Çok kapsamlı bir mevzu yani farklı cihazlar ve farklı operatörlerin, farklı tarifelerinde denemeler yapmak gerekiyor. Ancak şimdilik imkanım yok. Bu sebeple konuyu özet gibi anlatarak sonuçlarını sizlerden yorum olarak bekliyorum. Geri dönüşler sonucu konferans görüşme için operatör yada cihaz kaynaklı engellemeleri de öğrenmiş olacağız. Peki konferans görüşme nedir, nasıl yapılır?
Konferans görüşme, bildiğiniz üzere aynı anda birden fazla insanın görüşme yapabilmesine verilen genel ad. Yani konferans görüşmelerde illa ki dünyayı kurtarmıyor, bilgilendirme yapmıyor bazen boş boş sohbet de ediyoruz. Bu sebeple akıllı cihazların çoğunda konferans özelliği bulunuyor. Fakat çok işimiz düşmediğinden kullanımını bilmiyoruz.
Konferans görüşme yapabilmek için katılımcıların hepsinde akıllı telefon olması gerekmiyor. Ev telefonlarınıda konferans görüşmeye dahil edebiliyorsunuz fakat hizmet sağlayıcınızın konferans görüşmeyi engellememiş olması şart. Mesela kullandığınız tarife konferans görüşmelere kapalıysa bu özellikten faydalanamayabilirsiniz.
Not: Avea ve Turkcell’de (neredeyse) tüm tarife ve hatlar konferans görüşmeye açık olarak geliyor. Ancak Vodafone’da konferans görüşme hizmetinde bazı karışıklıklar var. Örneğin bazı yerlerde Vodafone’un herkese bu hizmeti sunmadığı, bu sayfada da herkese sunulduğu yazıyor. Eğer Vodafone abonesi iseniz yazıyı okumadan önce operatörünüze konuyu danışmanızı, hattınızın bu özelliği destekleyip, desteklemediğini sormalısınız.
Not2: Hattınız konferans görüşmelere kapalıysa bunu online işlemler sayfasından öğrenebilir, kapalıysa aktif hale getirebilirsiniz. Vodafone web sitesinde online işlemlere girdiğinizde; Ayarlarım > Arama Ayarlarım sayfasından Konferans durumunu görüntüleyebilirsiniz.
Eğer herhangi bir engeliniz yoksa konferans görüşmenin nasıl yapıldığına geçelim..
Akıllı telefonunuzdan konferans görüşmenin ilk kişisini normal bir şekilde arıyor, karşı taraf telefonu açtıktan sonra telefon arama ekranındaki Çağrı ekle (yada Kişi ekle, Kontakt ekle, Add Call) yazan butona basıyoruz.
İlk kişi hala hatta iken rehbere gidip ikinci kişiyi arıyoruz. İkinci kişide telefonu açtığında görüşme 3 kişilik oluyor. (Android yada İos sürümüne bağlı olarak bazı cihazlarda Kişileri birleştir yada merge call benzeri bir buton oluyor. Böyle bir buton görürseniz basarak konferans konuşmasını başlatmış oluyorsunuz.) Eğer üçüncü bir kişi daha arayacak yani görüşmeyi 4 kişiye çıkaracaksanız, aynı şekilde arama ekranından tekrar kişi ekliyor, rehberden arıyor, kişileri birleştir diyorsunuz.
Çoğu Android cihaz ve Apple cihazda konferans görüşme bu kadar basit şekilde başlatılabiliyor. Ancak Gsm operatörü tarafında ufak bir sayı sınırlamasıda bulunuyor.
Siz konferansı başlatan kişiyseniz görüşmeye en fazla 5 kişi dahil edebiliyorsunuz (Avea’da 5, Turkcell’de 6, Vodafone’da 5). Daha fazla kişi davet etmek isterseniz davet edilen herkesin aynı yolu izleyerek yeni kişileri görüşmeye dahil etmesi gerekiyor. Bu yolu izleyerek sınırsız sayıda insan davet edilebiliyor. Tabi 100 kişilik konferans görüşme yaparsanız telefon nasıl tepki verir, kasılır kapanır mı onu bilemiyorum.
Yöntemi tam anlamayanlar, aşağıdaki üç videoya göz atabilir.
(Videoda görüldüğü üzere çağrı kişisi ekledikten sonra Aramaları birleştir butonuna basmanız gerekiyor. Tabiki farklı Android ve ios sürümlerinde ufak değişiklikler olabilir.)
Akıllı telefonu olmayanlar ne yapacak?
Akıllı telefonu olmayanlar, tuşlu cep telefonu kullanıyorlarsa ilk kişiyi aradıktan sonra görüşme sırasında 2. numarayı yazıp YES butonu ile yeni aramayı başlatacak, ardından 3 tuşuna basıp Gönder tuşu ile (Yes, Evet yada Gönder) konferans onayı vereceksiniz. Tuşlu telefonda deneme imkanım olmadığı için detaylarını tam bilemiyorum.
Sabit hat kullanıcıları ise;
Konferans görüşme yapabilmek için önce ilk kişiyi arayacak, sonra görüşmeyi sonlandırıp ikinci kişinin numarasını çevirecek, ardından yine görüşmeyi sonlandırıp 3 tuşuna basacaklar. Biraz garip yöntem ve denediğimi söyleyemem. Kaynağım Türk Telekom’un web sitesidir ve sabit hat konferans da en fazla 3 kişi görüşebiliyor. Bu sebeple bu sınırlamayada dikkat etmenizde yarar var.
Konferans Görüşme (3′lü) Ev ve iş telefonunuzdan, aynı anda 3′lü görüşme yapabilirsiniz. Konferans görüşmeyi başlatmak için, ahizeyi kaldırıp çevir sesi alın. Konuşmak istediğiniz telefon numarasını tuşlayın. Karşı taraf cevap verince, kapat tuşuna basarak özel çevir sesi alın. Konuşmak istediğiniz ikinci kişinin telefon numarasını çevirdikten sonra kapama tuşuna basın. Çevir sesi alarak 3′ü tuşlayın. Aradığınız kişiyi konferansa davet etmekten vazgeçerseniz, kapama tuşuna basarak özel çevir sesi alın, 1′i tuşlayın. Son aradığınız kişiyi beklemeye alıp, ilk aradığınız kişiye dönmek için kapama tuşuna basıp özel çevir sesi alın ve 0′ ı tuşlayın. Bu özelliğin kayıt, kontrol ve iptal işleri merkez santralden yapılır.
Konferans görüşmede merak edilenler!
Yukarıda da az çok sorulara yanıt bulduk, Sabit hatlar ve Vodafone’da konferans görüşme biraz sorunlu. Sabit hatlarda en fazla 3 kişi limiti var. Diğer taraftan şu bilgilerinde işinize yarayacağını düşünüyorum..
– Konferansa davet ettiğiniz her katılımcı 5’er kişi davet edebilir. – Konferans görüşmesini bitirmek için konferans başkanının çağrıları sonlandırması yeterli. – Her katılımcı, dilediğinde çağrıyı sonlandırarak konferanstan çıkabilir. – Konferans servisinden yararlandıgınızda çağrı tarifenizden ücretlendirilirsiniz. Konferansa davet ettiğiniz her kişi için ayrı ayrı çağrı ücreti ödemektesiniz. Ücretsiz görüşme süreleriniz ile konferans servisinden yararlanabilirsiniz.
Örneğin 4 kişiyi konferansa aldınız, toplam 1 saat görüştünüz. Bu durumda normalde 1 kişiyle 1 saatlik görüşmeye ödeyeceğiniz ücret neyse bu sefer aynı ücret 4 ile çarpılır. Ancak karşı taraftakilerin hiçbirisi ücret ödemezler.
Eğer karşı taraftakilerde 3’er, 4’er kişi dahil ederlerse bu durumda siz davet ettikleriniz, onlarda davet ettikleri kişiler üzerinden ücret öderler.
Paylaştığım bilgiler az gelirse Avea ve Turkcell’in sayfalarından ek bilgilere de ulaşabilirsiniz.
http://www.avea.com.tr/web/Servisler/Islemler/Arama/Konferans https://www.turkcell.com.tr/servisler/konferans-arama#sss
Eğer internet üzerinden görüntülü konferans yapmak istiyorsanız Google veya Microsoft’un Hangouts, Skype gibi uygulamalarından yararlabilir yada Türk Telekom’un Toplante hizmetine bakabilirsiniz.
Yazımın başında belirttiğim gibi konferans hizmeti çok kapsamlı ve cihazlarda, işletim sistemlerinde, operatörlerde değişkenlik gösterebilir. Eğer yanlış bilgiler, değişen bilgiler yada eksik bilgiler görüyorsanız yorum panelinden katkıda bulunmanızı rica ediyorum.
@Eda güven; Merhaba. Akıllı telefonların işletim sistemleri, sistem versiyonları ve telefon markalarına bağlı olarak farklılıklar olabiliyor. Bazı cihazlarda konferans arama sırasında bir önceki aranan kişi beklemeye alınır, sonraki kişiyle bağlantı kurulduğunda da ekranda görüşmeleri birleştirme seçeneği çıkar. Kişileri birleştirdiğinizde artık konferans görüşme başlamış olur. Bazısında da arama yapılan kişiye yeni kişi eklediğinizde doğrudan görüşmeler birleştirilir.
Yaa çok tşk ederim çok yardımcı oldun ????????
Konferans yapamiyorum çünkü telefon konferans belirtilmemiştir diyor bu ne
@Çağlar; Konferansa kimseyi davet etmediyseniz bu uyarıyı verir. Onun haricinde yazılımsal sorun olabilir. Farklı bir telefonda deneme yapın veya sizi konferansa davet etmelerini isteyin, yine sorun olacak mı?..
Sorum şu: Konferan bağlantısı kuran abonenin kayıtlarında bağlantı kurduğu abonelerin numarası, saati, konuşma süresi vb. bilgiler yer alır, de mi?.
@Asilhan Bilâl; Merhaba. Hiç kontrol etmedim ama mantıken görüşme kayıtlarında çıkması gerekir.
Konferans görüşmesi açık duruma girsin
Arkadaşlar konferans görüşmesi yaparken görüştüğüm kişiler dışında ekstra sesler geliyor bunlar tus sesi nefes sesi daha önemlisi isimlerimizle sesleniliyor lütfen bilen biri açıklasin bu mumkunmu birileri bizi dinliyor ola bilemiyorum.
@Mustafa; Merhaba. Konferansdakilerden biri sizi işletiyor olabilir yada sesleriniz mikrofondan tekrar geri dönüyor olabilir.