Bilgisayarım Windows 11 Çalıştırır Mı? Windows 11 Uyumluluk Kontrolü!

windows11 indir yukle Bilgisayarım Windows 11 Çalıştırır Mı? Windows 11 Uyumluluk Kontrolü!

Yanlış hatırlamıyorsam Windows 10 yayınlandığında Microsoft tarafında birileri “bundan sonra yeni bir Windows olmayacak, yola Windows 10 ile devam edilecek” demişti ama sanırım ben yanlış hatırlıyorum?! Çünkü Windows 10’a benzeyen fakat herkesin yükleyemeyeceği bir Windows geliyor ve bu yeni sürümün adı Windows 11!

Tabi bu haberi duyan herkes şaşkın! Peki yeni Windows hakkında neler biliyoruz? Yenilikler neler? Ücretsiz mi olacak? Herkes yükleyebilecek mi? Gelin hemen merak edilen soruların tek tek cevaplarına bakalım..

Yeni Windows 11 Hakkında Bildiklerimiz! 

  • Yeni Windows 11 ücretli mi olacak? Ücretsiz mi? 

Bu sorunun iki cevabı var; Elinde yasal bir Windows 10 kopyası bulunanlar Windows 11 yükseltmesini ücretsiz alabilecek, fakat elinde yasal bir Windows 10 kopyası olmayanlar onu ücretli satın alacaklar.

  • Yeni Windows 11’de neler değişecek? 

Şimdilik benim gördüğüm çok fazla bir değişim yok, Windows 10 makyajlanmış ve biraz performansı arttırılmış fakat yükseltme elimize geçtiğinde daha fazla değişim ve yenilik ile karşılaşabiliriz.

Yeni Windows 11 ile nelerin değiştiğini yazı sonundaki listeden okuyabilirsiniz.

  • Yeni Windows 11 ne zaman yayınlanacak?

Yeni Windows 11’in tam olarak ne zaman yayınlanacağı belli değil fakat Microsoft’un verdiği tarih 2022’nin ilk ayları. Tabi bu her ülke için geçerli değil. Bazı ülkeler yükseltmeye birkaç ay gecikme ile ulaşabilirler. Yükseltmeler kademeli olarak sunulmaya başladığında, Ayarlar/Windows Update bölümüne giderek cihazınız için hazır olup olmadığını denetleyebilirsiniz.

Güncelleme: Yeni Windows 11, 5 Ekim 2021 itibari ile yayınlandı. Bilgisayarınız Windows 11’i destekliyorsa aşağıdaki bağlantıdan hemen sisteminizi yükseltebilir veya temiz kurulum ile Windows 11’e geçiş yapabilirsiniz.

>> Yükleme Yardımcısı ile Windows 11’e Geçiş

  • Yeni Windows 11’i herkes yükleyebilecek mi? 

Şuan için söylenen şu; her sistem Windows 11 çalıştıramayacağı için herkes onu yükleyemeyecek. Yani yepyeni bir bilgisayar almışta olsanız sisteminiz desteklemiyorsa Windows 11 çalıştıramayacak.

Elinizdeki bilgisayarınızın Windows 11 çalıştırıp çalıştıramayacağını merak ediyorsanız hemen aşağıdaki bağlantıdan PC Sistem Durumu Denetimi yazılımını indirmeli ve aracı bilgisayarınıza yükledikten sonra ana ekranındaki Windows 11 denetimini çalıştırmalısınız.

>> Sistem Denetim Aracı İndir

Bilgisayarınız Windows 11 ile uyumlu ise aşağıdaki gibi bir bilgi ekranı ile karşılaşacaksınız.

windows11 sistem uyumluluk kontrol araci Bilgisayarım Windows 11 Çalıştırır Mı? Windows 11 Uyumluluk Kontrolü!

  • Yeni Windows 11’in minimum sistem gereksinimleri nedir? 

Az önce paylaştığım denetim aracı işinizi görecektir fakat yine de merak edenler için paylaşalım; yeni Windows 11’in minimum sistem gereksinimleri şu şekilde..

– 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, uyumlu bir 64 bit işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC),
– 4 gigabayt (GB) ram,
– 64 GB veya daha büyük depolama alanı,
– UEFI, Güvenli Önyükleme özelliği,
– Güvenilir Platform Modülü (TPM) sürüm 2.0 desteği,
– WDDM 2.0 sürücüsüyle DirectX 12 veya üzeri ile uyumlu ekran kartı,
– Diyagonal olarak 9 inçten daha büyük olan yüksek çözünürlüklü (720p) ekran.

Windows 11 Home sürümünde, ilk kullanımda cihaz kurulumunu tamamlamak için internet bağlantısı ve bir Microsoft hesabı gerekir.

Windows 11 Home’da bir cihazı S modundan çıkarmak için de internet bağlantısı gerekir. S modu hakkında buradan daha fazla bilgi edinin.

Tüm Windows 11 sürümlerinde güncelleştirmeleri yapmak ve bazı özellikleri indirip bunlardan yararlanmak için internet bağlantısı gerekir.

Windows 10’dan Windows 11’e geçerken bizi bekleyen değişimler!

Windows 10’dan Windows 11 işletim sistemine yükseltme yaptığınızda veya bir Windows 11 güncelleştirmesi yüklediğinizde bazı özellikler kullanım dışı bırakılacak ya da kaldırılacak. Etkilenen önemli özelliklerden bazılarını hemen aşağıda bulabilirsiniz.

  • Cortana artık ilk önyükleme deneyimine dahil edilmeyecek ve Görev Çubuğu’na sabitlenmeyecek.
  • Microsoft hesabıyla oturum açıldığında masaüstü duvar kağıdı, cihazda dolaşımda kullanılamaz.
  • Internet Explorer devre dışı bırakılıyor. Yerine, Microsoft Edge öneriliyor.
  • Matematiksel Giriş Paneli kaldırılacak. Matematik giriş denetimini ve tanımayı içeren Matematik Tanıma, istek üzerine yüklenebilir. (OneNote gibi uygulamalardaki mürekkepli matematik özelliği bu değişiklikten etkilenmez.)
  • Görev Çubuğu’ndaki Haberler ve İlgi Alanları kaldırılacak. (Bunun yerine kullanılabilecek işlevler Arabirim Öğeleriyle sağlanabilir.)
  • Kilit Ekranı’ndan Hızlı Durum ve ilişkili ayarlar kaldırılıyor.
  • S Modu şimdilik sadece Windows 11 Home sürümünde kullanılabilecek.
  • Skype “Şimdi Toplantı Yap” yerine “Sohbet” özelliği sunulacak.
  • Ekran Alıntısı Aracı kullanılmaya devam edecek ancak Windows 10 sürümündeki eski tasarım ve işlevlerin yerine, önceden Ekran Alıntısı ve Taslak adıyla bilinen uygulamanın tasarımı ve işlevleri sunulacak.
  • Başlat, Windows 11 işletim sisteminde büyük değişikliklere uğruyor. (Kullanım dışı bırakılan veya kaldırılan önemli şeylerden bazıları şunlardır:
    Adlandırılmış uygulama grupları ve klasörleri artık desteklenmiyor ve düzen şimdilik yeniden boyutlandırılamıyor. Windows 10’dan yükseltme yaparken, sabitlenmiş uygulamalar ve siteler taşınamayacak. Canlı Kutucuklar artık kullanılamayacak.)
  • Tablet Modu kaldırılıyor; klavye takma ve ayırma duruşları için yeni işlevler ve olanaklar eklendi.
  • Görev Çubuğu işlevleri değiştiriliyor. (Bunlardan bazıları: Kişiler artık Görev Çubuğu’nda bulunmayacak. Önceden yapılan özelleştirmeler dahil olmak üzere bazı simgeler, yükseltilen cihazların Sistem Tepsisi’nde (systray) görünmeyecek. Ekranın altına hizalama, izin verilen tek konum olacak. Uygulamalar artık Görev Çubuğu’nun herhangi bir yerini özelleştiremeyecek.)
  • Zaman Çizelgesi kaldırılıyor. (Bazı benzer işlevler Microsoft Edge’de bulunuyor.)
  • Dokunmatik Klavye artık 18 inç ve üstü ekran boyutlarındaki klavye düzenlerinde yerleştirilmeyecek ve ayrılmayacak.
  • Cüzdan kaldırılıyor.
  • Aşağıdaki uygulamalar yükseltme sırasında kaldırılmayacak ancak yeni cihazlarda veya Windows 11 işletim sistemi temiz yüklendiğinde artık yüklü olmayacak. İstenirse Windows Store’dan indirilebilecek; 3B Görüntüleyici, Windows 10 için OneNote, Paint 3D, Skype..

Benim en çok merak ettiğim şey ise Windows 11’in Android uygulamaları çalıştırabilecek olması. 2022’ye daha 6 ay var fakat o zamana kadar Windows 11 ile alakalı bir sürü haber ve video çıkacağına eminim. Bakalım Windows 11 Microsoft’un en başarılı ve en performanslı işletim sistemi olabilecek mi?

Konuyla alakalı yeni duyumlar, haberler olduğunda yazımı güncellemeye çalışacağım. Konuyla bağlantılı sorularızı yada eklemek istedikleriniz olursa, yorum olarak yazabilirsiniz.