Adsense Alternatifi Admatic vd.? Nasıldırlar? Ne Kazandırırlar?

Adsense Alternatifi Admatic vd.? Nasıldırlar? Ne Kazandırırlar?

En baştan belirteyim, başlıkta alternatif yazdım ancak Admatic ve diğerleri hitli siteniz varsa Adsense için iyi bir alternatif olamazlar. Sadece onun yokluğunda seçenektirler. Düşük hitlere sahipseniz kazandırmaz, yüksek hitlerde ise Adsense’den fazla kazandırmazlar. Yani büyük siteler harici sadece rakamsınız onlar için. (3500 yayıncımız var vs.) Kabul edilseniz de aylarca para birikmesini beklersiniz. (Zamanında Gittigidiyor’un yaptığı gibi.)

Bildiğiniz gibi internet yayıncıları için internetten para kazanma yolları çok kısıtlı. Yüksek hitlere sahipseniz iyi kazanabilirsiniz ancak yüksek hit derken en az 30-40K tekil hitten bahsediyorum. Eğer bundan düşük bir hite sahipseniz, sitenizin ziyaretçi trafiği ile doğru orantılı olarak host masraflarınız artar ve kazandığınızı masraflara harcarsınız. İnsanlarda çok birşey kazandığınızı sanır. (Yıllardır açık ya site!?)

Ziyaretçileri reklamlara boğmak istemez, onları kaçırmak istemezsiniz ve bu durumda elinizde az seçenek kalır. Bu seçeneklerin en iyisi Google Adsense’dir. Diğeri ise doğrudan reklam verenden reklam almaktır. Sonraki seçenekler teselli ve zaman kayıplarıdır.

10 senedir Gittigidiyor, Hepsiburada, Reklamstore, Adhood vb. birçok sistemi araştırıyorum, deniyorum ve deneyimlerimi, tavsiyelerimi yazmayı hep istemiştim. Bugün Admatic’den gelen mail ile yazıyı yazmanın zamanı artık geldi.

Şunu netleştirelim; Çok para kazanmak istiyorsanız işiniz çok zor. Azimliyseniz yazarlıkla uğraşmayın Youtube’a yönelin ve Youtuber olun. Yazarlık yaparak 10 yılda milyonlarca insana yardım edersiniz ancak bir araba parası bile kazanamaz, host sorunları, vps, sunucularla uğraşırken saçlarınızı, sağlığınızı kaybedersiniz. Fakat Youtuber olursanız, çocuklara hitap ederek, küfürler savurduğunuz oyun videoları çekerek kendinize 3-4 senede (ikinci el) 250 bin tl olan bir araba ve hatta birde ev alabilirsiniz. (Youtuber değilim, olamamda belirteyim.)

Yok ben Youtuber olamam, illa ki yazarlıkla kazanacağım diyorsanız günlük 50 bin hit almayı hedef olarak belirleyin (ki bu rakama ulaşmak çok zor). Yada az para kazanmaya razı olun. Bu arada host masraflarını da ileriye dönük önlemler ile düşük tutmaya çalışın. Yoksa siteyi kapatır gidersiniz.

Diyelim ki hitiniz günlük 100 tekil, 500 tekil. Bu durumda aylık ödeme alacağınız bir sistem hayal etmeyin. O hit günlük 5K üstüne çıkmazsa kimse size aylık ödeme yapmaz.

Hitiniz 5K üstüne çıktı diyelim. Çok mu kazanırsınız? Sitenin her yerini reklama boğarsanız, devamlı tanıtım yazıları alırsanız (ki herkes tanıtım yazısı vermez) o zaman aylık 200-300 tl kazanabilirsiniz. Ama dediğim gibi sitenin her yerini reklama boğar, siteyi tanıtım yazılarıyla doldurursanız uzun süreçte hem daimi ziyaretçilerinizi kaybedersiniz, hemde Google’un sitenizi gerilere atmasına sebep verirsiniz.

Bu nedenle az hit, çok az kazançtır.

Kazanmak için Ne Yapacağız? 

Önce hedef belirleyeceksiniz. Sürekli pes etmeden yazı yazacaksınız. Ama çalıntı yazılar değil! Çalıntı yazılarla ayakta durmaya çalışırsanız Google sizi sevmez ve arama sonuçlarında gerilere atar, hatta kimseyi size yollamaz.

Sosyal medyaya da fazla güvenmeyin, 40k beğenili Facebook sayfanızdan bile link paylaştığınızda sadece 10-15 kişi geri döner. Çünkü Facebook’un da amacı paylaşımlarınızdan para kazanmaktır. Günlük 40-50 tl verirseniz sayfanızı beğenen birkaç yüz kişiye daha yeni yazınızı duyururlar. Yoksa her paylaşımınız 200-300 kişiye görünür, diğerlerinin ruhu bile duymaz.

Önce Blogspot ile başlayın. Kendinize marka yaratın. İlgi alanınız olan şeylerde yazın. Anlamadığınız konularda oradan buradan çalarım, ayakta kalırım hayali kurmayın.

Çalışma yaparken internet pazarının kimin elinde olduğunu unutmayın. Yazarsanız Google’a muhtaçsınız. Arama sonuçları için, hit takibi için, reklam vermek ve reklam almak için en iyi seçenek tek platform Google olacaktır. Hatta Google+ pek sevilmese de orayı da ihmal etmeyin.

Blogspot’da yüksek hit almaya başlamanız (örneğin 1000 tekil hit) ücretli hosta geçmek için iyi bir sebeptir. Ben WordPress öneririm. Joomla vb. sistemlerle vakit kaybetmeyin. Ayrıca kullanmayacağınız kaynaklara para ödeyerek host masrafını tavan yapmayın. Ödeyemez kapatırsınız.

Seo için gereken ne varsa hepsini iyi takip edin. R10 gibi webmaster sitelerini izleyin. Seo kurallarına uyarak hitinizi yükseltebilirsiniz.

Tasarım işinde kafa karıştıran temaları tercih etmeyin. Mobil cihazları da unutmayın.

Peki Reklam?

Varsa yoksa Adsense. Adsense ile sorununuz varsa oradan oraya savrulur durursunuz. Reklam vermezler, sitenizi beğenmezler, reklamları verdiler sayımları düzgün yapmazlar. Sayımları yaptılar paranızı vermezler. Stresten saç baş yolarsınız. Host masraflarını da karşılayamazsanız emek verdiğiniz siteyi kapatır gidersiniz.

Adsense yoksa Admatic gibi seçeneklere yöneleceksiniz fakat onlarda Adsense’i mumla aratacaklar.

Ama yapacak bir şey yoksa mecbursunuz. Reklam olmazsa sitede yok.

Admatic’e şu bağlantıdan kayıt olacaksınız.

Sitenizi web sitelerim başlığından ekleyeceksiniz ve sitenizi inceleyip onay vermelerini bekleyeceksiniz.

Haber siteniz yoksa, çok yüksek hitiniz yoksa dandik bahaneler ile sizi kabul etmeyecekler. Şansınıza kabul edilirseniz en iyi kazanç için ekranın ortasına kocaman reklam açmanız gerekecek. Odatv.com’dan, Chip.com.tr, Shiftdelete.net gibi sitelerden örneklere bakabilirsiniz.

Sağdan 300×250 reklam çıksın derseniz buyrun kullanın fakat ekranı kaplayan reklam gibi kazandırmayacaktır.

Ekranı kaplayan reklamlar ziyaretçinin en nefret ettiği reklamlardır. Hele ki sol tarafta geri sayım bitmeden belirmeyen X işareti varsa siteden geri gitmeye başlıca sebeptir. Bu sebeple hitiniz yüksek değilse hit kaybını, Google’dan geriye düşmeyi göze alarak katlanmalısınız.

Bahsi geçen siteler zaten büyük hitli (günlük 500K belki 1milyon hitli) siteler olduklarından onların geri gitme sebebi ile hit düşürme korkuları çok olmayacaktır.

Ayrıca bir kez ziyaretçinizin güvenini kaybederseniz sitenize girerken reklam engelleyici kullanmaya başlayabilirler. Bu durumda alternatif kazancınız varsa onuda kaybedebilirsiniz.

Alternatiflerimiz Neler?

Eskiden reklam yayıncılığı çok daha iyi idi. En azından Google dolar ile çalışıyordu. Diğer rakiplerde onunla yarışıyorlardı. Google’da işler bozulunca Türk şirketler iyice koyverdi.

Deseniz ki Google Adsense yokken ne yapacağız biz? Aşağıdaki alternatifler çıkacak karşınıza. Ancak hiçbirinden Adsense eş değeri sonuç beklemeyin. Deneyin, hitlerinizi ve kazançlarınızı takip edin, memnun kalmazsanız vakit kaybetmeyin. Zamanında Gittigidiyor satış ortaklığından 1 yıl boyunca sadece 100 TL almak için 3 reklamlarını bedavaya yayınlamıştım ve vergi kesintisi ile 90 tl alabilmiştim. Düşünün büyük hayal kırıklığı ve zaman kaybını. Ayrıca ziyaretçilerin reklama boğulması da cabası. Zaten bu sebeple çıktı reklam engelleme eklentileri. 2 kuruş kazanacaksanız 1 kuruşu da reklam engelleyiciler sayesinde kaybediyorsunuz.

Alternatifler:

  1. Reklamstore (Sanırım kapanan e-ticaret sitesi evim.net’in sahiplerine ait. Yüksek hit lazım.)
  2. Adhood  (Sanırım turkticaret.net ile ortaklıkları var. Profesyonel çalışıyorlar. Ancak yüksek hit gerekiyor.)
  3. Wordego (Çok yüksek hit gerekiyor. Düşük hitlerde Adsense’den kat kat az veriyor.)
  4. AReklam (Çok kazandırmasa da kullanılabilir. Ancak yüksek hit gerekiyor. Örneğin 200K gösterime 100 TL veriyor. Hesaplayın.)
  5. a-ads.com (Reklam bannerını sitenize ekliyor ve gösterim başına bitcoin kazanıyorsunuz. Yüksek gösterim yakalarsanız yada sitenizde boş kalan bir yer varsa değerlendirebilirsiniz. Tabiki yüksek hit, yüksek kazanç.)
  6. Adhexa (Yüksek hit yüksek kazanç ve reklamlar siteyi kasıyor bu sebeple ziyaretçi kaybettirebilir. Ayrıca ödemeler Paypal idi, Paypal Türkiye’den çekildi.)
  7. Admatic (Yukarıda anlattığım gibi yüksek hitli haber siteleriniz varsa iyi kazanabilirsiniz ancak o durumda diğer alternatiflerden de çok kazanırsınız. Ekranı tamamen kaplayan reklam ziyaretçi kaybettirir bu sebeple o reklam türünü deneyin, hit kaybı gibi durumlarda ve az kazandırması halinde kaldırın.)
  8. Dosya upload siteleri (Hepsi ne yazık ki öldü, yaşayanlar ya az kazandırıyor, ya ödeme yapamıyorlar. Ödeme yapan bulursanız da Paypal’a dikkat edin, Paypal’la zaten sorunluyuz.)
  9. Dailymotion (Belki pek bilen yoktur ama Dailymotion ve bunun gibi birkaç site upload ettiğiniz videoları izlettiğinizde çıkan reklamlardan size pay veriyorlar. Fakat videoların öyle çok izlenmesi gerekiyor ki şuan o sistemden 1 yıllık kazancımın 3,5 tl olduğunu söylemem yeterli olur herhalde.)
  10. Link kısaltma servisleri (Birçok link kısaltma servisi ile “örn: Coinurl” yazılarınızda paylaştığınız linkleri kısaltarak para kazanmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu sitelerin çoğu linklere giderken açtığı erotik reklamlar, dosya indirten reklamlar sebebi ile size hit kaybettiriyor, hatta ziyaretçilerin bolca bedduasını kazandırıyorlar. Ayrıca para ödeme eşikleri yüksek olabiliyor. Siz eşiğe yaklaşırkende şirket kapanıyor, para çöp oluyor. Bu sebeple önermiyorum.)

Yukarıdaki alternatifler haricinde birçok alternatif daha var ancak hepsini yazmak istemiyorum. Birçoğu kısa ömürlü, reklam yayınlarken sunucularında sorun çıktığında reklam göstermeyen ama siteyi kasan veya sayımları sıfır yapan, düşük yapan, paranız birikince vermeyen, yüksek vergi kesen, telefonlara bakmayan, maillerde dövecek gibi geri dönüş yapan vb şirketler..  (Sizi rakam olarak kullanırlar. Etrafa 5 bin yayıncımız var derler, herkes büyük şirket sanır. Ancak 5 bin yayıncının sadece 100 tanesi iyi para kazanıyordur.)

İşin içine girdiğinizde gerçekten durumun vahametini anlıyor ve bunalıyorsunuz. Bazı yerlerde tecrübelere bakıyorsunuz ancak kendiniz denediğinizde orada anlatılanların aslında reklam çalışması olduğunu fark ediyorsunuz. Çünkü orada yazılan ile şirketin alakası yok, paranız içeride kalıyor.

Bu sebeple tekrar belirteyim; Adsense ile iyi geçinin. Sabırlı biriyseniz bu işe girin. Hatta yazarlıkla hiç uğraşmayın doğrudan Youtuber olup küçük çocuklara hitap eden içerikler üretin. Host masrafınız, site kapandı, saldırı aldı derdiniz de olmaz, 2-3 seneye altınıza bir araba çeki verirsiniz. (Muhtemelen video altlarına küfürlü yorumlar yazarlar ancak yazarlık yapdığınızda da paylaştığınız oyunu kurmayı beceremeyip ana avrat söven çocuklar sizi bulur. Youtuber olunca en azından para kazanırsınız.)

Halen daha ben bu işi yapacağım diyorsanız; yukarıda son tecrübem Admatic dolayısı ile diğerlerine de değinmiştim. Oturun hepsini araştırın, her şirkete üye olun, onay bekleyin, reklamları koyun, hitleri, tepkileri, kazançları karşılaştırın. Ancak şirketlerin birbiri ile çakışmamalarına dikkat edin. Yani bir sistemi denerken diğerinden yasaklanmayın. Hiç seçeneğiniz kalmadığında diğerine dönmeniz gerekebilir, birini denerken asıl kazandıran sistemden atılabilirsiniz.

Eğer yukarıda listelediklerim haricinde ve Türk şirketler haricinde bilmediğim ve iyi kazandığınız bir sistem varsa lütfen yorum kısmından bizlerle paylaşın. (Reklam şirketlerinin sahipleri reklam amacıyla yalan yorumlar yazmasın lütfen) Belki gerçekten elle tutulur bir şey bulabiliriz.

Allah yardımcınız olsun.