Yıllar önce adını duyduğum fakat (adından mıdır bilmem) hep antipati ile baktığım ve bundan 2-3 sene önce keşfedip çok sevdiğim bir yer Dikili. Huzur için, kafa dinlemek ve yazın özgür bir şekilde denizin tadını çıkarmak için birçok turistik yerden önce gelir benim için. Denizi yosunsuz kumlu, sahili kesintisiz 40 km’yi bulmaktadır. Yani herkes için yer var burada :))
>> İzmir Dikili’ye Nasıl Gidilir?
>> İzmir Dikili’de Nerede Kalınır?
>> Dikili Denizi Soğuk Mu?
>> İzmir Dikili Plaj ve Koyları
>> Dikili’de Yatırım Fırsatları
Dikili’nin Tarihçesi;
İlk arkeolojik bilgilere göre Dikili’nin M.Ö. 4000–5000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişi var. İlk yerleşim yerlerinden Ağıltepe ve Kaletepe’de yapılan kazılar sonucunda Akalar’ın yaşadığı bu bölgeye Aterneus denildiği belirtilmiş. Eoılı’lerin Dikili toprakları üzerinde Aterneus, Pytani, Astria, Teutronia gibi kentleri ve siteleri bulunduğu arkeolojik kazılardan anlaşılmış. İlk çağlarda Lidyalılar, İranlılar, Frikya ve Mysialılar daha sonra Romalılar, Bergamalılar; orta çağda da Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakim olmuşlar. Dikili bölgesindeki tarihi kent ve sitelerde Aristo, Hermos, August, İskender gibi ünlü isimlerde zaman zaman bulunmuşlar.
Yeni Dikili tarihi ise Bergamalı Karaosmanoğlu’nun Dikili’de çiftlik kurması ve burada dikmelik yetiştirmesi ile başlamış. Önceleri Dikmelik olarak geçen isim daha sonra Dikili haline gelmiş. Karaosmanoğlu ayrıca bugünkü pazar yerinin yanında çiftlik kurmuş, bölgede hayvancılıkla geçinenleri burada toplayarak küçük bir köy haline gelmesini sağlamış.
Selçuklular bölgeyi ele geçirdikten sonra, uzun süre Türk ve Osmanlı hâkimiyetinde kalan Dikili, 1919–1922 yılları arasında Yunanlılar tarafından işgal edilmiş ve 14 Eylül 1922’de de düşman işgalinden kurtarılmış.
Dikili, 1860 yılında Bergama’nın bir köyü iken 1920’lere kadar Bergama’ya bağlı bir bucak, 1923 yılında da belediye olmuş. 13 Ekim 1928 tarihinde de Bergama’dan ayrılarak İzmir ilinin ilçesi olmuş.
Dikili’nin İzmir büyükşehir kontrolüne girmesi çok yakın bir tarihi 30 Mart 2014 Bütünşehir yasasını işaret ediyor. Daha önceleri İzmir’e bağlı fakat İzmir büyükşehirden destek alamayan bir ilçe iken artık Dikili’de İzmir Büyükşehir’in hizmet alanına girmiş bulunuyor. Bu nedenledir ki uzun zamandır kendi yağında kavrulmaya çalışan bu küçük ilçe, yeni yeni değerlendirilmeye ve keşfedilmeye başlıyor.
Yukarıda izlediğiniz tanıtım videosu Dikili belediyesi tarafından 2005 yılında hazırlatılmış. Yani şuanki Dikili biraz daha gelişmiş ama görüntülerde görünen kısımlarda çok fazla bir değişiklik yok. Dikili’yi didik didik gezmiş biri olarak buranın hala keşfedilmemiş bir cennet olduğunu düşünüyorum çünkü birçok yapılması gereken, olması gerekenin olmadığını görüyor bu güzelim ilçeye üzülüyorum. Ama diğer taraftan buranın yerel halkı ve yazlıkçılarının halinden memnun olduklarını, çok fazla insan gelirse buranın huzurunun kaçacağını söylediklerinide iyi biliyorum.
Dikili’de Ne Var Ne Yok?
– Dikili’de en başta huzur ve harika bir deniz var. Arada (yaz aylarında) su kesintileri yaşanıyor ancak buda termal kaynaklardan, yani belediyenin içilebilir su temin etmekde zorlanmasından, büyükşehir belediyesinin getireceği yeni kaynağın ise engelleniyor olmasından kaynaklanıyor. Tabi büyükşehir bu sorunun farkında ve tamamen çözmek için elinden geleni yapıyor.
5 Temmuz 2020: Büyükşehir’in müdahalesi ile İZSU bölgeye yerleşti. Su arızalarında, tamir ve yenileme çalışmalarında işler kolaylaştı, kesintiler azaldı. İçme suyu altyapısı baştan yenileniyor.
– Dikili’de yaz aylarında sıcaklık çok olmasına rağmen nem azdır bu sebeple birçok yerde olduğu gibi perişan olmazsınız. Örneğin Didim ve Bergama’nın hava sıcaklıklarını bilenler için Dikili serin gelebilir.
– Deniz suyu genelde sıcaktır fakat Çandarlı bölgesinin suyu çivi olarak tabir edilir genelde yaz aylarında suyun içinde dişleriniz birbirine çarpabilir. Ve Bademli tarafında da kayalıklar ile kestaneler sizlere hoş bir süpriz hazırlayabilir. Bu sebeple denize girecekseniz Dikili merkez ve Salihleraltı’na kadar olan sahil kesimini kullanmanızı öneririm.
– Sağlık ve eğitim imkanlarında büyük sorunlar yok. Bundan 2-3 sene evvel bir devlet hastahanesi yapılmış. Yeni ama çok donanımlı değil. Bazı durumlarda dolmuşla yarım saatte gidilen Bergama devlet hastanesine gitmeniz gerekebilir. Eğitim açısından ilk, ortaokul ve liseler mevcut. Üniversite tabikide yok. Birkaç adet dershane bulunuyor ama toplamda 4 taneyi geçeceğini sanmıyorum. Daha fazla dershane için Bergama iyi bir alternatif.
5 Temmuz 2020: Dikili’de üniversite açılacaktı fakat yalan oldu. Birde denizcilik okulu yapılıyordu fakat inşaat yarıda bırakıldı.
– Pazar alışverişi için Dikili henüz emekleme aşamasında diyebilirim. Merkezde bir adet pazar var oda sadece salı günü. (Çandarlı mahallesininde pazarı var fakat Dikili merkezden giden olacağını çok sanmıyorum. Çandarlı pazarının günü Cuma) Dikili köy gibi bir ilçe fakat çok fazla pazar ürünü yok, fiyatlar bazen (yazın) çok pahalı, bazen daha uygun. Fakat yakınlarda Altınova pazarı ile Bergama pazarı bulunuyor. Arabanız varsa oralara da gidebilirsiniz.
5 Temmuz 2020: Giyim pazarı gıda pazarından ayrıldı. Giyim pazarı cumartesi günleri de sebze pazarı olarak hizmet veriyor. Yani pazar sayısı haftada 2 gün oldu.
– Yaz aylarında su kesintileri yaşanıyor dedik fakat elektrik kesintisi çok nadir yaşanır, atık toplama işleri belediye tarafından aksatılmadan yapılır. Hatta bu sene (2014) Karşıyaka belediyesi tarafından Dikili belediyesine iki adet çöp toplama aracı hibe edildi.
– İnternet ve telefon hizmetlerinde çok büyük sorunlar yok. Ama mobil açıdan bakarsanız yaz aylarında aşırı yüklenmeden ötürü bazı gsm operatörlerinin felç olduğu gerçek. (4.5G hizmeti Salihleraltı, Kabakum gibi mevkilerde şuan için sürünmekte.)
– Ulaşım açısından ilçe içinde dolmuşlar mevcut. 2015 itibari ile de Büyükşehir’e ait 837 numaralı Eshot otobüsleri hizmete başladı. Otobüs sıklığı az, otobüsler Aliağa’ya kadar gidiyolar ve eskisine göre daha ucuza seyahat etme imkanı doğdu. Dolmuş ile ilçe içi 2 tl, Salihleraltı 4, 4,5 tl. Eshot ile Aliağa öğrenci 2.90 tl, büyük 5.20 tl. Dikili’den Bergama yarım saat sürüyor ücret 6 tl, Ayvalık ise 40-45 dakika ve 7-9 tl idi.
– Alışveriş için avm tarzı oluşumlar yok. Teknoloji mağazaları henüz Dikili’yi keşfedememişler ve tabiki fast food yiyecekler içinde bilindik markalar henüz Dikili’den bir haberler. Otel ve restoran açısından Dikili orta halli sayılır. Birkaç pansiyon var, birkaç otel var ve otellerden biri 4 yada 5 yıldız.. Restoran ve cafe açısından merkez ve Kordon denilen bölgede çeşit çok ama çoğunun kendini yenilemesi gerekiyor.
5 Temmuz 2020: Yıllardır Ecevit meydanında yer alan Ümmetoğlu otel, kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı. Yerine OK Tower Rezidans inşa edildi fakat hiçbir işe yaramıyor.
– Konut sahipliği bakımından doğal olarak burada çok fazla yazlık, müstakil ev var. Yaz ayları nüfus birden artar ve kış gelince yazlıkçıların çekilmesi ile nüfus tenhalaşır. Kiralık evler yok mu? Tabi ki var. 450 TL’den başlayan fiyatlarla yaz kış oturmalık yada sadece yazın tatil için eşyalı günlük 100 TL’den başlayan müstakil evleri kiralama imkanınız var. Satılık evler içinde şunu söyleyebilirim, burada hala uygun fiyatla ev veya arsa alma şansı var, fakat her sene fiyatlar %50’ye yakın fırladığından imkanlar sürekli değişiyor. (2013 yılında 100 bin TL’ye alabileceğiniz dubleks ev, 2016 itibari ile 210 bin TL)
– Yazın eğlence bakımından belli yaşın üstündeki insanlar cafelere, kordon denilen bölgeye gider yada sahilde otururlar gençlerde ya sahil boyunda gezinir yada Dikili’de popüler olmuş cafe veya kulüplere giderler. Dikili’nin en popüler üç mekanı Narkiss cafe&bar, Baby Beach Club ve Gardena Beach Club’dır. 2014 yazında konser vermeye gelen ünlülerden birkaçı; Teoman, Demet Akalın, Çelik Erişçi, Zakkum, Selçuk Balcı, Gökhan Türkmen, Doğukan Manço, Suat Ateşdağlı idi. Kıvanç Tatlıtuğ, Suavi, Zeliha Sunal, Merve Aydın gibi ünlü isimlerde tatil yapmak için burayı tercih etmişlerdi.
– Spor açısından harika bir nimettir Dikili. Bisiklet ile saatlerce gidebileceğiniz boş ve harika manzaraya sahip yolları vardır. Ama isterseniz bu yolları koşarak da gidebilirsiniz. Ayrıca 40 km kesintisiz sahil boyundan da yürüyüş yapmak size kalmış.
5 Temmuz 2020: Bisiklet yolları yeni başkan Adil Kırgöz sayesinde otoparka dönüştü.
– Yeraltı kaynakları hakkında çok detaylı bilgim yok fakat (bildiğim) Jeotermal, 3-4 adet kaplıca, bir adet şelale, bir adet koy var ve bunlarda herkes tarafından bilinmeyen, kıyıda köşede harcanan nimetler. Hele bir Kalem adası var ki keşke param olsada Oliviera resort‘de bir ay kalabilsem dersiniz.
Yukarıda anlattıklarımı toparlamam gerekirse, Dikili keşfedilmemiş bir cennet. Ama burasıda er geç keşfedilecek ve mevcut eksikleri giderildiğinde bölgenin en popüler mekanlarından biri olacak. Ama ilk önce aşağıda görünen manzaranın son bulması gerekiyor..
Atatürk meydanının dibindeki o liman oradan kaldırılmazsa Dikili arzulanan turizm patlamasını daha çok bekler..
5 Temmuz 2020: Yeni yapılan Çandarlı limanı yalan oldu. Eski liman halen daha ilçe merkezinde ibretlik duruyor.
Artık yazıyı sonlandırıyor ve sizleri hemen aşağıda bizzat çektiğim Dikili’den manzara resimleri ile baş başa bırakıyorum.
Dikili’de ne olmuş, ne bitmiş haberdar olmak isterseniz Twitter’daki @DikiliTR hesabını, ayrıca resimler içinde İnstagram’da @DikiliTR hesabını takibe alabilirsiniz.
Eğer Dikili’ye dair sorularınız olursa bana konu altından yorum olarak gönderebilirsiniz.
@Zafer; Merhaba, öncelikle hayırlı olsun çok güzel bir karar vermişsiniz. Yazıyı 2014 yılında yayınlamıştım aradan geçen 2 senede ev fiyatları 40-50 bin civarı arttı hatta 2013’den bildiğim 120 bin TL’ye yakın artışlar var. Arsa, tarla fiyatlarıda öyle. 2013’de 30-40 bin TL’ye satılan tarla şuan yeni sahipleri tarafından 500-600 bin TL’ye satışa çıkarılmış durumda. Ama hala geç değil. İnternet üzerinden belki zor ama burada devamlı takip ederek uygun fiyatlı ev düşürme şansı var. Yakın çevremde denize 100 metre tripleks ev 160 bin TL’ye satıldı ve alan kişi 2-3 ay içinde yenilediği evi için 300 bin TL istiyor. Bu böyle birkaç sene daha devam eder sonrasında fiyatlar sabitlenir ama merkeze yakın ev bulmak zorlaşabilir. Örneğin Salihleraltı olarak bilinen mevki Ayvalık’a yakındır ve içeride kalan sitelerde 80-90 bin TL’ye ev bulma şansı var. Bence imkanınız varsa önce kiraya geçin sonrasında ev fiyatlarını takip ederek ilk fırsatta güzel bir yere kapak atın.
Merhaba, Biz Ankara dan Dikiliye yerleşmeye karar verdik. Okullar tatil olunca oraya gelip kiralık dairelere ve ilköğretim okullarına bakacaz. Acaba pişman olurmuyuz die düşünmekten te kendimi alamıyorum. okulları ve iş imkanı nasıl ki oraya gelince bakacaz. İnşallah uygun kirada ama düzgün ev ve okul bulabiliriz. Birde çocuklarım için mutlu olabileceği ortam ve arkadaşda bulabilirler..
@hülya altıntaş; Merhaba. Yaz kış yaşayacaksanız kış aylarında biraz tenhalaşıyor Dikili. Merkezde ev tutmanızda yarar var. Okul bakımından sorun çıkmaz merkezde ilköğretim ve lise mevcut. Ev kiraları normaldir, aşırı yüksek değil. Ayrıca birçok yeni yapılmış ev var gönlünüze göre birşey bulabileceğinizi düşünüyorum.
Bence tek sorun iş imkanı. Kendi işinizi kurabilirseniz yada Dikili dışında da iş bakabilecekseniz sorun olmaz veya mesleğiniz aranan bir meslek ise yine sorun olmaz. Ankara’dan buraya yerleşen çok insan var ve Ankara’daki günlerini arayan görmedim. Birçok ailenin çocuğu okullara gidiyor, arkadaşları var. Gezinti alanları, parklar vs dolu. Ama tabi önce birkaç gün veya 1 hafta burada tatil yapmanız güzel olur. Sezon tam açılmadan sezonluk kiralık evlerden tutabilir, tatil yaparken kararınızı verebilirsiniz. Hayırlı olsun.
Merhaba bizimde bir arkadasimiz dikiliye yerlesmeyi dusunuyor ama ilkokula giden cocugu var.Bir ev bulduk ama sizce ali cetinkaya ilkokulu nasil,pazara 150 mt.ismet pasa mah olarak geciyormus.fikirlerinizi paylasir ve oneride bulunursaniz cok sevinirim.tesekkurler
@Gokhan; Merhaba. Hayırlı olsun şimdiden. Bahsettiğiniz okul merkezde pazarın tam arkasında kalıyor. Okullar devlet okulu olduğundan yorum yapma şansım yok. Ayrıca muhite göre okul seçiliyor diye biliyorum. Sahile bakan Atatürk İlkokulunu tercih ederlerse o civardan ev bakmaları gerekecek sanırım.
Yine sorularınız olursa yazabilirsiniz.
dikili dewlet hastanesine tayin oldum kiralık yeni binalar warmı fiyatlar nasıl ayrıca içme suyu sorunu warmı aydınlatırsanız sewinirim teşekürler
@erkan; Merhaba. Yeni görev yeriniz hayırlı olsun. Devlet hastanesi Dikili’nin zirvesinde yer alıyor. Hastaneye yakın yeni yapılı lüks dairelerden ev kiralayabilirsiniz. En yüksek fiyatı şuan bilemiyorum ama en ucuz 400 TL civarına kiralık ev bulabilirsiniz. İçme suyu sorunu yaz aylarında yaşanabiliyor çünkü 40 – 50 bin nüfuslu ilçe yaz aylarında 500 bin civarı nüfusa ulaşıyor. Ancak İZSU sayesinde su sorunu büyük ölçüde giderildi ve yeni kuyularda açılıyor. Siz yinede “işim sağlam olsun” + “hastaneye yakın (tepede) ev kiralarım, su çıkmayabilir” derseniz; kiralayacağınız binada su deposu var mı yok mu araştırarak ev bakabilirsiniz.
İki yıl sonra emekli olacağım.Bu yaz Dikilide 5 gün tatil yaptık ve çok beğendik.Emekli olduktan sonra yaz kış devamlı kalabileceğimiz mustakil evlerden almak istiyoruz.Acaba bu tür evlerden bulabilir miyiz?Bazı forumlarda dikilide apahaci tiplerin çoğunlukta olduğu yazılıyordu ne demek istediklerini tam anlamış değilim bu konuda da bilgi verirseniz memnun olurum.Selam ve saygılarımla.
@Ali Asker; Merhaba, hayırlı olsun. Dikili gayet huzurlu bir yer. Dikili’nin neresinde gezdilerde apaçilere denk geldiler onu bilmiyorum. Merkezde gayet normal insanlar yaşıyor, kimsenin kimseye zararı yok. Apaçi dedikleri saçı ve giyim tarzı anormal, sonradan görme genç tipler. Genelde şahin arabayla yüksek ses müzikle ortalıkta gezinirler. İzmir Buca’da belli yerlerde bolca var. Dikili’de söylendiği gibi çokca yok. Belki 2-3 arabalı grup denk gelir.
Merhaba, Dikili yi sadece birkaç saat dolasabildik, deniz ve sahil kısmı gerçekten çok güzeldi. Hem merkezi hemde sayfiye yerlerini dolaştık. Urla daha mı gelişmiş durumda dikili ile kıyaslanınca. Bir de Dikili ve Urla yı aynı kriterler doğrultusunda kıyaslamak istesek,dusunceleriniz ne olur. Yaşam, okul, kira ve satılık ev fiyatları Urla da nasıl sizin Dikili yi anlattığınız gibi kimse Urla yi anlatmamış.