WordPress’de Arıza ve Sorun Tespiti Yapmak

wordpress ucretsiz blog scripti Wordpress'de Arıza ve Sorun Tespiti Yapmak

WordPress scriptli sitenizde bazı sorunlar yaşanıyor ancak sebebini bulamıyor veya sorunları tespit etmek çok zamanınızı alıyorsa birazdan paylaşacağım tavsiyelerden yararlanarak hızlı bir şekilde arıza ve sorunları tespit edebilir, sonrasında hemen çözümlere odaklanabilirsiniz. WordPress arıza ve sorun tespiti için tavsiye edeceğim yollar şöyle..

DİKKAT! Yazı, 16 Aralık 2016 tarihinde yayınlanmıştır ve erişim sağladığınız tarihte güncelliğini yitirmiş olabilir.

1) WordPress hata ayıklama özelliğini aktif edebilirsiniz. 

WordPress scriptinin kendinde olan bir özellik olmasına rağmen herkes tarafından bilinmiyor. Kolay bir şekilde hata ayıklamayı aktif ediyoruz ve bu sayede hataları, sorunları admin panelinden izleyebiliyoruz. Ayrıca ekstra bir ekleme yaparak da hata logları tutulmasını sağlayabiliyoruz.

Hata ayıklamayı aktif etmek için WordPress ana dizinindeki wp-config.php dosyasını bilgisayarınıza çekiyor, 82-83. satırlarda bulabileceğiniz özelliği false’den true’ya geçiriyor, yani aktif hale getiriyorsunuz.

Orijinalde: define(‘WP_DEBUG’, false);

Yapılması gereken: define(‘WP_DEBUG’, true);

Bu değişikliği yaptığınızda admin panelinin anasayfasında üst kısımda arıza ve sorunlara ait notlar, uyarılar görmeye başlayacaksınız. Bu uyarıları txt belgesi olarak kayıt etmek istiyorsanız yukarıdaki komutun hemen altına şunu ekliyorsunuz;

define( ‘WP_DEBUG_LOG’, true );

Sonuç şu şekilde olacak:

define(‘WP_DEBUG’, true); define( ‘WP_DEBUG_LOG’, true );

Ve kayıtlar wp-content klasörü içerisinde debug.log adıyla sizleri bekliyor olacak.

Karşınıza çıkan uyarı ve arıza uyarılarına bakarak sorunu tespit etmeye, çözüm aramaya başlayabilirsiniz. Bende geçmişte temamdan kaynaklı yavaşlama sorununu bu yöntemle tespit edip, çözüm üretebilmiştim. Hata ayıklama ile işiniz biter veya kullanmak istemezseniz  wp-config dosyasındaki debug özelliğini true’dan false’ye çevirebilirsiniz.

2) Sorun tespiti ve performans artışı için Query Monitor eklentisini kullanabilirsiniz. 

WordPress.org eklentiler sayfasından ulaşabileceğiniz Query Monitor eklentisini kullanarak, anlık olarak sitenizin performansını etkileyen uzun sorguları, uyarı ve hataları takip edebilirsiniz. Kırmızı renkle görüntülenen verileri analiz ederek sitenizin hızında artış ve sorunlarda düzeltme sağlayabilirsiniz. Örneğin siteniz için yavaşlamaya sebep olan bir eklentiyi bu sayede tespit edip, eklentinin alternatiflerine yönelebilir veya o eklentinin özelliklerinden feragat edebilirsiniz.

3) Eklenti veya temalardan yardım alabilirsiniz. 

Sitenizde bir sorun var ancak ilk iki tavsiyemden yararlanamıyorsanız admin panele girip eklenti ve temalar yardımı ile sorun tespit etmeyi deneyebilirsiniz. Eğer sorunun kaynağı kullandığınız bir eklenti veya tema ise hemen kendini ele verecektir.

Admin panelinden eklentiler sayfasına gider, sırayla yada tümden eklentileri pasif edersiniz. Sorun düzeldiyse kaynağı eklentilerden biridir. Eklentileri incelemeye veya alternatif eklentiler bulmaya geçebilirsiniz.

Sorun eklentilerde değilse, admin panelinde Görünüm > Temalar yolundan kullandığınız temayı geçici olarak başka bir tema ile değiştirebilir, bu sayede sorunun tema kaynaklı olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Temanızda kullanılan hatalı bir kod veya komut, sitenize erişilememesine sebep olabilir. Aynı şekilde eklentilerden birinde ortaya çıkan sorun, eklentinin pasif olmasına rağmen temada yer alan (shortcode) kısa kodu, sitenizin belli bölümleri veya tamamına erişimini durdurabilir. Bu sebeple sorun tespitinde eklentileri kapatmak, tema değiştirmek geçerli yöntemlerden biridir.

Eğer arıza sebebiyle admin paneline dahi giremiyorsanız bu durumda yapacağınız ilk şey ftp yolu üzerinden wp-content/plugins klasörüne giderek plugins klasörünün adını değiştirmek veya wp-content/themes klasörüne girerek aktif temanın adını değiştirmek olmalı. İsim değişikliği yaptığınızda eklentiler pasif hale gelecek, aktif temanız pasif hale geçecektir. Bu adımdan sonra admin paneline girebiliyorsanız sorun tespiti için eklentiler veya temaya odaklanabilirsiniz.

4) Tema ve Eklenti sorunları için destek sayfalarına bakabilirsiniz. 

Arıza ve sorunun kaynağının temanız veya eklentilerden biri olduğuna eminseniz hata çözümünü önce Google’da arayabilir, çözüm bulamıyorsanız eklenti veya temanın geliştiricisinin destek sayfasından yardım talep edebilirsiniz. Temalarda genelde ücretli sürümler için destek sağlansa da eklentiler için geliştiriciler Wordpress.org altında her daim ücretsiz destek sunabiliyorlar.

Ama öncesinde şüphelendiğiniz temanın veya eklentinin ilk sürümlerini, editlenmemiş sürümlerini denemenizi öneririm. Sürüm güncellemesinden ve hatalı düzenlemelerden sonra çıkan sorunları tespit etmenin en güzel yolu, eski bir sürümden faydalanmaktır. Tabi sorunun sebebi eski sürüm kullanıyor olmanız değil ise.

5) Tekil sayfa sorunlarını tespit etmek için sayfadan kurtulmak.

Eğer sitenizin tamamında değil, sadece bir yada birkaç sayfada sorun çıkıyorsa o sayfadan kurtulmayı yada alternatif sayfa yaratmayı deneyebilirsiniz. Örneğin sorunun sebebi sağ tarafta ve sadece o sayfada kullandığınız bir bileşen ise, o bileşeni bulmak için bileşenleri tek tek kapatmanız gerekebilir. Sorunun sebebi yazınızın içerisine kaynayan bir kod demetiyse yazıyı not defterine aktarıp oradan yeniden oluşturmanız yada editörde yazı kaynağına bakıp kod demetini yazıdan ayırmanız gerekebilir.

6) Veritabanı kaynaklı sorunlar için yeniden yükleme yapmak, xml yedeği ile sıfırdan kurulum yapmak. 

Temaya baktınız, eklentilere baktınız ancak sorun buralardan değilde veritabanından kaynaklanıyorsa veritabanı yedeğinizi yeniden yüklemeyi deneyebilir,veritabanını onarmayı deneyebilir veya mevcut yedekten, eski bir yedekten Araçlar > Dışa Aktar yolunu izleyerek xml yedek oluşturarak sıfırdan temiz kurulum yapabilirsiniz.

Xml yedek alırken dosya yükleme ve zaman aşımı limitlerine dikkat etmeniz gerekir. Eğer bu ayarlar host alanınız için doğru olarak yapılmamışsa xml aktarımı yarıda kesilebilir veya içeri alma aşamasında sorun çıkabilir. Mevcut WordPress sürümü 4.7’de dahi xml dışa aktarma özelliği düzgün olarak çalışıyorken, yanlış ayarlar sebebi ile bazen xml aktarımında sorunlar çıkabiliyor.

Eğer bu şekilde bozuk bir xml dosyasını içeri aldıysanız, sonrasında tekrar sorunlar yaşamanız sürpriz olmamalı.

7) Host alanı yapılandırmasından kaynaklı sorunları tespit etmek. 

Herşeyi denediniz ama sorunu bir türlü bulamadınız, çözemediniz. Bu durumda host yani barınma hizmeti sağlayan firmadan, host alanı ayarlamalarından şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Bunun tespiti içinde iki alternatifden yararlanabilirsiniz;

a1) Farklı bir yerden barınma hizmeti kiralayarak sitenizi buraya yükler, sorunlar devam edecek mi kontrol edersiniz.

a2) İkinci bir alan kiralayamıyorsanız wamp server yazılımı yardımıyla bilgisayarınızda localhost kurulumu yapar, sorunların localhost’da devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Wamp server’da da sorunlar çıkabilir ancak php.ini, .htaccess ayarlamaları ile host alanında yapamadığınız müdahaleler varsa bunları yaparak sorunun düzelip düzelmeyeceğini izleyebilirsiniz.

Sorularınız, eklemek istedikleriniz olursa yorum olarak yazabilirsiniz.