Windows Altında Ext Formatlı Usb Belleği Okuma

Windows Altında Ext Formatlı Usb Belleği Okuma

Linux formatı olan ext son dönemde linux tabanlı akıllı tv’lerin (tabi akıllı telefon ve tabletlerinde) popüler dosya sistemi oldu. Akıllı televizyonunuza takacağınız taşınabilir disk veya usb belleği ext formatında biçimlendirdikten sonra ona canlı yayın kayıtlarını yapabiliyor, belleği yada diski time shift için kullanabiliyorsunuz. Fakat ext sisteminin Windows altında bir sorunu var! İçeriği okuyamıyoruz.

Ext içeriğe nasıl ulaşıyoruz?

Sorunun çözümü için Ext2tofsd isimli yazılımı kullanıyoruz ve Windows altına kurulan ext driverları sayesinde belleğin yada diskin içeriğini okuyabiliyor, kopyalayabiliyoruz. Bilgisayarınızda ext2tofsd yazılımı yok ise aşağıdan indirip kurabilirsiniz.

>> Ext2toFsd İndir 

(Kurulumu Windows 8, 8.1 ve Windows 10 için yapacaksanız yazılımın uyumluluk modunu Windows XP yapmalısınız ve kurulum sırasında yazılıma okuma yazma izinlerini sağlayan seçenekleri tiklemelisiniz. Sonrasında bilgisayarı yeniden başlatın.)

Windows Altında Ext Formatlı Usb Belleği Okuma

(Belki ext3 seçeneği birazdan bahsi geçecek yazma korumasını aktif ediyor olabilir bu konuda bilgim yok.)

Bilgisayar yeniden açıldığında artık belleğin yada diskin içeriğini görebiliyor olacaksınız.

Yazma koruması!

Ext formatlı belleği yada diski ext2tofsd yazılımı sayesinde okuyabildik fakat belleğe dosya yazma imkanı yok çünkü bellek yazma koruması altında. Eğer belleğe dosya yazdırmak istiyorsanız ext2tofsd yazılımını açın, ext diskin adına 2 tıklayarak özelliklere ulaşın ve mount seçeneğine tıklayıp izinlerde belleğe yazma iznini sağlayın. Onay penceresine tamam diyerek işlemi tamamlayın.

Bu işlemden sonra bellek yada diske dosya yazma hakkınız olacak.

Yazma korumalı diske format!

Yazma korumalı diski ext2tofsd yazılımı sayesinde Windows altında okunabilir yaptığınız ve yazma izinlerini sağlamadığınızda diske format atma şansınız olmaz. Format denemelerinizde işlem başarısız olur. Korumalı disk uyarısı alırsınız.

Bu durumda belleğe format atmak için öncelikle ext2tofsd yazılımı ile yukarıda anlatıldığı gibi belleğe yazma izinlerini sağlamanız gerekir. Daha sonrasında Bilgisayarım‘dan usb belleğe ulaşıp biçimlendir komutu ile ntfs formatında biçimlendirme yapabilirsiniz.

Güncelleme: Eğer usb belleğinizin boyutu olduğundan daha ufak görünüyor ve biçimlendirmeye kalkınca sorunlar yaşıyorsanız konuyla alakalı diğer yazıma göz atmalı ve oradaki HP Usb format aracını kullanmalısınız.

>> Usb Belleklerde Kapasite Kaybı ve Çözümü

Not: Biçimlendirme işlemini hızlı yapmayın hızlı biçimlendirmede bizim göremediğimiz ext kalıntıları olabilir. Nereden biliyorum? Çünkü ext2tofsd hızlı biçimlendirmeden sonrada belleği ext sistemde görüyordu.

Not2: Normal olarak oluşturulan ext diskler Windows altında sorunsuz formatlanabiliyor fakat okunamıyor. Windows altında ext diski okumak amaçlı ext2tofsd gibi yazılımlar kullanırsanız bellek içeriği güvenlik amaçlı korumaya alınıyor ve belleğe hiçbir yazdırma, silme yapamıyoruz. Yazıda bahsi geçen sorunda buradan kaynaklanıyor.

Konuya dair sorularınız olursa yorum ile gönderebilirsiniz.