Dünyanın En Büyük Çiftliği “Anadolu Çiftliği” Belgeseli

anadolu ciftligi belgeseli Dünyanın En Büyük Çiftliği "Anadolu Çiftliği" Belgeseli

2018 senesinde çekimlerine başlanan Anadolu Çiftliği belgeselinin çekimleri devam ediyor. Muhtemelen sonlara yaklaşılan belgeselin Türkçe ve İngilizce tanıtım videoları ise sponsor firma Migros’un resmi Youtube kanalı ve Anadolu Çiftliği Belgeseli resmi Youtube kanalında yayınlanmaya başladı. Türkiye topraklarında tarım ve üretim değerleri üzerine şimdiye kadar anlatılmıș en güçlü görsel hikaye olması hedeflenen projenin hangi kanaldan ve ne zaman yayınlanacağı ise henüz bilinmiyor. Ancak izlediğimiz kısa tanıtım videoları, şimdiye kadar yapılmış en iyi Anadolu belgesel serisinin gelmek üzere olduğunu ilan ediyor.

Not: Anadolu Çiftliği belgesel serisi özel bölümü olan Tarım Bizim Geleceğimiz belgeseli, 30 Eylül saat 20:00’da Kanal D’de yayınlanacak. Anadolu Çiftliği belgesel serisi yayınlanmaya başladığında ise izleme bağlantılarını yada nereden izleyebileceğinizi buradan paylaşacağım.

Anadolu Çiftliği Tanıtım Videosu:

– Anadolu Çiftliği Belgeseli 10 bölümden oluşuyor.
– Tüm bölümler Türkçe ve İngilizce olarak iki master versiyonda, seslendirmeli olarak yayına hazırlanıyor.
– Yapımın tamamı, yüksek kalitede 4K UHDTV (Ultra High Definition 3840×2160 px) formatında olacak.
– Bölümlerin uzunluğu 42-45 dk arasında olacak.
– Serinin en geniş izleyici kitlesine ulaşması hedefiyle hangi platformlarda yayınlanacağı konusundaki görüşmeler ise Anadolu Çiftliği ve Migros ekipleri tarafından yayıncılar ile sürdürülüyor.

Belgesele dair hazırlanan proje dosyasında Anadolu Çiftliği Belgeseli şu şekilde tanımlanıyor;

Hikaye: Binlerce yıldır üzerinde yaşayan tüm canlılara hayat kaynağı olan Anadolu’nun eşsiz ve bereketli toprakları bugün de cömertçe bizleri beslemeyi sürdürüyor. Bu sıra dışı diyarı farklı bölgelerde, turistik veya kültürel içeriklerle sayısız projede ekranlara taşıdık. Fakat tarımın görkemli dünyasını, tarımsal üretimin dev coğrafyasını bir bütün olarak anlatabilmek için çok daha büyük bir yolculuğa çıkmak gerekiyordu. “Anadolu Çiftliği” bu görkemli hikayenin gerçekleştiği dev üretim coğrafyasını tanımlayabilecek en uygun isimdi.

Hedef: En temel ihtiyacımız olan gıdanın geleceğinin güven altında olması ve gelecek nesillere daha verimli bir coğrafyanın miras bırakılabilmesi için Anadolu’nun korunması gerekliliğini en güçlü ve anlaşılabilir şekilde anlatabilmek. Anadolu’nun verimli topraklarında bugün gerçekleştirdiğimiz dev tarımsal operasyonları; ürünlerimizi, çeşitliliğimizi ve bu alandaki sıra dışı tecrübemizi yerli ve yabancı izleyicilerle görkemli bir görsellik ve gerçek tarım coğrafyası dahilinde en yüksek kalitede paylaşabilmek.

Anadolu Çiftliği Belgeseli Bölümleri:

Bölüm 1: “İnsan ve Toprak”

Hikayenin giriş bölümü. Dünya ve Türkiye’de bugün geldiğimiz noktada gıdanın geleceğini garanti altına almamız gereken üç ana madde; hava, su ve toprak üçgeninde Anadolu’nun nasıl gelecek nesillere korunarak en iyi şekilde devredebileceği konusunda temel fikirler veriyor.
İnsan ve Toprak arasında çok uzun zamandır yaşanan, artık evrimleşen ve verimliliğin temel taşı olan değerleri; dünyanın bugün karşı karşıya olduğu sorunlar ekseninde ele alarak anlatan geniş bir giriş hikayesi.

Bölüm 2: “Ege”

Türkiye’nin tarımsal üretimde en gelişmiş bölgelerinden biri olan Ege’nin coğrafi özellikleri ile başlayan bölüm; bu eşsiz bölge içerisinde yetiştirilen değerli bir çok ürünün tarım coğrafyasını dolaşıyor. Üretim, tüketim ve bu anlamda sürekli büyüyen sektör alanında değişen trendler, yıllık üretim rakamları ve sonuçlar ile sentezlenerek detaylandırılıyor. İncirden üzüme, Edremit’ten Datça’ya dev bir yolculukta Ege coğrafyasına ait sayısız detay ile deniz kenarı, ova ve dağlık alan coğrafyasına geniş bir bakış.

Bölüm 3: “Akdeniz” Güneşin Krallığı

Yılın 12 ayı boyunca üretimde durmadan çalışan, Anadolu’da güneşin avantajını en yüksek verimle kullanan Akdeniz çiftçisinin hikayeleri bu bölümde. Portakal, nar, muz ve sayısız ürün ile aynı zamanda seracılıkta lider durumda olan Anadolu’nun en güney kısmında Torosların hakim coğrafyası, batı ve doğu sahilinde yer alan ovalar. Dağ deniz ekseninde büyüyen hikayede Isparta’nın güllerinden sahillerin en eski ziyaretçileri deniz kaplumbağalarına uzanan renkli ve görkemli bir yolculuk.

Bölüm 4: “Karadeniz”

Tüm yönleri ile kendine has ve renkli coğrafyası dahilinde geniş bir Karadeniz hikayesi. Harita ve teknik bilgiler eşliğinde bölgenin doğusunda hakim nemli iklim ve bu iklimin getirdiği ürün çeşitliliği. Dik ve dar dağlık ve kıyı arazisinde evrimleşen tarımsal kültürün detayları. Çay, fındık gibi başlıca ürünlerin üretim ve hasat coğrafyasının yanında; Karadeniz’in yemyeşil yayla coğrafyasına ait detaylar. İğneada’dan Bafra’ya; Hopa’ya uzanan Karadeniz coğrafyası.

Bölüm 5: “Tahıl Ambarı”

Dünya tarihinin en stratejik ve en değerli ürünlerinin başında yer alan buğday ve akrabası diğer tahıl ürünlerinin üretim dünyası. Keşan’dan Polatlı’ya, oradan Adana ve Ceylanpınar’a uzanan buğdayın ana atlası ekseninde dev bir yolculuk. Çeltiğin güçlü üretim profili, arpa yetiştiricileri ve biçerdöverlerin hiç durmayan hasat faaliyetleri. Tahılda üretim takvimi; en çok tüketilen bu dev ürünlerin şehirleşme ile çoğalan tüketimi ve rakamlar. Ekmekten bisküviye, makarnadan bebek mamasına dev üretim arenası.

Bölüm 6: “Bitkiler ve Yağlar”

Gıda sanayinin belki de kullanım boyutları göz önüne alındığında en güçlü üretim alanlarından biri. Rengarenk ayçiçeği tarlalarında yılın farklı zamanlarında üretim ve hasatlar; zeytinin dev üretim alanı, lavanta ve gül gibi farklı ve renkli profillere sahip bitkisel ürün gruplarının üretim alanları dahilinde dev bir yolculuk. Mısır, zeytin, soya ve ayçiçeğinin dev pazar gücü; ürün gruplarına göre dağılımları, tüketim ve gıda alanındaki kullanım profillerine göre tarladan raflara ulaşması.

Bölüm 7: “Anadolu’nun Balıkçıları”

Anadolu Çiftliği’nin dağlardan ve ovalardan denizlere ve göllere devam eden belki de serinin en renkli bölümlerinden biri. Karadeniz’den Doğu Akdeniz’e balık avcılığı, sezon ve ürünlerin görkemli hikayeleri ile birlikte tüm dünyada balıkçılık sektörü alanında yaşanan gelişmeler. Sürdürülebilir balıkçılık, son yıllar içerisinde atağa kalkan ve deniz avcılığını yakalayan dev çiftlikler, tüketim ve üretim dengesi. Çıldır Gölü’nden Foça’ya uzanan dalgalı, mavi bir yolculuk.

Bölüm 8: “Doğu’nun Zirveleri”

Türkiye’nin batıdan doğuya yükselen eşsiz dağlık coğrafyasının zirveye ulaştığı doğu bölgelerinde görkemli bir görsel ziyafet. Sanayiden ve şehirleşmeden uzak, yemyeşil yüksek meralarda gezinen kalabalık hayvan sürüleri. Yılın büyük bölümü kışın acımasız şartlarında yaşayan, fakat en güzel coğrafi görselleri sunan bu coğrafyada İspir Yedi Göller’den Ağrı Dağı’na müthiş bir yolculuk. Derin vadiler, yüksek platolar, karlı ovalar ve donmuş göllerin coğrafyasında yaşamın sıra dışı detayları.

Bölüm 9: “Fırat, Dicle & Mezopotamya”

Fırat ve Dicle ekseninde süren ve Mezopotamya’nın Anadolu kısmında yer alan coğrafyasını ele alan sıradışı bir başka bölüm. Halfeti’den Harran’a; Eğil’den Hakkari’ye uzanan bir Güneydoğu Anadolu hikayesi. Diyarbakır’ın dev karpuzları, Antep’in kurutulmuş biberleri, Urfa’nın sıcak ovalarında pamuk hasadı; Çukurca’nın gözden ırak coğrafyasında elle toplanan ürün çeşitleri. Fırat ve Dicle’nin geniş kıvrımları atrafında yer alan bu bölgeye ait en renkli detaylar ve tarımsal üretim alanları.

Bölüm 10: “Anadolu’da Hayvancılık”

Anadolu coğrafyasının en büyük üretim alanlarından birisi. Bölüm dahilinde büyükbaşların geniş üretim alanları, manda üretimi; Anadolu’ya ait koyun çeşitleri, kaz ve hindi üretimi ile birlikte; Türkiye’nin en hızlı büyüyen üretim alanlarından birisi olan tavuk ve yumurta sektörü ele alınıyor. Et ve süt üretimi, piliç ve tavuk ürünlerinin çeşitliliği, artan taleple her geçen gün büyüyen bu dev alanda farklı üretim şekilleri. Rakamlar ve tüm yan ürünleri ile hayvancılığın dev profili.

Yönetmen: Cenk Oruç​
G. Yönetmeni: Recep S. Önüt​
Yapımcı: Cenk Oruç, Murat Resul Odabaş, Recep Süleyman Önüt ve Enes Taha Selek
Yapım: Anadolu Belgesel Prodüksiyon

Belgeselin Sosyal Sorumluluk Mesajı:

Gıdanın geleceğinin korunmasının yolu, Anadolu coğrafyasının tüm doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliğinin korunmasından geçiyor. Anadolu Çiftliği hikayesi, bu anlamda coğrafya ve ekolojik dengenin korunması gibi konuları öncelikli olarak hikayenin ana akışında ele alıyor. Su, hava ve toprağın ne olduğu ve neden çok iyi korunması gerektiği ile başlayan hikayede kuraklık, ormansızlaştırma, su kaynaklarının kirliliği, deniz ve nehirlerdeki sorunlar, Anadolu’ya ait bitki ve hayvan türlerinin yaşamlarını sürdürmelerinin önemi gibi sayısız alt konuda her bölümde içerik derinleşiyor. Küresel ısınma, denizler ve havada yaşanan ani değişimlerin bugün ve geleceğe etkileri, enerji kaynakları kullanımının dünyada hızlı değişimi; atık yönetimi ve gıdanın büyük bölümünün halen farklı sebeplerle atık haline gelmesi; Anadolu Çiftliği serisi içerisinde işlenen bazı diğer başlıklar. Kadın iş gücünün ve eşitliğinin önemi, tarımsal alanda teknolojik gelişimin üretim üzerinde önemli etkileri, dördüncü endüstri devrimi ile dünyada yaşanan hızlı değişimin bugün artık çok daha hızlı ve yerinde müdahale yeteneğini bize sunması..

Bu dev hikaye, bir açıdan bakıldığında aslında tek başına bir sosyal sorumluluk projesi olarak kabul edilebilecek bir farkındalık yaratmayı hedefliyor.

İnşallah bu yoğun emek ile hazırlanan proje en kısa zamanda hiçbir engel, sınırlama olmadan tüm dünyanın erişimine açılır ve Türk tarımının dahada gelişmesine, dünyaya tanıtılmasına, daha fazla tarımsal istihdamın, yatırımın, ihracatın oluşmasına vesile olur.

Anadolu Çiftliği belgeselini akıl eden, emek veren, sponsor olan herkese teşekkürler.

Belgesel serisini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Anadolu Çiftliği sosyal medya hesaplarına ve resmi Youtube kanalına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

http://www.anadoluciftligibelgeseli.com/
https://twitter.com/anadoluciftligi
https://www.instagram.com/anadoluciftligi4k/
https://www.youtube.com/channel/UC6t-VDjRriWqVMuIpecdgMQ
https://www.youtube.com/watch?v=fi2awPXPR7c