Ubuntu’ya Steam Yükleme! Linux Dağıtımlarında Oynanabilen Oyunlar!

Ubuntu'ya Steam Yükleme! Linux Dağıtımlarında Oynanabilen Oyunlar!

Ubuntu, Linux tabanlı ücretsiz bir işletim sistemidir. İlk kararlı sürümü 2004 senesinde yayınlanmış ve o günden bu güne halen geliştirilmektedir. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı tarafından kullanılmakta ve bu rakam Ubuntu’yu dünyanın en çok kullanılan masaüstü Linux dağıtımlarından birisi yapmakta.

Peki neden bu kadar çok kişi Ubuntu kullanıyor? 

Bir çoğumuz Windows’u oyun oynayabilmek için mecburi olarak kullanıyoruz. Oyun sevgisini bir kenara atarsak, Windows’un donanım desteği haricinde pek bir cazibesi kalmıyor.

Linux dağıtımları ise ücretsiz ve hızlı olmalarına rağmen donanım ve oyun desteği eksikleri yüzünden Windows’un gerisinde kalıyorlar.

Fakat Ubuntu, diğer Linux dağıtımlarına göre biraz daha popüler. Çünkü Ubuntu, rakiplerine göre daha fazla destekleyici kaynağı olan ve diğerlerine göre daha kararlı çalışan bir sistem.

Peki Ubuntu’da oyun oynayabiliyor muyuz?

Evet, tabi ki oynayabiliyoruz. Fakat her oyun, Linux dağıtımlarını desteklemediğinden Linux sistemler oyun tarafında biraz eksikli kalıyorlar. Mesela GTA serisini veya Cyberpunk 2077’yi Lutris gibi ek araçlar yada Nvidia Geforce Now gibi akış oyun servislerini kullanmadan Ubuntu’da çalıştıramıyorsunuz.

Yoksa Ubuntu’nun (ve diğer Linux dağıtımlarının) Windows’tan bin kat daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Oyun haricinde, Linux dağıtımlarının neredeyse hepsi Windows’tan daha hızlı çalışıyorlar, gereksiz uygulamalar barındırmıyorlar, gereksiz güncellemeler ile şişmiyorlar, Windows’a göre daha kolay özelleştirilebiliyorlar, fakat Windows’a karşı bariz pasif kalıyorlar.

Bu yüzden de, Linux tabanlı mobil işletim sistemi Android gibi masaüstü pazarını ele geçiremiyorlar. (Dünya genelinde Android kullanıcı sayısı 2 milyarı aşmış durumda.)

Ubuntu’da Oyun Oynamak! 

Gelelim asıl konumuza.. Ubuntu’da nasıl oyun oynuyoruz?

Tabi ki Steam sayesinde.

Steam çoğu Linux dağıtımını destekliyor ve Steam’de yer alan binlerce oyun Linux altında çalışabiliyor. Bu sayede Linux’un en büyük eksiği biraz da olsa kapanmış oluyor.

Zamanla Lutris gibi araçlar ve çevrimiçi oyun servisleri sayesinde de bu eksiğin tamamen kapanacağını umuyorum.

Ubuntu’ya Steam Yüklemek!

Steam’i Ubuntu’ya yüklemek için;

  • Ubuntu yazılım merkezinde Steam installer’ı aratıyor,
  • Yada Uç birimi (komut istemcisini) açıp, aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.
sudo apt install steam-installer

Uç birim Steam installer’ı yükledikten sonra uygulama listesinden Steam’i bulup çalıştırıyoruz ve Steam yükleyicisi 200-300 mb’lık bir indirme sonrası tam kurulumu gerçekleştiriyor.

Bu kurulumda tamamlandığında, artık Steam’de oturum açıp kütüphanemizdeki Linux destekleyen oyunları yükleyip, oynamaya başlıyoruz.

  • Steam settings > interface altından dili Türkçe yapabilirsiniz.
  • Masaüstüne gelen oyun simgelerinde dişli simgesi görüyorsanız, simge de sağ tıklayıp “Başlatmaya izin ver” seçeneğine tıklamalısınız.

Ubuntu'ya Steam Yükleme! Linux Dağıtımlarında Oynanabilen Oyunlar!

Bazı oyunlar Linux destekliyor gibi görünse de yükledikten sonra çalışmayabiliyorlar ama Steam mağazasında satışta olan; American Truck Simulator, Euro Truck Simulator, Saints Row 2, Half Life, Half Life 2, Left 4 Dead 2, Counter Strike, CS: GO, İnsurgency, Tropico 5 gibi birçok oyunu sorun yaşamadan oynayabiliyoruz.

Bunun gibi 10-20 bin civarında Steam oyunu Linux desteği sunuyor.

Steam platformunda yer alan Linux destekli oyunların listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabiliyor…

https://store.steampowered.com/linux

Hangi oyunun Linux altında nasıl performans gösterdiğine ise aşağıdaki siteden bakabiliyoruz.

https://www.protondb.com/

Steam kütüphanenizdeki oyunlardan sadece Linux destekleyenleri görmek istiyorsanız da, kütüphane listenizde sol üst menüde yer alan penguen simgesine tıklamanız gerekiyor. (Yukarıda paylaştığım görseli incelerseniz pengueni görebilirsiniz.)

Linux Altında EpicGames Çalıştırmak!

Yeri gelmişken bu konuya da değineyim; şuan için EpicGames Linux dağıtımlarını desteklemiyor fakat ilerleyen süreçte destek sunması planlanıyor. Eğer ben bekleyemem diyorsanız, Lutris ile EpicGames’i yükleyip çalıştırabiliyorsunuz fakat bu şekilde kullanımın bir çok çalışma ve performans sorunu getirdiği söyleniyor.

Ubuntu’da Cyberpunk 2077’yi Çalıştırmak!

Peki bu mümkün mü? Hem mümkün, hem de değil.

Yukarıda bahsettiğim gibi Cyberpunk 2077 henüz resmi olarak Linux platformunu desteklemiyor. Fakat Lutris yardımıyla yada Nvidia Geforce Now, Stadia gibi çevrimiçi oyun servisleri sayesinde Cyberpunk 2077’yi Linux dağıtımlarında da çalıştırabiliyoruz.

Cyberpunk 2077’nin Linux performans değerlendirmelerine bu sayfadan göz atabilirsiniz.

Steam’i Ubuntu’dan Kaldırmak!

Pek gerekeceğini sanmıyorum ama olur da Steam yüklemesini Ubuntu’dan kaldırmak isterseniz;

  • Yazılım merkezinde Steam’i bulmalı,
  • Yada Uç birimde sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırmalısınız.
sudo apt remove steam-installer
sudo apt autoremove

Sistem kısa sürede Steam’i ve yüklü oyunlarınızı Ubuntu’dan silecektir.

Üstün körü yazdığım bu yazı hakkında detaylı bilgi ve yardıma ihtiyacınız olursa konu altından yorum olarak yazabilirsiniz.