Dünyaca ünlü Prof. Mustafa Camgöz, kansere farklı baktı ve yok etmek yerine ‘yaşanabilir’ bir hastalık haline getirmeyi başardı. Kemoterapiyi tarihi gömen yeni nesil ilaç ‘hap’ şeklinde ve ucuz olacak.
Dünyanın saygın kanser araştırma merkezlerinden biri kabul edilen Londra Imperial College Kanser Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Mustafa Camgöz, kanserin dağılmasını önleyici, solid tümörlerin yayılmasına son verecek yeni nesil bir ilaç geliştirdiklerini, gelecek yıl klinik deneylere başlayacaklarını açıkladı.
YAYILMA ÖLDÜRÜYOR
Star’a konuşan Prof. Camgöz, “Kanser hastalıklarında ölüme yol açan ana neden kanserin yayılmasıdır. Bizim hedefimiz de tümörleri yok etmek yerine yayılmasını önlemek. Böylece kanseri ölümcül hastalık olmaktan çıkarıp, ‘birlikte yaşanabilir’ bir kronik hastalık haline getirmeyi hedeflendik. Bu yeni nesil ilaçlarla kanser, diyabet, astım, kalpte ritim bozukluğu gibi ciddi, ancak ‘birlikte yaşanabilir’ hale gelebilecek” dedi.
12 YILDIR ÇALIŞIYORUZ
Kanserin yayılmasını önleme fikri üzerinde 12 yıldır çalıştıklarını anlatan Prof. Camgöz, tekniği şöyle anlattı: Önce mekanizmayı keşfettik, sonra bunu ilaçla nasıl kontrol edebileceğimiz üzerinde çalıştık. Benim nöroloji uzmanlığımla onkolojiyi birleştirdik. Bu bize kanserin yeni bir resmini çizdi. Yayılan kanser hücrelerinde ‘hiperaktif’ elektrik sinyalleri geliştiğini gördük. Sara hastalığında vücut nasıl kontrolden çıkarsa, kanserde de benzeri hareketler gördük. Hiperaktif hücreler etraflarını sindirip yayılıyorlar. Bulduğumuz ilaç bu hiperaktiviteyi bloke ediyor, tümörlerin yayılmasını durduruyor.
5 YIL İÇİNDE KULLANIMA HAZIR
Prof. Camgöz, “Yeni nesil ilaçlar, 40 yıldır çalıştığım Imperial College’da geliştirildi ve patentlendi. Yeni ilaç toksik değil ve kemoterapi gibi öldürücü etkisi yok. 5 yıl içinde de tesirlerini göreceğiz. Hap şeklinde olacak yeni kanser ilaçları pahalı olmayacak” müjdesini verdi.
DÜNYANIN TANIDIĞI KANSER UZMANI
Lefkoşa doğumlu 58 yaşındaki Prof. Mustafa Camgöz, 1970’te eğitime başladığı Imperial College’da fizik okudu, ardından biyofizik ve biyo-tıp doktorası yaptı. 1995’te Nöro-biyoloji profesörü olan Camgöz, ‘kanser biyolojisi’ alanında da profesörlük aldı. 40 yıldır Imperial College’da araştırma yapan Prof. Camgöz, prostat ve meme kanseri tedavisine yönelik buluşlarıyla adını duyurdu.
@mmetin; Kendisi İngiltere’de yaşıyor
Hastanıza acil şifalar dilerim.
Iyi Gunler,
fransadan ariyorum, babam icin sizi ariyorum, babamin kalin bogarsak tumor'u var , karninda siskinlik var istifar ediyor simdi su anda hastanede verdikleri ilaclar ( morfin, serum ve glyvec ilaci veriyorlar ) ne gibi tedavi oneriyorsunuz bilgi alabilirmiyiz mumkun ise acil sizden rica ediyorum bir bilgi bekliyoruz
sag olun
@sinan keser; Merhaba, size de iyi günler. Konu dolayısı ile sitemizin Prof. Dr. Camgöz ile bağlantısı yoktur. Bu sebeple yorum üzerindeki telefon numarasını güvenliğiniz için kaldırdım. Sayın profesöre ulaşmak için aşağıdaki sayfada yer alan telefon numarasını kullanabilirsiniz. Fakat bu numaradan direk sayın Camgöz'e ulaşabilir misiniz bilemiyorum.
http://www.imperial.ac.uk/people/m.djamgoz
İnşallah işinize yarar. Babanıza acil şifalar dilerim.