En Yeni En Kapsamlı İnşaat Simülasyon Oyunu “Construction Simulator”

En Yeni En Kapsamlı İnşaat Simülasyon Oyunu "Construction Simulator"

Almanya merkezli yazılım şirketi Weltenbauer. Software Entwicklung GmbH’nin en yeni ve en kapsamlı inşaat simülasyon oyunu Construction Simulator, final sürümü ile PC, Xbox ve Playstation için yayınlandı. Bir süredir 160 TL ön sipariş fiyatı ile satın alınabilen oyunun final satış fiyatı, Türkiye için 500 TL! Fakat oyunun ilk erişime açıldığı sırada yapılan bir fiyat hatası sebebi ile full paket sürüm Extended edition 549 TL yerine 61 TL’den satın alınabildi. Yani oyunu önceden istek listesine ekleyenler kısa süreli bu fırsatı kaçırmadı ve oyunu belki de uzun süre düşmeyeceği bir fiyattan kütüphanelerine eklediler!

Peki Construction Simulator’de Neler Var?

35 Dolar Global, 500 TL Türkiye Satış Fiyatını Hak Ediyor Mu?

Construction Simulator’ün şuan satışta iki sürümü var; birisi oyunun standart sürümü ve global satış fiyatı 35 Dolar.. Diğeri ise standart sürüme ek iki ayrı dlc barındıran extended edition sürümü ve bu sürümün global satış fiyatı da 40 Dolar.

Construction Simulator’ın Extended Sürümü, kişisel koruma ekipmanların için ek tasarımlar içeriyor: Baretlerini 9 farklı tasarımla özelleştirebilir, çeşitli kulaklıklar ve gözlükler arasından seçimini yapabilirsin! Ek olarak iki büyük dünya haritasında sürebileceğin şık bir spor arabaya binip ve seçtiğin aracın ön panelinde yakın dostun Hape’in sallanan kafa figürünü görebilirsin.

Oyunun fiyatına Avrupa’da yaşayan bir oyun sever gözünden bakarsak, verilen emeğe karşılık bu satış fiyatı (35 $) gayet makul. Fakat döviz kurunun aşırı yüksek olduğu Türkiye’de yaşayan bir oyun sever gözünden bakarsak bu fiyat (500 TL) aşırı pahalı. Çünkü biliyorsunuz; 35 Dolar x güncel TL değeri = 600~TL.. (Yazıyı yayınladığım tarihte 1 Dolar 18,30 TL idi!)

Fakat çok gariptir, oyunun Xbox konsollar için standart sürümünün satış fiyatı şuan için 141,25 TL.

Yani oyunun Xbox fiyatı her an yükselebilir veya Steam ve Playstation sürümlerinin 500 TL satış fiyatları makul seviyelere indirilebilir!

Peki oyunun ilk satışa çıktığı sırada girilen hatalı fiyat 61 TL, Xbox fiyatı 141 TL ve Steam fiyatı 500 TL açısından değerlendirirsek, oyun bu fiyatlardan hangisini hak ediyor?

Bence; 61 TL çok iyi, 141 TL kabul edilebilir, 500 TL çok fazla! 

Oyunu yanlış fiyatlandırmadan yararlanıp satın almış ve birkaç saat oynamış birisi olarak size şunu söyleyebilirim, oyunun dolar bazlı hak ettiği fiyat en az 50 Dolar, Türkiye şartlarında hak ettiği fiyat ise 100 ~150 TL.

Çünkü oyunda gerçekten bir emek var.

Mesela oynanabilir iki büyük harita var. Birisi Avrupa haritası, diğeri Amerika haritası. İki haritada toplam 90 civarında görev, 70’den fazla lisanslı araç ve birçok oyunda halen daha olmayan Multiplayer modu var. Amerika haritası ayrı kariyerde, Avrupa haritası ayrı kariyerde ve yanlış görmediysem multiplayer’da farklı bir kariyerde oynanıyor.

Ayrıca oyunun adına dikkat ederseniz; bu oyun Astragon Entertainment’in diğer çerez oyunları Bus Simulator 18, Bus Simulator 21 veya Construction Simulator 2015’dan bir konuda ayrılıyor, bu oyunun uzun süre güncelleme alarak daha büyük harita veya haritalar, daha fazla görev, daha fazla araç ve daha fazla dlc ile daha kapsamlı bir oyun olma ihtimali var.

Ve Construction Simulator’ün resmi Trello yol haritası da bu düşüncemi destekleyen notlar barındırıyor.

Bu notlara baktığımızda 2023 senesi için bir harita genişlemesi, 1 hikaye dlc’si, 1 araç dlc’si, yeni karakterler ve yeni özelleştirme seçeneklerinin planlanmış olduğu görülürken, oyunda henüz var olmayan hava değişimi, mevsim değişimi, araç modlama, yıkım modu gibi yeniliklerin ise henüz planlanmadığı fakat karar aşamasında olduğu görülüyor. Yani kesin olarak gelecekler diyemeyiz fakat oyunun satış rakamlarına bağlı olarak veya taleplere bağlı olarak bu özelliklerinde gelmesi olası.

Fakat geliştirici ekip önceki tecrübelerinden pay çıkararak, Construction Simülatör’e araç modlama özelliği ve oyun içi yıkım görevleri getirmenin epey zor olduğunu söylerken, yine de bunu düşüneceklerini, bu özelliklerin henüz tamamen red edilmediğini belirtiyorlar.

Oyun, grafikler, karakterler, görevler, harita ve oynanış açısından bakıldığında baya bir GTA5 havası barındırıyor. Hatta çoğu kez araç sürerken, görev yaparken sanki GTA5 oynuyormuş gibi bir hisse kapıldım. (Fakat bazı araçların sürüş hissi iyileştirilmeli..)

Oyunun optimizasyonu çok sorunlu değil (fakat bazı sorunlar var), çok aşırı bug göremedim, yapay zeka idare eder, görevler oyunun mobil kardeşlerine göre daha basitleştirilmiş, yani fazla detayla boğmuyor.. Bir sürü kontrat var, kontratlarda yapılacak farklı farklı görevler var, kariyer sistemi var, tecrübe puanı ile yetenek yükseltme var, gizli objeler var, en önemlisi oyunda Türkçe dil desteği var!

Fakat en başında belirttiğim gibi, 500 TL bu oyuna fazla.

Peki ne olacak dersiniz?

Birkaç aya kalmayacak, oyun yayıncısı Astragon, Türkiye fiyatını yumuşatarak 150 TL seviyelerine çekecek. Birde üstüne yeni yıl ya da yaz indirimleri denk geldiğinde yine Construction Simülatör’ü 69-70 TL aralığından satın alma şansı doğacak. Tabi bu benim tahminim. Doların 2023 senesinde de 18 TL veya altında kalması şartı ile!

Oyuna dair şimdilik paylaşacaklarım bunlar. Fakat oyunu aktif oynayan biri olarak söylemek isterim, oyuna dair merak ettikleriniz varsa yorum olarak hemen aşağıdan bana yazabilir, kafanızdaki soruların cevabını bizzat benden alabilirsiniz.

Oyunun Artıları: 

  • Araç tasarımları çok iyi. Araçlar çok gerçekçi ve bazısının sürüş hissi çok iyi.
  • Görev çeşitliliği çok iyi.
  • Canın istemediğinde görevi atlamak, hızlıca bir konuma seyahat etmek mümkün.
  • Oyun boyutu küçük (sadece 8 GB).
  • Oyunda Türkçe dil desteği var ve neredeyse her yer Türkçe.
  • Oyunda görevler sayfasına geçince aktif göreve gereken araç gösteriliyor ve bu sayede hata yapma şansı azalıyor.
  • Harita çok büyük ve geniş açıdan baktığınızda çok ilerideki yolda gezen araçların ışıklarını dahi görebiliyorsunuz.
  • Haritadaki çoğu evin içi dahi tasarlanmış. Camdan evin ya da ofisin içini görebiliyorsunuz ve bazen rastgele o an baktığınız evin ışığı sönüyor. Bu da oyuna bir gerçekçilik katmış.
  • Trafik kuralları var ama isterseniz cezaları kapatabiliyorsunuz.
  • Yapay zeka araçları gayet zekiler. Çoğu zaman trafik kazalarının önüne geçilebiliyor.

Oyunun Eksileri: 

  • Oyun, Bus Simulator serisinin aksine UE4 ile değil Unity oyun motoru ile geliştirilmiş.
  • Oyunun Türkçeleştirmesinde bazı hatalar var ve bu sebeple görevlerin bazısını anlamak zor olabiliyor.
  • Oyunda bazı yerlerde aşırı bir aydınlatma var, bu nedenle oyunun görüntüsü çöpe çıkıyor.
  • Oyunda bazı yerlerde özellikle araç yoğun trafikte aşırı kasma oluyor. (Ki 4 gb Nvidia ekran kartım var)
  • Trafik, yaya, yeşillik yoğunluğunu kısabiliyorsunuz fakat grafiklerin kalitesini arttıramıyorsunuz.
  • Araçlar genel olarak iyi fakat bazı araçlar aşırı hızlılar, kontrol etmesi zor ve bazı araçları içeriden sürdüğünüzde oyun kasıyor.
  • Oyun içi navigasyon bazen hatalı yol tarifi veriyor, bu nedenle yol uzuyor.
  • Oyunun başında kiraladığımız vinç gibi bazı araçlar depoda kalabiliyor ve bu durumda bakiyemizden sürekli kira ücreti kesiliyor. Bunun için bir uyarı sistemi olabilirmiş.
  • Spor araba ve sallanan baş dlc’si gereksiz. Oyuncu özelleştirme dlc’si ise mantıklı fakat pahalı.

>> Steam’de Construction Simulator
>> PS Store’da Construction Simulator
>> Xbox Store’da Construction Simulator