Atatürk’ün Kardeşleri; Fatma, Ahmet, Ömer, Makbule ve Naciye

mustafa kemal ataturk Atatürk'ün Kardeşleri; Fatma, Ahmet, Ömer, Makbule ve Naciye

Atatürk’ün büyük kız kardeşi; Ablası Fatma

Ali Rıza ve Zübeyde çiftinin ilk çocukları Fatma idi. Fatma’nın doğum ve vefat tarihi konusunda net bir yıl verilememektedir. Doğumu 1871 yada 1872 olarak belirtilmektedir. Ölüm sebebi ise Verem.. Atatürk henüz doğmamıştı.

Atatürk’ün büyük erkek kardeşi; Ağabeyi Ahmet

1874 yılında doğduğu tahmin edilmekte ve Çayağzı’ndan veya Papaz Köprüsü’nden ayrılmadan önce dönemin ölümcül ve salgın hastalıklarından birisi olan ve kuşpalazı olarak bilinen Difteri hastalığı nedeniyle vefat etmiştir. Abisi öldüğünde Atatürk henüz 2 yaşında idi.

Atatürk’ün büyük erkek kardeşi; Ağabeyi Ömer

Ömer’in 1875 yılında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Onun da yaşamı ablası ve Ağabeyi gibi kısa sürecek ve hayata daha çocuk yaşlarında veda edecekti. Abisi Ahmet gibi onunda ölüm nedeninin difteri olduğu söyleniyor. O dönem ki sağlık koşullarının yanı sıra ailenin yaşamını sürdürdüğü yer olan Çayağzı bölgesi o zaman ki sıradan yerleşim yerleriyle dahi kıyaslanamayacak derecede kötü şartlara sahipti.

Gerek yiyecek gerek sağlık ihtiyacı gibi ihtiyaçların şehre inerek karşılanabiliyor olması, bölgenin iklimsel ve coğrafi yapısı yaşamayı yetişkin insanlar için yaşanmaz hale getirirken çocukların vefatı bir bir gerçekleşiyordu. Ahmet ve Ömer yakın tarihlerde vefat ettiği için Atatürk yine 2 yaşında idi.

Atatürk’ün küçük kız kardeşi; Makbule

makbule hanim zpsb7d5a6f5 Atatürk'ün Kardeşleri; Fatma, Ahmet, Ömer, Makbule ve Naciye

Makbule, Mustafa’dan sonra doğduğu bilinmekte ve doğum tarihi olarak 1885 yılı gösterilmektedir. Mustafa’nın sonradan dünyaya gelecek ve vefat edecek kız kardeşi Naciye ile birlikte iki kız kardeşinden birisidir. Makbule’de Mustafa gibi ailenin Selanik’teki Islahane semtinin Ahmet Subaşı mahallesinde bulunan üç katlı evinde doğduğu bilinmektedir. Makbule hanım saf bir kişiliğe sahipti.

Mustafa Kemal (Atatürk), sonraki yıllarda bu saflığının neticesinde Makbule’nin olaylara verdiği tepkileri sık sık dile getirerek tebessüm içerisinde keyifli bir şekilde dile getirirdi. Babası Ali Rıza’nın vefat etmesi, annesi Zübeyde’nin Ragıp Bey ile evlenip bir müddet beraber yaşadıktan sonra 1913 yılında Birinci Balkan Savaşı patlak verir ve Balkan toprakları Osmanlı Devleti’nin elinden düşer bunun üzerine annesi Zübeyde ile beraber İstanbul’a taşınırlar.

İstanbul’da Beşiktaş Akaretler’de bir eve yerleştiler. Cumhuriyet’in ilan edilmesinin hemen ardından yine annesiyle birlikte Ankara’ya giderler ve ağabeyi Mustafa Kemal (Atatürk) ile birlikte Çankaya köşkünde ikamet ederler. Burada bir müddet kaldıktan sonra Zübeyde hanım rahatsızlanır ve tedavisi için İzmir’e gider. Daha sonra kendisi için Çankaya köşkü arazisi üzerine Camlı Köşk inşa edilir ve bir süre orada kaldı. Bu sırada soyadı Kanunu çıkarılmış ve Makbule hanım “ATADAN” soyadını almıştır.

Sonraki dönemde Makbule Atadan, Mustafa Kemal (Atatürk)’in isteği üzerine Fetih Okyar’ın kurduğu Serbest Cumhuriyet Fıkrası’na(Partisi) girer. Parti bir müddet sonra kapatılınca Makbule Atadan siyasetten çekilir. Partideki görevi sırasında milletvekili Mecdi Boysan ile tanışan Makbule 1935 yılında Mecdi bey ile evlenir. Makbule Atadan, 18 Ocak 1956 tarihinde, 71 yaşında hayata gözlerini yumar.

Atatürk’ün küçük kız kardeşi, Naciye

Kesin bir tarih söz konusu olmamakla beraber kronolojik sıralama ve Makbule Atadan’ın görüşleri neticesinde, Naciye’nin doğum tarihi 1889 olarak bilinmektedir. Makbule Atadan’ın anlattıklarına göre; babası Ali Rıza efendi’nin vefat ettiği gün bakıcısının Naciye’yi yere düşürmesiyle ayağı kırılıyor. Naciye, daha 10 yaşında iken vefat eder. Atatürk o zamanlar 16 yaşındadır.