Can Dündar’dan ATATÜRK Belgeseli “MUSTAFA”

Can Dündar'dan ATATÜRK Belgeseli "MUSTAFA"

Belgesel tadında “Mustafa” filmi vizyona girdi, film vizyona girmeden önce bu yazıyı eklemiştim, daha sonra film hakkında eleştiriler, yorumlar çıktı. Belgeseli çeken Can Dündar ve kendisini Atatürk hayranı olarak biliyorum. Bu nedenle belgesel filmde bazı olayları yansıtırken ön yargısız olarak yaptıklarını düşünmek istiyorum. İnşallah bu belgesele alternatif çeşitli yorumlar ve gerçek izlenimlerle başka bir Atatürk belgeseli çekilir ve o belgeselde Atatürkün doğal hali yansıtılırken, gerçeklerin dışında yalnız ve sevilmeyen bir insan olarak gösterilmez.

>> 1998 Yapımı Mustafa Kemal Atatürk Belgeseli

ATATÜRK Belgeseli “MUSTAFA” vizyonda

Ulu önder Atatürk’ün hayatını konu alan ve Can Dündar’ın senaryosunu yazıp yönettiği  “Mustafa” adlı belgesel film 29 Ekim 2008 de vizyona girdi. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ölümünün 70. yıl^dönümünde Atatürk’ün Türkiye’ye, dünyaya ve yeni yetişen nesle tam anlatılamadığı, yapılan belgesellerin Türkiye ölçeğiyle sınırlı ve belli bir dönemle kısıtlı kaldığı belirtildi.

Selanik’ten Dolmabahçe’ye kadar hayatını başından sonuna mercek altına alan, Atatürk’ü şablonlardan uzak olarak askeri, siyasi, insani boyutlarıyla anlatan bir filmin eksikliğinin hep hissedildiği kaydedilen açıklamada, 15 yıldır Atatürk belgeselleri yapan ve “Sarı Zeybek” ile Atatürk’ün değişik yönlerini seyirciyle tanıştıran gazeteci Can Dündar ve ekibinin, Atatürk’ün hayatını sinema diliyle anlattığı “Mustafa” belgeselinin 29 Ekim’de vizyona gireceği bildirilmişti.

MÜZİKLER BREGOVİÇ’TEN

“Mustafa” filmiyle özellikle yeni neslin Atatürk’ü yeniden keşfedeceği belirtilen açıklamada, film için Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı pek çok arşivin özel izinle açıldığı ifade edildi. Atatürk’ün daha önce görülmeyen fotoğraflarına, hatıralarını yazdığı not defterlerine, yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarına, günlüğüne, el yazmalarına ulaşıldığı kaydedilen açıklamada, çekim ekibinin Atatürk’ün ayak bastığı Selanik’ten Manastır’a, Şam’dan Berlin’e, Sofya’dan Karlsbad’a kadar her coğrafyaya giderek, doğduğu odadan öldüğü odaya dek her mekana girerek yerinde görüntülediği vurgulandı.

Geniş ve deneyimli bir kadronun Atatürk’e dair yazılan kitapları, yerli yabancı basını, diplomatik yazışmaları tarayarak objektif, sıcak bir hayat hikayesi anlatmaya çalıştığı bildirilen açıklamada, Atatürk’ten kalan eşyaların, anıların, çalıştığı karargahların, yaşadığı evlerin, geride bıraktığı belgelerin, sevdiği müziklerin, söylediği sözlerin titizlikle derlendiği belirtildi. Açıklamada, filmin müziklerinin, Balkanlardan yetişen uluslar arası müzisyen Goran Bregoviç tarafından bestelendiği kaydedildi.

>> Bekir Coşkun; Atatürk “Mustafa”yı Görse..