Samsung Galaxy S Plus için ROOT/UNROOT ve CWM Yükleme

Samsung Galaxy S Plus için ROOT/UNROOT ve CWM Yükleme

Samsung Galaxy S Plus kullanıcıları telefonlarını özel geliştirilen Custom rom’ları yükleyebilmek yada bazı uygulamaları kullanabilmek için root yapmak zorundalar ve tabi özel geliştirilen rom’lar için ayrıca CWM yüklemeleride gerekiyor. Bu yazıda bizzat benimde kullandığım Galaxy S Plus’a ait Root ve CWM uygulamasını Xda-Developer‘dan alıntılayarak kısaca anlatıcam..

Şubat 2016: Galaxy S Plus telefonum bozulduğu için artık yeni rom tanıtım yazıları yayınlayamayacak ve uygulama, kontrol gerektiren sorularınıza cevap veremeyeceğim. Fakat bugüne kadar yaptığım paylaşımlarda bir sorun yoktur. Çekinmeden faydalanabilirsiniz.

Telefonu Root Etmek İçin;

1. Bu bağlantıdaki dosyayı indiriyorsunuz.

2. Zip’li olarak telefonun hafızasına ana klasöre (bulabileceğiniz bir yere) atıyorsunuz.

3. Telefonu kurtarma moduna alıyorsunuz. (Ses yükseltme tuşuna ve hemen ardından güç tuşuna basın. 2 tuşu Samsung yazısı görüntükten 3-4 saniye sonrasına kadar basılı tutun. (Samsung logosu belirince 3-4 saniye sayın ve sonra tuşları bırakın tabi daha sonra yeşil Android cini geldiğinde de sol menü tuşuna basacaksınız bunu unutmayın.)

4. Karşınıza siyah fonda kurtarma ekranı gelecek. Bu ekranda “apply update from sdcard” seçeneğini (install zip from sdcard‘da olabilir ve sonra choose zip from sdcard) bulup (ses açma/kısma tuşları ile) o seçeneğin üstüne gelecek ve ardından Home tuşu (orta fiziksel tuş)u yardımı ile yüklemeyi başlatacaksınız

5. Yükleme işlemi bittiğinde (ekranın altındaki mesajlardan bunu anlayabilirsiniz) telefonunuzu “reboot now” seçeneği ile yeniden başlatın. Telefon açıldığında uygulamalar menüsünde superuser isimli bir uygulama olması gerekiyor. Eğer uygulama oradaysa root işlemi başarılı.

Root İşlemini Geri Çekmek;

Telefonunuzdan herhangi bir nedenle root işlemini geri çekmek istiyorsanız yukarıdaki işlemin aynısını bu bağlantıdaki dosya ile yapın.

1. Dosyayı telefonun ana dizinine atın.

2. Telefonu kurtarma modunda açıp dosyayı seçerek yüklemeyi başlatın.

3. Yükleme tamamlandığında telefonu yeniden başlatın ve uygulamalar menüsünde yer alan superuser kaybolmuş mu onu kontrol edin.

Telefona CWM Yükleme;

Telefonumuza özelleştirilmiş rom yükleyebilmemiz için gereken CWM uygulaması, telefonumuzun kurtarma menüsüne ek özellikler getiriyor ve bizlere gelişmiş rom’u yükleyebilmemiz için ek izinler sağlıyor. Normal şartlarda CWM kurmadığımızda gördüğümüz kurtarma modu az seçenek sunarken özelleştirişmiş rom yüklememize de izin vermiyor. Bu nedenle özelleştirilmiş rom yükleyecek olanların öncelikle telefonu root etmesi ve sonrada CWM kurması gerekiyor.

Şuan için internette Cwm’nin pek çok farklı sürümü bulunabiliyor ve bu sürümlerin çoğu telefonumuzda sorunsuz çalışıyor. Aralarındaki tek fark yeni sürümlerde daha fazla ek seçeneğin olması ve görünümün biraz daha profesyonelleşmesi. Örnek vermek gerekirse ben daha önceleri telefonumda CWM’nin 5 numaralı sürümlerinden birini kullanıyordum şimdi ise yazımda paylaştığım 6 numaralı sürümü kullanıyorum. 6 numaralı sürümde isterseniz fiziksel tuşları kullanabiliyor isterseniz ekrana dokunarak işlem yapabiliyorsunuz.

Telefonumuza CWM Kurmak İçin;

1. Bu bağlantıdaki dosyalardan birini indiriyoruz.

2. Dosyayı zip’li olarak telefonun ana dizinine atın.

3. Telefonu yukarıda anlattığım gibi kurtarma modunda açın ve “İnstall zip from sdcard” ardından “choose zip from sdcard” seçeneği ile ana dizine attığınız zip’li dosyayı bulun.

4. Dosyayı bulduysanız şimdi dosyayı seçili hale getirip home tuşu ile yüklemeyi başlatın ve yükleme bitene kadar bekleyin.

5. Yükleme bittiğinde telefon yeniden açılacak. (Açılmayada bilir o zaman reboot now seçeneğini seçin.)

6. Telefon yeniden açıldığında artık telefonunuzda CWM’de kurulmuş oluyor ve özelleştirilmiş rom’ları kurtarma moduna girip rahatlıkla yükleyebiliyorsunuz.

Yazıda bahsi geçen root, unroot ve cwm dosyalarını tek paket olarak bu bağlantıdan da indirebilirsiniz.

CWM Reboot Sorunu; 

CWM (nedense) bazı telefonlara kurulduğunda reboot tekrarına başlıyor, yani telefon sürekli kurtarma modunda açılıyor. Herkes bu sorunu yaşayacak diye bir şey yok ama eğer bu sorunu yaşarsanız yapacağınız şey çok basit.

1. Bilgisayarınıza Odin yazılımını indirip kurun. Eğer zaten kuruluysa bu bağlantıdaki yazıda ekli olan 2 dosyayı yada içine Odin’i de eklediğim bu bağlantıdaki paketi indirin.

2. İndirdiğiniz dosyaları masaüstünde hazır tutun. Odin’i açın. Telefonu usb kablo ile bilgisayara bağlayıp telefonu download modunda açın.

(Download modunu açmak için; önce ses kısma, sonra home (orta fiziksel tuş) ve sonra güç (açma/kapama) düğmesine basıyor ve download mod açılana kadar bu 3 tuşu basılı tutuyoruz.)

3. Telefonu download modunda açtığınızda, arka planda kies açık değilse ve herhangi bir sorun yoksa odin telefona bağlanır ve odin’de sol üstte yer alan id:com bölümünden ilkinde sarı renk belirir. Sarı renk gelmiyorsa telefonun usb kablosunu bilgisayarınızın başka bir usb girişine takmayı deneyin çünkü odin o usb girişinden telefonu göremiyor olabilir.

4. Şimdi Ariesve.ops dosyasını OPS yazan buton ile Bootloader.tar dosyasını da BOOT yazan buton ile seçin ve START butonuna basarak yüklemeyi başlatın.

5. Yükleme bittiğinde sol üstteki sarı id:com alanının üstünde yeşil PASS yazısı çıkar ve 4-5 dakikadan geriye sayım başlar. Ve tabi telefonunuz tekrar açılarak normal düzene döner. Artık kurtarma moduna girip custom rom kurulumunu yapabilirsiniz. Bir daha sorun çıkarmayacak.

Not: Konuyu mevcut custom rom konularıma destek olması amacıyla açmıştım, mevcut custom rom konularına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

>> Samsung Galaxy S Plus i9001 İçin Android 4.4.4
>> CUSTOM ROM ANDROİD 4.1.2 JELLY BEAN
>> Samsung Galaxy S Plus i9001 İçin İvendor Android 4.0.4
>> Samsung Galaxy S Plus i9001 İçin REMİCS Android 4.0.4