Steam Deck Nedir? Satış Fiyatı, Teknik Özellikleri ve Steam Deck Oyunları!

steamdeck ozellikleri fiyati oyunlari Steam Deck Nedir? Satış Fiyatı, Teknik Özellikleri ve Steam Deck Oyunları!

Half Life, Counter Strike oyunlarının yaratıcısı ve Steam oyun platformunun kurucusu Gabe Newell, hayal kırıklığı yaratan Steam Controller sonrası yepyeni bir cihaz ile oyun severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Steam Deck adı verilen bu cihaz, hem Nintendo Switch gibi oyun konsollarına, hem oyun sektörünü mobil cihazlara kaydıran güçlü akıllı telefonlara, hem de pc oyunlarını mobil cihazlara taşıyan bulut oyun servislerine bir alternatif olarak geliyor. Steam Deck, 3 farklı model ve 3 farklı fiyat ile Aralık 2021’de satışa çıkıyor!

Nedir Bu Steam Deck? 

Steam Deck, yeni nesil elde taşınabilen bir oyun cihazıdır. Steam Deck sayesinde oyuncular, kütüphanelerindeki oyunları kanepede veya hareket halindeyken oynayabilecekler. Steam Deck yüksek çözünürlüklü bir ekrana, tam boyutlu ergonomik kontrollere, güncellenmiş Steam arayüzüne ve mevcut güncel oyunları çalıştırmaya yetecek güce sahip bir oyun konsoludur.

Cihaz, Linux tabanlı SteamOS’un en yeni sürümü SteamOS 3.0 ile gelecek. Steam Deck Linux tabanlı bir sistem kullansa da, SteamOS’un uyumluluk katman güncellemesi ile Steam platformundaki (Windows oyunları da dahil) tüm oyunları çalıştırabilecek.

7 inç bir ekrana sahip olan cihazın üzerinde, 2700 mAh bir pil bulunacak ve bu pil Usb-C portundan şarj edildiğinde 2 ile 8 saat aralığında bir oynama süresi sunacak. (Mesela Portal 2 oyununu full dolu pil ile kesintisiz 4 saat oynanabilecek.) Ayrıca cihazı Steam Deck’in resmi Dock’u ile bir ekrana bağlayarak oyunlarımızı büyük ekranda da oynayabileceğiz.

Cihazın ekran çözünürlüğü size biraz düşük gelmiş olabilir, fakat hem pil tasarrufu için, hem de ufak ekranlı mobil bir cihaz için gayet yeterli. Diğer yandan cihazın bir çok özelliği, akıllı telefonların ötesine geçiyor. Tabi bu durum fiyatını da biraz etkiliyor..

Mesela 64 GB depolamaya sahip modelin fiyatı 399 Dolar. Bu modeli satın aldığınızda içinde bir ssd disk yer almıyor, 64 gb’lık disk, bir eMMC ve bu sebeple okuma yazma hızı diğer iki modele göre biraz daha düşük.

Diğer yandan 256 GB depolamaya sahip modelin fiyatı 529 Dolar, 512 GB depolamaya sahip modelin fiyatı ise 649 Dolar ve bu modellerde birer SSD disk bulunuyor. Yani üst modeller daha kısa yükleme süreleri sunabiliyor..

3 modele de harici micro sd kart takılabiliyor fakat micro sd kartların ssd’lere göre göstereceği performans farkı henüz bilinmiyor. Bu nedenle satın almışken ikinci ya da üçüncü modeli almak daha mantıklı görünüyor.

Tabi cihaz Türkiye’de satışa çıktığında!

Steam Deck’in Teknik Özellikleri!

Steam Deck’in 3 modeli için duyurulan teknik özellikler birebir aynı, aradaki tek fark depolama. Yani 3 modelin teknik özellikleri aynen şöyle;

EKRAN: 7 inç ips lcd dokunmatik ekran, 1280 x 800px çözünürlük, 400 nit parlaklık, 60 hz yenileme hızı (harici ekranda 8K @60Hz or 4K @120Hz görüntü çıkışı)

EBAT ve AĞIRLIK: 298mm x 117mm x 49mm, 669 gram

İŞLEMCİ: Cpu: 4 Çekirdek AMD Zen 2, Gpu: AMD RDNA 2

BELLEK: Her 3 modelde 16GB LPDDR5 ram bellek

DEPOLAMA: 64GB eMMC / 256GB NVMe SSD / 512GB NVMe SSD

PİL: 40Whr (2700 mAh)

İŞLETİM SİSTEMİ: Linux Arch tabanlı SteamOS 3.0 (Masaüstü KDE Plasma)

BAĞLANABİLİRLİK ve DİĞER: Wi-Fi, Bluetooth, USB Type-C (DisplayPort 1.4), Ortam ışığı sensörü, Dahili Hoparlör ve Mikrofon.

Ne yazık ki 3 modelde de yerleşik kamera ve mobil veri bağlantısı bulunmuyor. Fakat 3 modeli satın aldığınızda kutudan birer adet taşıma çantası çıkıyor.

Steam Deck’te Oynanabilen Oyunlar! 

Yukarıda biraz değinmiştim fakat özel olarak tekrar belirtmekte yarar var;

Steam Deck, Linux tabanlı bir işletim sistemi sunuyor ve doğal olarak sadece Linux desteği sunan oyunları oynayabileceğimiz fikri doğuyor. Ancak SteamOS’un geliştirici ekibinden yapılan açıklamaya göre, Steam Deck SteamOS’a özel geliştirilen (uyumluluk katmanı) proton güncellemesi sayesinde Linux altında tüm Windows oyunlarını sorunsuz çalıştırabilecek hale geliyor.

Yani Steam hesabınızda satın aldığınız kaç oyun varsa, SteamDeck üstünden Steam hesabınıza giriş yaparak bu oyunları oynayabiliyorsunuz.

Proton, Windows oyunlarının Linux’de (Wine’ın değiştirilmiş bir sürümü ve bir grup yüksek performanslı grafik API’si ile) çalışabilmesini sağlayan bir uyumluluk katmanıdır. Proton’un son hâli uzun süreli bir çalışmasının ürünüdür ve bu sayede yüksek bir kapsama düzeyine ulaşmıştır. Birçok API, Proton tarafından desteklenmektedir ve birçok oyun herhangi bir şey yapmadan Proton ile çalışabilmektedir.

Geçmişte Linux üstünde Wine ile denemelerim olmuştu ve epey sorunlar yaşamıştım. Fakat SteamWorks ekibine inanıyorum ve söyledikleri gibi Steam Deck’in birçok Windows oyununu da düzgün şekilde çalıştırabileceğini umut ediyorum.

Mesela Cyberpunk 2077.. Otobüste, bir yolculuk sırasında elimizdeki ufacık cihazda, hem de bulut oyun servislerine muhtaç olmadan Night City’de turlamak harika bir deneyim olacaktır!

Steam Deck’in Satışa Sunulacağı Ülkeler! 

Steam Deck şuan için sadece sınırlı bölgelerde satışa sunulacak ve cihazlar ön sipariş yöntemi ile satılacak. Her Steam hesabından sadece 1 cihaz satın alınabilecek. Cihazlar Aralık 2021 itibari ile teslim edilecek fakat bu tarih sadece ABD, Kanada, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık‘da yaşayan Steam kullanıcıları için geçerli olacak. Diğer bölgeler için en erken sipariş tarihi, 2022 Yaz mevsimi olarak ilan ediliyor.

Yani anlayacağınız; Türkiye, Avrupa birliğine henüz kabul edilmediğinden Steam Deck satın almak için 2022 yazını beklememiz gerekiyor..

Ayrıca Dolar kuru 8,5 TL iken, en ucuz modelin bile ülkemizde 4 bin TL’den ucuza satılmayacağını tahmin edersiniz..

Ve Kapanış!

Steam Deck Hakkında Sık Sorulan Sorular!

  • Mevcut kablosuz kulaklıklarımızı (Airpods) Steam Deck’te kullanabilecek miyiz? Evet
  • Tüm Steam oyunlarını Steam Deck’te oynayabilecek miyiz? Sahip olduğunuz ve özel hile koruması olmayan çoğu oyunu “Evet.”
  • Hile koruması olan oyunlar Steam Deck’te çalışmayacak mı? Bazısı çalışmayacak fakat Steam ekibi (BattlEye ve EasyAntiCheat gibi) hile koruma sistemlerine proton desteği getirmek için çalışıyor. Çalışmalar başarılı olursa Steam Deck’te sorun çıkaran oyun olmayacak.
  • VR oyunlarını oynayabilecek miyiz? Evet
  • Steam Deck’i bir bilgisayar gibi kullanabilir miyiz? Evet
  • Steam Deck ile internette gezebilir miyiz? Evet
  • Steam Deck’ten (Epic Games, Xbox Games vb.) farklı oyun platformlarına erişebilir miyiz? Evet
  • Steam Deck’e Windows yükleyebilir miyiz? Evet
  • Steam Deck’e harici bir kamera bağlayabilir miyiz? Muhtemelen evet
  • Steam Deck Nintendo Switch’den daha mı büyük? Evet (az daha büyük ve ağır)
  • Steam Deck Dock ayrı mı satılacak? Evet
  • Dock üzerinde hangi girişler bulunacak? USB Type-C yuvası, DisplayPort, HDMI çıkışı, Ethernet adaptörü ve üç USB girişi
  • Dock satış fiyatı ne kadar olacak? Henüz bilinmiyor.

Konuyla alakalı daha fazla detaya ve bilgiye ulaştığımda yazımda güncelleme yapacağım. Steam Deck resmi web sitesine ve Steam Deck Steam ön satış sayfasına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

https://www.steamdeck.com/
https://store.steampowered.com/steamdeck