2016 yılı başından itibaren birçok işletme zorunlu olarak e-Fatura ve e-Arşiv kullanmaya başladı. Zorunluluk kapsamında olup e-fatura uygulamasına belirtilen tarihte geçmeyen mükelleflere ise Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri uygulanacağı duyuruldu. Ama buna rağmen işletmelerin bir çoğu hala e-Fatura ve e-Arşiv hakkında birşey bilmez iken, birde arasındaki farkı anlamakta zorluk çekiyorlar. İşte o bilinmeyen e-Arşiv, e-Fatura ve ikisinin arasındaki farklar!
Güncelleme: Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından e-dönüşüm alanında kapsamlı bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak GİB tarafından sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.
e-Arşiv nedir?
e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.
e-Arşiv:
– E-arşiv, e-fatura sistemine dahil olmayan kurumlar ve kişilere elektronik ortamda fatura gönderilebilmesini, ayrıca gönderilen faturaların saklanmasını sağlar.
– Öncelikle, cirosu belirli bir tutarın üzerinde bulunan e-ticaret sitelerine zorunlu tutulmuştur.
– Gelir İdaresi Başkanlığı’na yalnızca arşivlenen e-arşiv faturalarının raporlaması yapılır.
– İsteyen her kurum geçebilir. Kurum, öncelikle e-fatura sistemine dahil olmalıdır.
– e-Arşiv’i kullanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kurallara göre önce e-Fatura kullanıcısı olmalısınız. e-Fatura ve e-Arşiv’e çeşitli entegratörler aracılığı ile başvurabilir, işlemleriniz tamamladıktan sonra e-Fatura kullanıcısı olmayan tüm müşterilerinize e-Arşiv faturası gönderebilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv’e Paraşüt gibi web tabanlı ön muhasebe programlarını kullanarak ücretsiz ve zahmetsizce geçiş yapabilirsiniz.
– 28867 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği [Link]
e-Arşiv faturası nedir?
e-Arşiv faturası bir elektronik fatura türüdür. Bu faturayı e-Arşiv uygulaması aracılığı ile oluşturup müşterinize iletebilirsiniz.
– e-Arşiv’in e-Fatura’dan farkı nedir?
Bu iki elektronik fatura türü sıklıkla karıştırılmaktadır. Temelde bu iki fatura şu şekilde ayrılabilir:
e-Fatura’yı, e-Fatura kullanıcısı olan müşterinize, e-Arşiv’i, e-Fatura kullanıcısı olmayan müşterinize gönderebilirsiniz. Örneğin; e-Fatura’ya geçmemiş bir tüzel kişiye ya da son kullanıcınıza e-Arşiv gönderirsiniz.
e-Fatura Nedir?
– E-fatura, e-fatura mükellefi olan şirketler arasında elektronik ortamda fatura gönderilebilmesini sağlar. 421 No’lu VUK tebliği ile bazı sektörlere zorunluluk getirilmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı, e-faturaların gönderilip alınmasını sağlayan gönderim merkezini bünyesinde tutar. İsteyen her kurum geçebilir.
Faydalı Bağlantılar:
e-Fatura başvurusu, e-Arşiv başvurusu, uygulama kullanımları hakkında dikkat edilmesi gerekenler ve daha birçok sorunuzun cevabı için Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi efatura.gov.tr‘ye bakmalısınız.
e-Fatura başvurusu: http://www.efatura.gov.tr/efaturabasvuru.html a-Arşiv başvurusu: http://www.efatura.gov.tr/earsivbasvuru.html e-Bilet başvurusu: http://www.efatura.gov.tr/ebiletbasvuru.html e-Arşiv Fatura sorgulama: http://www.efatura.gov.tr/earsivsorgula.html Sık sorulan sorular: http://www.efatura.gov.tr/sss.html İletişim: http://www.efatura.gov.tr/iletisim.html
bu siteye bayılıyorum
Merhaba,
Ellerinize sağlık bu güzel bilgilendirme için.
Dopigo.com olarak biz de e-fatura hizmeti vermeye başlayacağız bu yüzden e-ticaret satıcılarını bilinçlendirme amacıyla blog yazıları yazıyoruz. Bu yazılara da gözatabilirsiniz.
dopigo.com/e-fatura-nedir/
dopigo.com/e-ticarette-e-faturanin-onemi/