Bizzat Reedpad2 kullanıcısı biri olarak yazılımı kurdum, test ettim ve şimdi sizlerle paylaşıyorum. Ancak paylaşıma başlamadan önce sizi uyarmam gerekiyor, yazılımı kurarken yanlış birşey yaparsanız cihazı bozarsınız, cihaz hiç açılmaz ise servise yollamanız gerekebilir. Bu nedenle yazılımı yükleyip yüklememek tamamen size kalmış. Cihazı bozarsanız da yazı altından bana küfür etmeyin. Yazılımı kurduğuma ve çalıştığına dair resimleri de yine yazımın sonunda bulabilirsiniz.
Yazılım, Reedpad (cihazının resmi adı Da Vinci) için ve (cihazın gerçek üreticisi) İspanyol BQ tarafından sunuluyor. Yani yükleyeceğiniz rom Android 4.0.4 İCS oluyor, ayrıca yazılım BQ’nun ürün sayfasında da paylaşılıyor. Eğer Reedpad2 cihazınıza Android 4.0.4 kurmak istiyorsanız öncelikle aşağıdaki bağlantıdan İCS rom’u indirmekle işe başlıyorsunuz.
Not: Yazılım Reedpad için hazırlanmış ve tabi aralarında pek fark olmayan Reedpad2’de de çalışıyor. Yani ben Reedpad2 kulllanıyorum.
Not2: Yazılımın orijinal dilleri arasında Türkçe yok ancak yazılımı yükledikten sonra Google Play’den indireceğimiz bir uygulama ile cihazın dil ayarını Türkçe yapıyor ve bu sayede yüklenen pek çok uygulamanın otomatik Türkçe olmasını sağlıyoruz. Ayarlar menüsü hariç!
Not3: Cihazın Türkçe yamalama işlemini yaptıktan sonra Klavyede Türkçe karakterler ş, ğ, ü, ı, ö ve ç yer alıyor.
Kurulum;
– İndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyanın içinde bir sdfuse klasörü var onu masaüstüne çıkarıp ordan tabletin microsd hafıza kartına atın. Dosyayı hafıza kartına atmadan önce hafıza kartını boşaltın ve formatının fat32 olup olmadığını kontrol edin. (Eğer bir hafıza kartınız yoksa MicroSDHC hafıza kartı alın.)
– Eğer her şey yolundaysa ve sdfuse klasörünü hafıza kartına attıysanız şimdi tableti kapatıp hafıza kartını cihaza takın ve ardından şu yöntem ile kurulumu başlatın;
– Cihaz kapalıyken! Güç düğmesi ve (reset düğmesinin sağındaki) ses kısma düğmelerini (aynı anda) basılı tutun. Ekranda ikinci yeşil yükleme çubuğu çıkana kadar bekleyin ve bu çubuk çıktıktan sonra tuşları bırakın (yazımın en sonundaki videoda 2:15. dakikaya bakın) ve cihaz kurulumu tamamlayana kadar hiçbirşey yapmayın..
– Kurulumun tamamlanması 10 dakikayı aşabilir, kurulum sırasında önce BQ DaVinci yazan bir ekran, sonrasında Linux Penguen’i ve son aşamada İce Cream yiyen Android Cini görünecek. Ve kurulum tamamlanınca İCS ana ekranı ispanyolca açılacak.
Not4: Eğer kurulum sırasında cihaz, 4 Android bebeği ile BQ logosu arasında tekrarda takılı kalırsa panik olmayın. Güç düğmesi ile ses kısma düğmelerini yeterince basılı tutmadınız demektir. Güç düğmesi ve ses kısma düğmesini bu sefer daha uzun basılı tutun kurulum tekrar başlayacak.
– Cihaz açılınca (ekran içinde) sağ üstte yer alan uygulamalar butonundan (6 ufak kutu şekli) Play Store‘a girin arama kısmında MoreLocale 2 aratın ve uygulamayı cihaza kurun. Uygulama kurulduktan sonra ana ekrana kısayol atacak (Configuracion.) ona tıklayıp uygulamayı çalıştırın ve uygulamada sağ üstteki (yeşil renkli) Custom Locale yazısına dokunarak açılan ekranda şunları değiştirin;
* Language yazan yerde es yazıyor onu tr yapın.
* Country yazan yerde ES yazıyor onu TR yapın ve Set butonuna basın.
– Artık uygulamadan çıkabilir ve cihazı kurcalamaya başlayabilirsiniz.
Not5: Kurduğumuz uygulama ile Android yazılımına ülke ve dil tanımlamış olduk. Bu sayede cihaza kurulacak uygulamalar otomatik o dile dönüşecek. Örnek vermek gerekirse Google Play uygulaması belki 50’den fazla dili destekliyor ve cihaza kurulurken cihazın diline bakıyor otomatik o dilde görünüyor. Yaptığımız ayar ile Google Play Türkiye’de olduğumuzu ve dilimizin Türkçe olduğunu anlıyor ve uygulama Türkçe oluyor. (Mesela cihazda kurulu Es File Explorer, marketten indireceğiniz Twitter, Facebook, Boat Browser Türkçe çalışıyor. Firefox henüz Türkçe dilini desteklemiyor.)
Flash Player: Cihazınıza en son sürüm Flash player’ı buradan indirebilirsiniz. Uygulama Chrome tarayıcısında çalışmıyor fakat Firefox ve Boat Browser’da çalışıyor.
Market Harici Uygulama Yükleme: Flash player’ı Adobe’un geliştirici sayfasından indirdiğimizden onu tablete kurabilmemiz için market harici uygulama yüklemeyi aktif etmemiz gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken ayar şöyle; Settings > (sol menüden) Security > (sağ menüden) Unknown sources > sağına tik koyun. Ve şimdi indirdiğiniz Flash player uygulamasını cihaza kurabilirsiniz.
Android 4.0.4 İCS yüklü Reedpad2’den Resimler (Dikey):
Flash Player ile Video denemesini Firefox tarayıcısında yaptım ve videoyu sorun çıkmadan izleyebildim. Üst görsellerde son sırada yer alan resime bakarsanız flash videoyu görebilirsiniz. Ayrıca resimleri dikey ekranda iken aldım ama cihaz yatayda da sorunsuz çalışıyor rahat olun.
Not6: Ekrandan resim kesmek için uygulama yüklemeniz gerekmiyor. Güç düğmesi ve ses kısma düğmesine aynı anda basıp 2 saniye basılı tutun.
Not7: Yazının başından beri söylediğim gibi yazılımda Türkçe dil desteği yok en kötü ihtimal şu; cihazın ayar menüsü ingilizce oluyor, cihazı kaparken mesela cihaz kapatılsın mı? mesajı ingilizce görünüyor. Eğer ingilizceyi orta derece biliyorsanız hiç sorun yaşamazsınız.
Not8: Wifi, kamera ve oyunlarda sorun yaşamadım. Cihaz 2.3.4 kadar hızlı kasma kilitlenme henüz yaşamadım. Deneme amaçlı Go Go Goat, Temple Run, Okey, Bubble Blast & Shooter oynadım, sorun yaşamadım. Cihaza Adobe’un kendi sitesinden Flash player uygulaması kurdum ve Boat Browser, Firefox tarayıcıları ile flash’lı sitelere sorunsuz girebildim. Chrome tarayıcısı flash desteklemiyor!
Yazılımı yüklemeden önce veya sonra sorularınız olursa yine yorum panelinden gönderebilirsiniz.
Kardeşim allah senden razı olsun ama sistemde bi sorunu fark ettim artık sd datası olan oyunları tablet hafızasına yüklüyor bunun bi çözümü var mı ?
NOT:Bunu da ben ekleyim dedim sistemi kurarken ekrana dokunursan tablet donuyor.Donduğunda reset tuşuna basıkınca da aynı oluyor bu zamanda reset tuşuna basınca ekran gelmeden kurulum tuşlarına basman gerekiyor.
@umut; Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Hafıza kullanımıyla ilgili konuyu sizden yeni duyuyorum. İlerleyen zamanda kontrol edicem fakat çözüm var mıdır yok mudur şuan için birşey söyleyemem.
Başka bi sorum daha var wifi simgesi bazen mavi değil gri oluyor.Böyle olduğunda internette dolaşabiliyorum ama google play stora giremeiyirom.Telefonum galaxy w da internete ve goolgle playa giriliyor oysaki.Nedenini ve çözümünü paylaşırsan sevinirim
@umut; Aynı sorunu ben hem tablette hemde telefonumda modeme çok uzak kalınca yaşıyorum. Gri olması internet bağlantısı olmadığını gösteriyor Google Play değil tüm internet gidiyordur sadece cache kullanan uygulamalar geçici süre bağlı görünüyor olabilir. Çözüm yöntemi sunma şansım yok. Daha güçlü bir modem yada cihazlar için daha iyi bir modem driver gerekiyor ama onlarda biraz zor çözümler. Reedpad için bu yazılımın çıkması büyük şans güncelleme olursa yazıda paylaşırım ama adamlar paylaşıp gerisini boş bırakmışlar.
Pardon tam anlatamamışım.Mesela ben SADOWGUN Dead Zone gibi multiplayer oyunları oynayabiliyorum,chrome ve tabletin kendi tarayıcısından internete girebiliyorum.Ama google play bağlantı yok diyor.Ayrıca, wifi simgesinin üstünde altı ve yukarıyı gösteren oklar var.Bide simge sırf gri değil.Normal mavi simge gibi ama tek farkı sinyal seviyesini gösteren oklar gri.Kablosuza yaklaştırdım ama hala aynı :(.Acaba sitemi yine kursam düzelir mi ?
@umut; Çok garip, bende öyle bir sorun olmadı olsada zaten siz ne biliyorsanız bende onu biliyorum çözüm üretecek halim yok. Aynı yazılımı tekrar kurardım olmadı eskisine geri dönerdim.
Sağolun yardıma ihtiyacım kalmadı.Sistemi yine kurdum ve düzeldi :).
Gerçekten faydalı paylaşım. Nihayet Reddpad2 im Android 4 e döndü. Teşekkürler…
kardeş nasıl dua ettim sana bir bilsen. tesadüf görmesem yazını tableti kırıyordum az daha.