8 Mart Dünya Kadınlar Gününün Tarihçesi

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün Tarihçesi

Ülkemizde sadece 8 Mart geldiğinde hatırlanan kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun! İnşallah bir gün; “bir gün değil, her gün kadınlar günü olur” diyerek, hemen 8 Mart dünya kadınlar gününün tarihçesine geçmek istiyorum.. Neden her yıl 8 Mart tarihinde Dünya Kadınlar Günü kutlanır?

Dünya Kadınlar Gününün Tarihçesi

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu özel günün tarihçesine baktığımızda acı bir olay çıkar karşımıza..

8 Mart 1857 tarihinde ABD‘nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi “daha iyi çalışma koşulları” istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlarlar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi sonrasında fabrikada yangın çıkar..

Çıkan yangında fabrika önündeki polis barikatları sebebi ile kaçamayan 120 kadın işçi hayatını kaybeder..

Bu acı olayın üzerinden yıllar geçer ve Ağustos 1910 tarihinde Danimarka‘nın Kopenhag kentinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında Alman bir siyasetçinin, Clara Zetkin‘in önerisi ile Dünya Kadınlar Günü ilk kez gündeme gelir.

İlk başlarda belirli bir tarih yok iken 1917 yılında Sovyet Rusya’da düzenlenen oylama sonucu ile 8 Mart, dünya kadınlar günü olarak belirlenir.

Bu özel günün Birleşik Milletler bünyesinde kabulu ise 16 Aralık 1977 tarihine dek uzar. O tarihte de BM Genel Kurulu kararı ile 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilir.

İşte böyle bir tarihi var dünya kadınlar gününün. Aslında bir gün değil de her gün kadınlar günü olması gerekirken 8 Mart sayesinde hatırlıyor bazılarımız kadının değerini.

İyi ki varsınız ♥

>> Filli Boya Dünya Kadınlar Günü Reklamı
>> 1 Mayıs İşçi Bayramının Tarihçesi