcloud, Samsung Cloud gibi servislerin hepsi dahil.

Google, Facebook, Apple ve diğer servisler, her daim güvenliğimiz için sistemlerini geliştiriyor, güçlendiriyorlar, fakat buna rağmen defalarca kez gördük, yine saldırıya uğruyor ve bazı kullanıcı bilgilerini istenmeyen ellere teslim ediyorlar. Bu sebeple mecbur değilseniz ve güvenliğiniz sizin için önemli ise online yedekleme servislerini son seçenek olarak görmeniz gerekiyor.

>>Facebook’da Güvenlik Açığı! 30 Milyon Hesap Hacklendi!

Eğer yedekleme servislerini kullanıyorsanız, nelerin yedeklendiğini de ciddi bir şekilde kontrol etmeniz gerekiyor.

Mesela Chrome üzerinden Gmail ile oturum açtıysanız, Google sunucularına birçok verimiz yedekleniyor; Chrome eklentileri, Chrome temaları, otomatik doldurmalar, favoriler, tarayıcı geçmişi, şifreler, ayarlar ve ödeme yöntemleri..

Tarayıcı geçmişi, şifreler sizin için önemliyse, bunları kapatabilirsiniz.

Mesela telefonunuzda Samsung Cloud yada Google yedeklemesi kullanıyorsanız, şu verileriniz yedekleniyor; tarayıcı geçmişi, uygulama verileriniz, rehberiniz, sms’leriniz, çağrı geçmişiniz, cihaz ayarlarınız ve ödeme yöntemleri..

Tarayıcı geçmişi, rehberiniz, sms’leriniz, çağrı geçmişiniz, ödeme yöntemlerinin çevrimiçi saklanmasını istemiyorsanız, bunları kapatabilirsiniz.

Bunları tek tek seçebilir yada tümden yedeklemeleri kapatabilirsiniz. Acil durumlarda ise çevrimiçi yedekleri el ile silebilirsiniz. Bu sebeple boş bir vaktinizde bu işe zaman ayırmanız, ayarları gözden geçirmeniz, keyfinize göre düzenlemeler yapmanız gerekiyor.

Chrome tarayıcısının senkronizasyonu için adres satırına;

chrome://settings/people

yazarak, senkronizasyon ve yedekleme işlemlerini denetleyebilirsiniz. Yedeklenen şifreleri görebilir, silebilir, yedeklemeden çıkarabilirsiniz. (Bunu yaptığınızda o sitedeki üyeliğinize bir şey olmaz.)

Google’da saklanan şifreleriniz için web tarayıcısı üstünden aşağıdaki adrese giderek, gmail hesabınızla oturum açabilirsiniz;

https://passwords.google.com/

Yukarıdaki sayfaya girdiğinizde yine Chrome’un kaydettiği şifrelerinize ulaşabilir, silebilir, yedeklemeden çıkarabilirsiniz.

>> Google ile Paylaştıklarınızı Kontrol Etme

Google sunucu yedeklemeleri, Samsung cloud yedeklemeleri için telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar > Yedekle ve Geri Yükle yolunu izleyerek, cihaz yedeklemelerini denetleyebilir, kapatıp, açabilirsiniz.

Apple İcloud yedeklemeleri içinde, İOS sürümlerine göre izlemeniz gereken yol;

  • iOS 11’i kullanıyorsanız Ayarlar > [adınız] > iCloud > Saklama Alanını Yönet > Yedekleme bölümüne gidin.
  • iOS 10.3’ü kullanıyorsanız Ayarlar > [adınız] > iCloud bölümüne gidin. iCloud kullanımınızı gösteren grafiğe ve ardından Alanı Yönet’e dokunun.
  • iOS 10.2 veya önceki bir sürümünü kullanıyorsanız Ayarlar > iCloud > Saklama Alanı > Alanı Yönet bölümüne gidin.

>> Web Üzerinden İcloud Giriş

>> iCloud Saklama Alanından Boş Yer Açmak!

Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızdan (Facebook oyunlar, takipçi arttırma, unfollow vb.) 3. şahıs uygulamalarına erişim sağlıyorsanız, bu hesaplarınızın güvenliği için bu servislerin güvenliklerini üst düzeyde tutmalı, şifreleri güvenli hale getirmeli, hesaplarınızda özel yazışmalar, resimler barındırmamalısınız.

Sonuç olarak; interneti ciddi bir şekilde kullanıyorsanız, sürekli kullanıyorsanız, hesaplarınızın güvenliği sizin için önemli ise, bunu sıklıkla yapmanız gerekiyor. Yani şifrelerinizi yedeklemeli, verilerinizi takip etmeli, onların güvenliğini kontrolünüz altında tutmalısınız.

Bugün belki Google çevrimiçi yedekleme kullanmak işinize geliyor olabilir fakat gelecekte her an yedeklemeleri kapatmanız, yedeklenenleri silmeniz gerekebilir. Önceden bunun nasıl yapıldığını öğrenmeli, her duruma hazırlıklı olmalısınız.

Konuyla alakalı sorularınız olursa yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.