Muhtemelen sizde fark etmişsinizdir, aylardır Google Arama motoru saçma sapan sonuçlar ile ömrümüzden çalıyor. Google’u kullanma amacımız ne? Aradığımız şeye en doğru, en hızlı şekilde ulaşmak. Fakat bir süredir çok yanlış şeylere ulaşıyor, birilerine havadan para kazandırıp, kendimizi, kişisel bilgilerimizi tehlikeye atıyoruz. Çünkü Google, spam siteleri durduramıyor!
En basitinden örnek veriyorum; Google’da d vitamini ve kalsiyum takviyesi olan Zentius D isimli ilacı aratın ve sonuçlara bakın.
İlk sayfada sorun yok, fakat ikici sayfadan itibaren işler karışıyor.
Birçok aptal anlamsız kelime karmasından oluşan aptal saçma uzantılı web siteleri çıkıyor karşınıza. Bu sitelerin hepsi giftbonus.life, tadbabypit.live ve appcloudping.com gibi siteler üstünden sürekli yönlendirme yaparak p*rno ve bahis dahil birçok zararlı web sitesine bağlanıyorlar. Ve bu siteler Google aramalarının neredeyse %40 – 50’sine hakimler.
Telefon ve bilgisayarınıza chrome adı verilmiş exe ve apk dosyası indirmeye çalışanlarda var. Yani iki gün sonra bu sitelerde ne ile karşılaşacağımızı kimse bilemiyor.
Peki Ne Yapacağız? Nasıl Korunacağız?
Google’u sık sık aramalarınız için kullanıyorsanız arama sonuçlarında çıkan web sitelerinin adreslerine dikkat edin ve bunu alışkanlık haline getirin.
Normal şartlarda çoğu sağlıklı web sitesinin mantıklı ve iş kolu veya içeriğine uygun adresleri olur. Yani bir üniversite web sitesi genellikle edu.tr uzantılı olurken, adında da üniversitenin adı yer alır. Bir devlet sitesinin uzantısı gov.tr olurken, adında da ilgili bir kelime yer alır; turkiye.gov.tr, gib.gov.tr, ilan.gov.tr gibi.
Bilmediğiniz, tahmin edemeyeceğiniz bir web sitesini görüyorsanız işiniz daha zordur ama yine de bazı detaylardan doğru siteyi ayırt edebilirsiniz. Bunun için bir web sitesi sahibi gibi düşünmeniz yeterli olacaktır. Mesela en basiti bir blog sitesi açacaksınız, peki sitenize isim olarak lordiz.com gibi kısa, öz bir adresi mi seçerdiniz yoksa kl7who.etcheverry-fermetures-arbonne.fr gibi akılda kalmayacak mantıksız bir adresi mi? Ve bu adrese her sene en az 250 tl para ödeyeceksiniz! Bu adresi her yerde duyurmaya çalışacaksınız!
Zaten Türkiye’deki kullanıcılara hitap ediyorsanız com, net, com.tr varken neden fr, it, cz, pl, mx gibi başka ülke uzantılarını alasınız?
Bu sitelerin çoğu bu şekildeler.. Başka sitelerin içeriklerini kopyalıyor, aramalarda önde çıkıyor fakat tıkladığınızda sizi tehlikeli sitelere yönlendiriyorlar.. Google bunun farkında fakat engelleyemiyor. Şuan tek yaptıkları şey, bireysel kullanıcı şikayetlerini toplayarak spam sitelerle savaşmak.
Arama sonuçlarında bir spam site bulursanız önce adresin hemen sağındaki 3 noktaya tıklıyor veya dokunuyorsunuz.
Karşınıza o web sitesine bağlı bir bilgi ekranı geliyor.
Bu ekranda ekranın en altına inince görüyoruz ki, orada bir Geri bildirim gönder bağlantısı yer alıyor.
Bu bağlantıya bastığınızda ilgili geri bildirim formu açılıyor.
İlk açıklama kutusuna site ile ilgili kısa özet geçiyoruz; spam site, reklam sitesi, tuzak site, p*rno site, tehlikeli site gibi..
Sonra bu kutucuğun hemen altındaki Ekran görüntüsü yakala yazan butona tıklıyoruz. Karşımıza bir ekran yakalama penceresi açılıyor. Bu pencerede Diğer sekme yazısına tıklayıp açık olan sahtekar siteyi seçiyor, Paylaş butonuna tıklıyoruz.
Tabi ilgili siteyi açmadıysanız ekran görüntüsü ekleyemiyorsunuz. Eğer spam siteyi açmadınız ve açmak istemiyorsanız ekran görüntüsü adımını atlayabilirsiniz.
Son olarak, ekran görüntüsünün altında yer alan Gönder butonu ile bildirimi yolluyoruz.
Bildirim göndermemiz halinde o site hemen yok olmuyor fakat bu büyük organizasyonun çabucak çözülmesi için şikayet havuzuna bir damlada siz katmış oluyorsunuz. İnanın Google bunu hala durduramadıysa ve beta olarak bu bildirim aracını kullanıma açıyorsa, bizden gelecek bildirimlere çok ihtiyacı var demektir.
Aynı şekilde mobil cihazlarda da ilgili siteleri şikayet edebiliyoruz fakat ekran yakalama aracı bazı mobil tarayıcılarda düzgün çalışmıyor. Bu durumda ekran görüntüsü olmadan sadece metin bildirim gönderebilirsiniz.
Bu istila şimdi durmazsa bir süre sonra ne güvenle Google’da arama yapabilir, ne de girilecek düzgün bir web sitesi bulabiliriz.
Google’daki spam site istilası bitene kadar ne aradığınıza çok dikkat edin. Sevgiler.
biz niye raporluyoruz yüz binlerce spam site var hangi birini raporlayacağız? google algoritmasını geliştirsin, aylardır aramalar spam sitelerle dolu.
@Kamil; Merhaba. Haklısınız ama Google bilerek göz yumuyor. İsteseler 1 günde bitirebilirler fakat öyle yapmak yerine bizden şikayet yolu ile bildirmemizi bekliyorlar.
GOOGLE sırf reklam gelirlerini arttırabilmek için, kaliteli web içeriklerini dizinde geride bırakıp reklam vermeye zorlamak. ( ben bir webmasterim ) bence şu anlama geliyor. “ben artık zirvedeyim, rakibimde yok ! iyi ve kaliteli içerikli web sitelerini gerilerde tutayım ki. daha çok reklam vermeye zorlayıp. gelirimi maximuma çıkartayım. google olarak kalitem düşsede benden vazgeçemezler mantığının tam olarak işletilmesi.” anlamına gelmektedir. yıllarca webmasterlere kaliteli içerik üretin size gereken değeri vereceğm diyen google nasılda webmasterleri oyuna getirmiştir. ama şunu unutmasın. gelişen teknolojik ortamda mutlaka olağanüstü rakipleri ortaya çıkacağını öngörüyorum. böyle bir durum oluştuğu takdirdede benim gibi düşünen milyonlarca webmaster. googlede 1 dakika durmadan anında mekan değiştireceğine ve googleyide yüzüstü bırakacağına eminim. şu anda google üstünlüğünün keyfini sürüyor. sırası geldiğinde pişmanlığının cezasını çekecektir.