Bu yazımızın konusu belkide çoğunuzun bilmediği bir şey; telefonumuzun dahili hafızasında boş boş duran dahili sohbet yedeklerini Whatsapp’a geri yüklemek! Tabi bunu yapabilmek için Android işletim sistemine sahip bir cihazınız olması gerek. Apple cihazlarda sistem dosyalarına müdahale edemiyoruz.
>> Silinen Whatsapp Mesajlarını Okuma
Peki Nasıl Yapıyoruz?
Olayı örneklendirerek anlatayım ki kafanız karışmasın.. Diyelim ki telefonunuzdan Whatsapp’ı sildiniz, sonraki yüklemede ise yedek bulunamadı yada bulunan yedeği yüklemediniz. Yada birkaç gün önce var olan bir sohbeti sildiniz, şimdi onu geri yüklemek istiyorsunuz!
Şimdi anlatacağım yöntem ile belki bunu başarabilirsiniz.
Öncelikle telefonunuzdaki dosya yöneticisi ile aşağıdaki dizine gidip bir kontrol yapın, dahili sohbet yedekleri oldukları yerde duruyorlar mı? (Dosya yöneticiniz yoksa Google Play’den ES File Dosya Yöneticisini kurun.)
Dahili depolama > Whatsapp > Databases
Eğer uygulama hafıza kartında ise;
SDCard > Whatsapp > Databases
Klasör içinde birden fazla msgstore.db.crypt12 dosyası varsa şanslınız.
Klasöre girmişken tarihlerine ve boyutlarına da bakın. Belki 1 hafta öncesinin, belki daha eskilerin yedekleri olabilir orada. Boyutları genelde benzer olacak (eğer sonraki gün sohbetlerde toplu temizlik yapmadıysanız)..
Diyelim ki bugün günlerden 3 Şubat ve 2 Şubat sohbet yedeğini yada 31 Ocak sohbet yedeğini yüklemek istiyoruz.
Normal şartlarda Whatsapp bize bunu sormaz. Yani 31 Ocak yedeği de var yüklemek ister misin? demez. Doğrudan en güncel tarihli yedeği geri yükler.
Şimdi ne yapıyoruz? Hemen şunu yapıyoruz..
1) Öncelikle geçerli güne ait sohbetlere bir göz atıyoruz. Çünkü geçerli güne ait bir yedeğimiz yoksa, bu işlem sonrası en son yedeklemeden sonraki sohbetleri kaybedeceğiz. Eskileri getirelim derken yenilerden olmak var işin ucunda.
Bu işlemin en az riskli hali anlattığım yöntemi gece saat 02:00’dan sonra yapmak olacaktır. Çünkü geçerli günün tüm sohbet yedekleri gece 02:00’da dahili hafızaya alınmış olacak. Son yedeklemenin ismi ise msgstore.db.crypt12.
Eğer yeni sohbetlerde önemli bir şey yoksa veya gece 02:00’dan sonra zaten yeni bir yedek mevcut ise sonraki adıma geçiyoruz..
2) Whatsapp > Databases klasöründeki en yeni yedek dosyasını korumaya alıyor, onun yerine hangi yedeğin geri yükleneceğine karar veriyoruz.
En yeni yedek, en yeni tarihli olan ve adında tarih yazmayanı. Dosyaların sonlarında crypt12 yerine başka bir rakamda yazıyor olabilir, sorun olmaz.
En yeni tarihli yedek dosyasını bulun ve adını değiştirin.
Bendeki en yeni yedek 2 Şubat 2018 02:00 tarihli idi. Korumaya almak için msgstore.db.crypt12 isimli dosyanın adını 1212-msgstore.db.crypt12 olarak değiştirdim.
Geri yüklemek istediğim yedek ise 31 Ocak 2018 02:00 tarihli idi. Adı msgstore-2018-01-31-1.db.crypt12. Bu yedeğin yüklenebilmesi için dosyanın adını msgstore.db.crypt12 olarak değiştirdim.
3) Yedeklemeleri ayarladık, şimdi sırada Whatsapp uygulamasını silmek var. Yedeğin bulunup geri yüklenebilmesi için buna mecburuz. O sebeple telefonumuzda Whatsapp uygulamasını bulup telefondan kaldırıyor yada kaldırılmıyorsa devre dışı bırakıyoruz.
4) Uygulamayı sildiyseniz yada devre dışı bıraktıysanız şimdi Google Play‘den bulup tekrar yüklüyor yada etkinleştiriyoruz. Eğer güncellemeler varsa onları da yapalım..
Bu işlemler sırasında Databases klasörüne bir şey olmaz. Korkmayın.
5) Uygulamayı yüklediyseniz yada aktif ettiyseniz şimdi açın ve normal bir şekilde telefon numaranızı girerek hesabınızı online hale getirin.
Sms ile onay tamamlandıktan sonra karşınıza Whatsapp’ın bulacağı dahili yedeğin bildirimi çıkacak.
Bildirimde zaten yedeğin tarihini göreceksiniz. Eğer istediğiniz tarihi görüyorsanız (bende 31 Ocak yazıyordu), Geri Yükle butonuna dokunun.
Yedek boyutu 500-600 mb gibi bir şey olabilir ama korkmayın, hepsini yüklemeyecek. Tüm medya yedeğini de olaya dahil ediyorlar ama sadece telefondaki sohbetleri yüklüyorlar. Eğer eski yazışmalara ait resimler, videolar Whatsapp > Media klasöründe duruyorlarsa sohbetler üzerinden onları tekrar görüntüleyebiliyorsunuz. Bazısı ise hiç yedek olmadığından bulanık görünebilir. İndir butonuna basarak sunuculardan indirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer sunucularda da yedekli değilse resim dosyasında indirme hatası verecek.
Yedek yüklemesi 1-2 dakika içinde bittiğinde ise aradığınız o eski sohbetlerin yerli yerinde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
İşlem Başarılı!
Deneme yaptığım 31 Ocak tarihli yedek, tamda düşündüğüm gibi yazışmaları kayıpsız, bazı resimleri kayıplı olacak şekilde geri yüklendi. Ancak en yeni yedek 2 Şubat 02:00 tarihli, denemesini yaptığım tarih ise 3 Şubat 15:30 olduğundan bu aralıktaki en yeni yazışmaları kaybetmiş oldum. Belki Google Drive yedeğim olsa onları da geri alabilirdim.
Eğer eski yedekle işiniz biter ve en yeni yedeği tekrar geri yüklemek isterseniz ne yapacağınızı biliyorsunuz..
Whatsapp > Databases klasörüne gidin, önceden adını değiştirdiğiniz en yeni yedeğin (ben 1212-msgstore.db.crypt12 yapmıştım) adını tekrar msgstore.db.crypt12 haline getirin ve Whatsapp uygulamasını tekrar kaldırıp, yeniden yükleyin.
Yine size yedek bulundu bildirimi çıkacak, bu sayede en yeni tarihli yedeği tekrar geri yüklemiş olacaksınız.
Not: Muhtemelen birileri bu konuyla alakalı şunu soracaktır; bu yöntem yüzünden eski yazışmalarımıza erişebilirler mi? Telefon hafızasındaki eski bir yedeği kopyalayıp başka bir telefonda, başka bir hat üzerinde henüz denemedim ancak telefonunuzu başkalarına verirseniz bu yöntem ile eski yazışmalarınıza erişebileceklerine eminim. Bu sebeple eski yedeklerinizi korumak istiyorsanız belirli aralıklar Whatsapp > Databases klasörüne girin ve oradaki eski tarihli yedekleri silin.
Konuyla alakalı sorularınız olursa yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.
Yazımda belirttiğim gibi bu yöntem sadece Android işletim sistemli cihazlarda işe yarıyor ve daha eski sürümlerde farklılıklar var mı bilemiyorum. Apple cihazlarda ise malum Apple yaklaşımı sebebiyle dahili dosyalara erişilemiyor, eski yedek vb. yükleme işlem yapılamıyor. Belki Jailbreak ile bir yolu vardır ama onuda ben bilmiyorum.
Yazımı yayınladığım tarihten sonra Whatsapp geliştiricileri bir değişiklik yapmazlarsa durum bu. Değişiklik yaparlarsa eski yedeklere erişme, geri yükleme şansımız olmayabilir.
@SıradanBiri; Merhaba. Şuan için yedek birleştirme gibi bir özellik ya da yöntem yok. Eski yedeklerden toplu ekran görüntüsü alıp bir taşınabilir disk veya bulut depolamada saklayabilirsiniz.
Merhaba bişi sorcam biyerde okudum bı databasede biri 2019 dan kalma yedeğini geri almış mümkün mü bu ya siliniyo die biliyorum okadar eski nasıl kalıyo 🙈atar yapmadan cevap ver olurmu🙈
@Belaaaalıı; Merhaba. Güncel sohbet listesinde 2011’den kalma sohbetler duruyorsa dahili yedekte 2011’den kalma sohbetlerde saklanıyor demektir. Sen bu dahili yedeği başka bir konuma koyar saklarsan ve Whatsapp ileride bir değişiklik yapmazsa 2011 sohbetlerini 2053’de bile geri yükleyebilirsin.
Yani sohbetten silersek yereldende silinir asla geri gelmez kasım 1 de alınan yerel yedekler aralık 1 olana kadar silinir gider
ben wp sildim yedeğimi korumadan hem de yine de o eski yedeğe ulaşma şansım var mı nasıl yapabilirim lütfen yardımcı olun çok önemli
@Hatice; Merhaba. Telefonunuz Android değilse, dahili yedeğiniz hâlâ yerinde durmuyorsa ve daha önce başka bir konuma yedeklemediyseniz eski sohbetleri geri getiremezsiniz.