Google Hizmetlerinden İçerik Kaldırma ve Unutulma Hakkı

Google Hizmetlerinden İçerik Kaldırma ve Unutulma Hakkı

AB vatandaşları artık dünyanın önde gelen arama motoru Google’dan, internetteki ilgisiz ve geçersiz kişisel verilere yönelik linklerin kaldırılmasını isteyebilecekler. Avrupa Adalet Divanı’nın Mayıs 2014 tarihinde aldığı kararı uygulamaya başlayan şirket, “unutulma hakkını” kullanmak isteyen AB vatandaşlarının başvurularını kabul etmeye başladı. Şimdilik 32 Avrupa ülkesini kapsayan uygulamada, aslında daha önce var olan içerik kaldırma sistemi daha da resmiyete binmiş ve Google’u daha da bağlayıcı hale gelmiş oldu.

Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar eskiden de isterlerse herhangi bir Google ürününe ait içerik kaldırma talebinde bulunabiliyorlardı fakat Google içerik kaldırma için belli koşullar öne sürüyor her içeriği kaldırmıyordu.

Peki Türkiye ve diğer ülkeler açısından durum nasıl? 

Unutulma hakkı kapsamında 32 Avrupa ülkesi belli koşullar geçerli olmak şartıyla Google ürünlerinden içerik kaldırma talep edebiliyor. Peki Türkiye ve diğer ülkeler için durum ne? dediğimizde önümüze şu seçenekler çıkıyor.

1. Herhangi bir Google ürününden içerik kaldırtmak istiyorsak aşağıdaki sayfayı ziyaret etmeliyiz. Bu sayfadaki seçenekleri takip ettiğimizde Google bizi gerekli sonuca yada sayfaya yönlendirecek. (Fakat unutmayın bu yönlendirme sonucunda Google istediğiniz içeriği kaldırmayı garanti etmiyor.)

https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905?hl=tr

İçerik kaldırma talep edebileceğiniz Google ürünleri; Blogger/Blogspot, Google+, Google web arama, Google görsel arama, Google Reklamları (Adsense), Drive ve dökümanlar, Google Play, Google Alışveriş, Youtube, Picasa, Orkut ve diğerleri.

2. Bize ait bir web sitesinin, herkese açık belli url’lerini Google arama sonuçlarından kaldırtmak istiyorsak aşağıdaki sayfayı ziyaret etmeliyiz.

https://www.google.com/webmasters/tools/removals?pli=1

(Diyelim ki sitemizden bir sayfayı sildik fakat hala Google arama sonuçlarında görünüyor. Bu durumda yukarıdaki bağlantıda göreceğiniz forma ilgili url’yi girecek, bu url’yi yada birden fazla url’yi veya tümden sitemizi kaldırma talep edeceğiz.)

3. Google’un unutulma hakkından yararlanabilen 32 ülkeden birinin vatandaşıysak aşağıdaki sayfayı ziyaret etmeliyiz.

https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-request?complaint_type=rtbf&visit_id=1-636492891411317260-1594137834&rd=1#

Şimdilik unutulma hakkından yararlanabilen 32 Avrupa ülkesi; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovence, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere.

4. Google’dan kaldırtmak istediğimiz içerik, başka bir web sitesinde yer alıyor ve Google’da bu içeriği arama sonuçlarından silmiyorsa ilgili sitenin sahibi, kurucusu yada yöneticilerine müracaat etmeliyiz.

Örneğin; Facebook’da bizimle ilgili hakaret vb. bilgiler içeren bir hesap veya sayfa mı var? Facebook yönetimine önce bu hesabı ilgili bağlantılar yoluyla spamlamalı, ardından iletişim formu aracılığıyla durumu bildirmeliyiz.

https://www.facebook.com/help/www/181495968648557

Örneğin; Twitter’da bizimle ilgili hakaret vb. bilgiler içeren bir hesap mı var? Twitter yönetimine önce bu hesabı ilgili bağlantılar yoluyla spamlamalı, ardından iletişim formu aracılığıyla durumu bildirmeliyiz.

https://help.twitter.com/forms/general

5. Google’dan kaldırtmak istediğimiz içerik veya site Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı bir durum içeriyorsa durumu internet bilgi ihbar merkezine bildirmeliyiz.

https://www.ihbarweb.org.tr/

(Not: Yazıyı okuduğunuz tarihlerde bazı bağlantılar ilgili site sahibi veya yöneticileri tarafından değiştirilmiş olabilir. Bu durumda yorum panelinden yorum göndererek bizleri konuya dair uyarabilirsiniz.)