Android Sistemli Telefonları Hızlandırmak

Android Sistemli Telefonları Hızlandırmak

Android işletim sistemi yüklü telefonların pek çoğunda kullanıcı kaynaklı yada uygulama kaynaklı yavaşlama sorunları yaşanıyor ve kullanıcının biraz dikkat etmesi ile çok fark edebilecek bu durum kullanıcının boş yere delirmesine sebep oluyor. Bu yazıda “Android yüklü telefonumuzu nasıl hızlandırabiliriz yada nasıl yavaşlamasını engelleyebiliriz?” konusunu inceleyecek ve sizlere bazı yol, yöntemler göstereceğim. Ama bu yöntemleri uygularken yanlış şeyler yapıp telefonunuzu bozmanızı istemiyorum bu yüzden yazıyı dikkatli okuyun.

DİKKAT! Yazı, 24 Şubat 2013 tarihinde yayınlanmıştır ve yazıyı okuduğunuz zaman diliminde güncelliğini yitirmiş olabilir.

1- Sorunun kaynağını tespit edin!

Telefonunuzda Android’in hangi sürümü yüklü ve telefonunuzun donanımsal özellikleri bu sistem için yeterli mi?

Eğer 512 mb (yada daha az) ram’e sahip telefona Android İCS veya JB kurduysanız ve onun üstüne de bir sürü uygulama kurduysanız telefonunuzda yeterli boş ram kalmıyor olabilir. Bu durumda telefonun aktif olarak kaç ram kullandığını takip etmelisiniz. Eğer çok fazla ram kullanan uygulamalar var ise bunları telefondan kaldırmanız gerekebilir.

Not: Telefonunuzdaki aktif ram kullanımını, hangi uygulamanın kaç mb ram kullandığını Memory Cleaner isimli uygulamalar ile takip edebilir ve isterseniz geçici olarak ram temizliği yapabilirsiniz.

2- Fazla ram harcayan uygulamaları bulun!

Telefonunuzda ister 512 mb ram olsun ister 1 gb ram, eğer kurduğunuz uygulama fazla ram tüketiyorsa her koşulda telefonunuz çok yorulacak ve yavaşlığıyla sizi sinir edecektir.

Bir önceki not mesajımda paylaştığım uygulamayı kullanarak yada Android sürümünüzdeki Görev yöneticisi uygulamasını kullanarak telefonunuzda kurulu uygulamaları takip edin.

Örneğin Facebook uygulaması bir aralar çok ram tüketimi ile meşhur idi. Şimdilerde daha iyi olduğu söylenen uygulama daha önceleri tek başına 50-70 mb ram kullanıyor ve telefonun epey yavaşlamasına sebep oluyordu. Bunun gibi çok ram tüketen, aktif olarak kullanmadığınız uygulamalar var ise bulup telefonunuzdan kaldırmalısınız ki telefon sürekli yavaşlamasın.

3- Ana ekran widgetları ve duvar kağıtları!

Telefonunuzda kullandığınız uygulamalar haricinde ana ekran yada yan ekranlarda kullandığınız widgetlar ile duvar kağıtları da telefonunuzun aşırı yavaşlamasına sebep olabilir. Örneğin telefonunuzun ana ekranında kullanacağınız canlı duvar kağıdı, pil durum widget’ı, hava durumu widget’ı sürekli aktif olacağı için hem pilinizi fazladan sömürebilir hemde telefonun ekran geçişlerinin yavaşlamasına sebep olabilir. Aynı şekilde telefonunuzun arka plan resminin 100 kb yerine 2 mb olması da telefonunuzun ana ekranının geç yüklenmesine veya takılmalara sebep olabilir.

4- Mobil virüs taraması!

Telefonumuzun güvenliği tabi ki çok önemli fakat sürekli telefonun arkaplanında çalışan ve her işlemi denetimden geçiren bir virüs taraması telefonumuzu virüslerden korurken onun yavaşlamasına da sebep olabilir.

Size tavsiyem;

  • Eğer telefonunuza Google Play haricinde dışarıdan uygulama yüklemiyorsanız,
  • Google Play’den uygulama yüklerken uygulamanın istediği izinlere bakıyor ve her bulduğunuzu yüklemiyorsanız,
  • Mobil tarayıcı yada frostwire gibi uygulamalar ile telefonunuza korsan mp3 (vb. dosyalar) indirmiyorsanız,
  • Bilmediğiniz web sitelerinde gezinmiyorsanız,

Telefonunuza mobil virüs taraması kurmayın.

5- Custom Rom’lar yerine hafif, kullanışlı Launcher’ları tercih edin!

Eğer telefonunuzda 1 gb altı ram bulunuyorsa muhtemelen telefonunuza resmi Android İCS yada JB yazılım desteği gelmemiştir (yada gelmeyecektir). Sizde bu durumda custom rom’lara yönelecek ve İCS’yi, JB’yi bu şekilde kurup, kullanmak isteyeceksiniz. Fakat kurduğunuz custom rom hem telefonunuzdaki bazı özelliklerin kullanılamamasına sebep olurken hem de daha fazla ram tüketiyor olamaz mı?

Alternatif Nedir?

Eğer custom rom’lar ile uğraşmak istemiyorsanız yada custom rom’un tadına bakıp ondan sıkıldıysanız telefonunuzun orijinal rom’unu kullanmalı üstüne de Launcher kurmalısınız.

Tavsiyem Holo Launcher.

Şuanda 290 ram ve 350 mb ram’e sahip iki telefonda kullandığım uygulama, orijinal Samsung Touchwiz arayüzünün (yada sizin telefon modelinizin kendi arayüzünün) yerine geçiyor ve hem telefonunuzun İCS gibi görünmesini sağlarken, hemde daha hızlı tepki vermesini sağlıyor. (Tabi uygulamanın hızlı olması için arkaplanda kaynak sömüren uygulamalar olmaması gerekiyor.)

Not 2: Eğer uygulamadan sıkılırsanız telefonunuzu bozmadan onu kaldırabiliyor ve eski arayüze dönebiliyorsunuz.

6- Son olarak, dahili hafıza kullanımını kontrol altında tutun!

Telefonunuz fazla ram kullanımından kaynaklı yavaşladığı gibi dahili hafızasının dolması ile de yavaşlayabilir, takılmalara sebep olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için telefonunuzun dahili hafızasının doluluk oranını, kurulu uygulamaların nereye kurulduğunu, önbellek tutup tutmadıklarını takip etmelisiniz.

Örneğin, elinizde Samsung Galaxy Ace s5830i model akıllı telefon var. Telefonun görev yöneticisine giriyor bir bakıyorsunuz dahili hafıza 190 mb, doluluk oranı 180 mb. Bu durumda tabiki telefon önbellek tutamadığından yada güncellemeleri kuracak yer bulamadığından yavaşlıyor.

Bu durumda ne yapmak gerekiyor?

– Yeni telefon alırken kesinlikle dahili hafızası yüksek bir modeli tercih etmelisiniz.

– Eğer elinizdeki telefona mecbursanız ve bu telefonu senelerce kullanacaksanız, telefona kuracağınız uygulamaların harici karta taşınabiliyor olmasına dikkat edin. Mesela Twitter gibi bazı uygulamalar hem telefonun dahili hafızasına kurulup harici karta taşınmadıkları gibi hemde önbellek tutarak zaten az olan dahili hafızayı daha fazla doldurabiliyorlar.

Not 3: Önbellek tutan uygulama eğer dahili hafızada kurulu ise Ayarlar > Uygulamalar > Uygulamaları Yönet yolunu izleyip, uygulama detaylarına girip biriktirdiği önbelleği temizlemelisiniz. Bu yöntem ile telefonun dahili hafızasından geçici olarak yer açabilirsiniz fakat daha sonra uygulama tekrar önbellek tutacağından dahili hafıza tekrar dolacaktır.

Android Sistemli Telefonları Hızlandırmak

Not 4: Resimde Twitter’ın önbelleği sıfır görünüyor çünkü 30 mb’lık bir önbelleği daha önce silmiştik. Sadece Twitter değil diğer pek çok uygulama da bu şekilde önbellek tutmaktadır. Bu nedenle hafıza sorunu yaşarsanız uygulamaların önbellek tutup tutmadıklarına bakmalı duruma göre önbelleği sil butonu ile hafızadan yer açmalısınız.

Not 5: Bazı uygulamalar dahili hafızaya kurulmasına rağmen harici hafızaya taşıma izni vermektedir. Bu tarz uygulamaları bulduğunuzda hafıza kartına taşımalısınız, böylece dahili hafızadan yer kazanırsınız. Ve tabi bazı 3. parti uygulamalar ile harici hafızaya taşınmayan uygulamaları zorla taşıma imkanınız var fakat bunu yapabilmek için biraz teknik bilginiz ve cesaretiniz olması gerekir.

Not 6: Telefonunuz yeni model ise, 1 gb ve üstü ram’e sahip iken yinede yavaş çalışıyor, sizi sinir ediyor ise yazıda anlattığım konuları araştırıp herhangi bir ek sorun olup olmadığına bakmalısınız.

Eğer buna rağmen telefon hala yavaş ise;

– Telefonu kapatıp tekrar açın,

– Kullandığınız orijinal yada custom rom’da sorun var mı bunu araştırın, (Aynı model telefona sahip arkadaşlarınızla kıyaslama yapabilirsiniz.)

– Telefonunuza virüs girmiş olma ihtimaline karşı mobil virüs taraması kurup tarama yaptırın. (Virüs bulunamazsa virüs tarama uygulamasını telefondan kaldırın.)

– Telefonunuzu yetkili teknik servise götürün. (Gerekli görürlerse telefonu fabrika ayarlarına çevirerek yada orijinal yazılımı tekrar yükleyerek telefonunuzun ilk zamanki haline dönmesini sağlayabilirler.)