Köy Enstitülerini Anlatan Belgesel Film “Yücel’in Çiçekleri”

Köy Enstitülerini Anlatan Belgesel Film "Yücel'in Çiçekleri"

“Yücel’in Çiçekleri” belgesel filmi özellikle Köy Enstitüleri’nin çok konuşulduğu bir dönemde, önemli bir boşluğu doldurmak amacıyla çekildi. Yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in yaptığı belgesel film, dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikayeleri üzerinden, zorluklara ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri’ni anlatıyor…

Köy Enstitüsülerinin Amacı Ne İdi?

Atatürk’ün fikriyle alt yapısı 1921’deki Maarif Kongresi’nde çalışıldı. Amacı köy çocuklarını enstitüde okutup, kendi köylerine öğretmen yapmaktı.

Bir Sosyal Sorumluluk Projesi

Zengin fotoğraf ve video arşivin de kullanıldığı belgeselin drama çekimlerinin bazı sahnelerinde Hasan Âli Yücel’in orjinal eşyaları kullanıldı.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın danışmanlığını yaptığı belgesel, Hasan Ali Yücel’in kızı Gülümser Yücel’in bire bir anlatımları ile hayat buldu…

Filmde Mustafa Kemal Atatürk’ü Mahir Günşiray, İsmail Hakkı Tonguç’u da Muhammet Uzuner canlandırdı.

Hasan Âli Yücel’i ise 3 kişi oynadı: Çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin, yetişkin dönemini ise Mehmet Tokat canlandırdı.

Yücel’in Çiçekleri’nin en başından itibaren hazırlanması yaklaşık bir yılı buldu. Belgesel filmin müziklerini ise Cahit Berkay ve Altuğ Öncü yaptı.

Filmi, İsmail Hakkı Tonguç’u canlandıran ünlü isim Muhammet Uzuner seslendirdi.

Ekrem İmamoğlu’nun öncülüğünde çekilen belgesel film, bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayat buldu.

Ticari beklenti olmaksızın gerek medyada gerekse sosyal medyada yer alması planlandı. Bu amaçla geniş kitlelerce izlenmesi hedeflendi.

Ne öğretiliyordu?

Enstitünün kendine ait tarlaları, bağları, hayvanları, arı kovanları, atölyeleri vardı. Öğrencilere Fen, matematik, edebiyat, müzik, sanat, tarım, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık, sıhhiye, makine, biçki dikiş ve yabancı dil gibi dersler veriliyordu.

Köy Enstitülerinin hikayesini anlatan belgesel film Yücel’in Çiçekleri’ni henüz izlemediyseniz, belgeselin tamamını hemen aşağıdan ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.

Kaç Mezun Çıkardı?

Köy Enstitüleri 1937-1952 yılları arası 15 yılda 17 bin 341 öğretmen, bin 599 sağlıkçı, 8 bin 675 eğitmen toplam 27 bin 989 mezun verdi.
1954 senesinde ise Demokrat Parti tarafından kapatıldılar.