WordPress Resim Yükleme Konumunu Değiştirme

wordpress ucretsiz blog scripti Wordpress Resim Yükleme Konumunu Değiştirme

WordPress ücretsiz blog scriptinin dahili ortam yükleme aracının iki kötü yanı var; 1) dosyaları /httpdocs/wp-content/uploads klasörü altına yüklüyor, 2) yüklenen resimlerin en az 3-4 adet yeniden boyutlandırılmış kopyasını o dizin içerisinde oluşturuyor. Birde ayarlarda “Yüklemelerimi aylık -ve yıllık- bazda klasörlerde tut. ” seçeneği aktif ise, her yeni yüklemeyi yıl/ay/gün şeklinde farklı klasör altına yerleştiriyor. Bazılarımız için bu sorun olmayabilir, ama benim açımdan büyük sorun-du!

Neden Sorun Olabilir? 

Ftp alanınız kısıtlıdır, yazılarınızda tek bir boyutta görsel kullanıyorsunuzdur ve boyutlandırmayı, sıkıştırmayı zaten önceden yapmışsınızdır. Şimdi tekrar boyutlandırmaya gerek var mıdır? Ayrıca her görselin 1 yerine 4 görsellik yer kaplaması? 3 tanesi hiç kullanılmayacağı halde!

Benim açımdan sinir bozucu bir durum. Neyse ki o sorunu da yakın zamanda çözdüm.

Artık editörden Ortam Ekle butonu ile yeni bir görsel yüklediğimde görseller hem benim istediğim klasöre, hemde orijinal boyutu ile tek kopya olarak yükleniyor.

Peki Bunu Nasıl Yapıyoruz? 

Nasıl yapıldığını öğrenmeden önce bazı detayları bilmeniz gerekiyor.

  1. Ayarlamalar için biraz kod bilginiz yada yeteneğinizin olması gerekiyor. Çünkü ftp alanına bağlanıp değişiklikler yapacağız.
  2. Wp User Avatar gibi eklentiler kullanıyorsanız, bunlarında ortam yükleme konumu değişeceğinden bazı ufak sorunların çıkma ihtimalini göze almalısınız yada önceden araştırma yapmalısınız.
  3. Daha önce eski sistemi kullandıysanız eski düzenin bu ayarlamalardan sonra yeni konuma taşınmayacağını bilmelisiniz. Ya eski konumdaki görselleri orada bırakacaksınız yada eski yazılarınızı tek tek düzenleyip o görselleri de yeni konuma taşıyacaksınız.

Yukarıdaki uyarılar ışığında “benim için sorun yok” diyorsanız devam edelim..

Yapacağımız ilk iş, “Yüklemelerimi aylık -ve yıllık- bazda klasörlerde tut. ” seçeneğini kapatmak.

Bunun için admin panelinde Ayarlar > Ortam konumuna gideceksiniz, bahsi geçen seçeneğin tikini kaldırıp değişikliği kaydedeceksiniz.

Yapılacak ikinci iş, wp-config.php dosyasına ufak bir ekleme yapmak. 

Ftp alanınıza bağlanacaksınız, ana dizindeki wp-config.php dosyasını indirip define(‘WP_DEBUG’, false); komutunu bulacaksınız. 80’li satırlarda yer alan bu komutu bulduysanız, hemen altına aşağıdaki komutu ekleyeceksiniz.

define( 'UPLOADS', 'resimler' );

Tabi burada yükleme konumunu ana dizindeki resimler klasörü olarak belirliyoruz. Siz farklı bir isim, farklı bir konum ayarlayacaksanız kendinize göre değiştirmeniz gerekiyor. Mesela ‘medya/afis/2020’ gibi.. Böyle yaptığınızda ftp alanı ana dizinde medya isimli bir klasör, onun içinde afis isimli bir klasör ve onun içinde 2020 isimli bir klasör olduğunu belirterek, yüklemelerin oraya yapılmasını istemiş olacaksınız.

Son olarak da! 

Yine ftp alanımıza dönecek, aktif temamızın dizinine girecek, tema klasörümüzdeki functions.php dosyasını indirerek uygun bir konuma aşağıdaki komutu ekleyeceğiz.

//////////////////////////////////////////////////////////
// image boyutlandırma iptal
//////////////////////////////////////////////////////////
/**
* @param array $sizes An associative array of image sizes.
* @param array $metadata An associative array of image metadata: width, height, file.
*/
function remove_image_sizes( $sizes, $metadata ) {
return [];
}
add_filter( 'intermediate_image_sizes_advanced', 'remove_image_sizes', 10, 2 );
add_filter( 'wp_calculate_image_srcset_meta', '__return_null' );

Bu komut ile birlikte artık işler bizim istediğimiz şekilde yürüyecek;

  • Görselleri ortam yükle butonu üzerinden ftp’de istediğimiz klasöre yükleteceğiz,
  • Yüklenen görseller yeniden boyutlandırılmayacak,
  • Ve yeni yükleme konumumuza gereksiz boyutlandırılmış kopyalar dahil edilmeyecek.

Eğer sistemden geri dönmeniz gerekirse, yukarıda yapılanları tam tersine çevirmeniz ve eğer görselleri mevcut ftp dizininiz yerine farklı bir ftp alanına yüklemek isterseniz, yukarıdaki yolu izlemek yerine bu bağlantıdaki eklentiyi yükleyip gerekli ayarlamaları yapmanız yeterli.

Konuyla alakalı sorularınız olursa, yorum formundan yazabilirsiniz.