Kripto Para (Sanal Para) Borsalarına Girecek Olanlara Tavsiyeler!

kripto para borsasi binance Kripto Para (Sanal Para) Borsalarına Girecek Olanlara Tavsiyeler!

Bu aralar malumunuz herkes sanal paralara sardı. Aslında sanal paralar senelerdir vardı ama ülkedeki ekonomik krizin derinleşmesi ve maddi çıkmazlar yüzünden genci, yaşlısı hepsi bir çıkış aramaya ve bu çıkışı 1’e 100 veren, bazen %2000 artan sanal paralarda görmeye başladılar. Sonuç olarak şuan herkesin gündemi sanal paralar oldu.

Peki ilk defa sanal paralara yatırım yapacak olanlar nelere dikkat etmeliler?

İlk Defa Coin Alacaklara Öneriler! 

Hangi Borsaya Kayıt Olmalıyım?

Hayatınızda ilk defa sanal para satın alacaksanız, ilk yapmanız gereken şey; bir kripto para borsasına kayıt olmak olacak. Bunun için bir sürü seçeneğiniz var fakat her borsada her coin olmayacak. Yani birilerinin çok kazandığı sanal para sizin kayıt olduğunuz borsada yoksa, siz sadece uzaktan izleyici olacaksınız. Bu yüzden en popüler olan, en çok tercih edilen borsayı seçmeniz sizin yararınıza olacak.

Bana “hangi borsaları önerirsin” diye sorarsanız ilk olarak önereceklerim şunlar olur; Binance, Paribu ve Hotbit.

Binance, Çin yapımı bir kripto para borsasıdır. Dünyada en çok tercih edilen borsadır. Binance’ın Türkçe dil desteği ve yatırım yapılabilecek çok fazla sanal para çeşidi vardır. Coin yatırımı haricinde vadeli kazanç seçenekleri ve referans ile arkadaşlarınızdan kazanç sağlama imkanı da cabası.

Paribu, Türklere ait bir kripto para borsası. En önemli anlarda sunucu kesintileri olmasa ve daha fazla sanal paraya yatırım imkanı sunsalar hiç fena olmazdı. Ancak başlangıç için en temiz giriş yapılabilecek yerdir Paribu. Sonra duruma göre paralarınızı Binance’a aktarabilirsiniz.

Hotbit.io, Çin’de kurulan bir kripto para borsası. Onu popüler yapan şey ise en yeni coin’lerin ilk burada listeleniyor olmasıdır. Eğer iyi bir coin’i burada yakalar ve ucuzken alırsanız, sonradan coin değerlendiğinde herkesten önce en alttan yerinizi almış olursunuz.

Ne Kadar Yatırım Yapmalıyım? 

İşinize gelen bir kripto para borsasına kayıt olduysanız, ikinci aşama; hesabınıza para yatırmak ve ilk coin’i satın almak olacak.

Bunun için kayıt olduğunuz borsanın mobil uygulamasını veya web sitesini kullanacak, desteklenen para yatırma yollarını kullanarak, en doğru coin’i en doğru yerden satın alacaksınız. Tabi bunlar ciddiyetle ve dikkatle yapılması gereken şeyler olduğundan önce işinizi sağlama alacaksınız.

  • Hesabınıza sağlam bir şifre oluşturun,
  • Şifrenizi bir kağıda, deftere yazın,
  • Hesabınızda mobil doğrulamayı aktif edin,
  • İhtiyaç görüyorsanız telefonunuza pin yada parmak izi kilidi koyun,
  • Para yatırma yöntemlerinden en güvenilir bulduğunuzu kullanın,
  • İlk yatırmada sorun yaşamamak için küçük bir meblağ aktarımı yapın,
  • Mobil uygulamayı tamamen öğrenmeden yatırım yapmaya başlamayın,
  • Mobil uygulamanızı ve hesabınızı sizden başkalarına kullandırmayın.

Güvenliği sağlama aldıysanız, ne kadar yatırımla başlayacağınıza karar verin. Benim tavsiyem, önce ufak bir miktarla girmeniz olacak. Çünkü bu iş hem biraz karmaşık, hem de risklidir. Parayı aktarıp sonrasında uygulamayı çözene kadar tüm paranızı kaybedebilir yada borsadan çıkma kararı alırsanız parayı geri alması biraz zorlayabilir.

Ufak bir miktarla başlangıç yapın, kullandığınız uygulamanın özelliklerini, sayfalarını, satışta olan coin’leri, coin satın alım ve satım yöntemlerini, hangi coin’lerin daha popüler olduğunu öğrenin ve sonrasında bu işten kazanabileceğinize karar verirseniz daha fazla yatırım yapın.

Yaşanabilecek Sorunlar ve Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler!

Kripto para borsasına ilk defa adım atıyorsanız benim ilk tavsiyem, o borsada yapılabilecek işlemlerin neler olduğunu, neyin ne işe yaradığını öğrenmeniz olacaktır. Mesela Binance’da hem coin alıp satabiliyorsunuz, hem de elinizdeki parayı yada coin’leri ortak fona yatırıp belirli bir süre beklettiğiniz para için kazanç sağlayabiliyorsunuz. Eğer bunları araştırmazsanız, ilk girişinizde yanlış işlem yapma riskiniz var.

Yanlış işlem yaparsanız, mesela paranızı 1 ay fona bağlar ve zamanı dolmadan parayı geri çekerseniz, buradan bir miktar maddi kayıp yaşayabilirsiniz.

Ayrıca Binance web sitesi, mobil uygulaması (ve diğer borsa uygulamaları) ilk bakışta çok karmaşık gelebilir. Uygulamayı biraz kullanıp öğrenmezseniz, alım satım ekranı tek bir yerde olduğundan, almak isterken ucuzdan satabilir, satmak isterken tavandan satın alım yapabilirsiniz.

Ayrıca borsalar arası aktarım yapmak isterseniz ağlar arası transfer kurallarına uymanız gerekir. Bir coin için, o coin’e uygun cüzdanı kullanmanız gerekir. Eğer yanlış coin’i yanlış cüzdana yollarsanız paranız boşlukta kaybolabilir.

Bu gibi durumlara karşı hem sakin olmalı, işlem yaparken tek tek dikkatle bakmalı, hem de Binance gibi kripto para borsalarının destek sayfalarını okuyarak neyin ne olduğunu öğrenmeye çalışmalısınız.

https://www.binance.com/tr/support

Binance’da bir süre deneme amaçlı alım satımlar yapmış, piyasayı gözlemlemiş birisi olarak özellikle paylaşmak istediklerim ise şunlar;

  • Satın alacağınız sanal paraları iyi araştırın, hikayesi geleceği olmayan sanal paralarda çok yüklü girmeyin, çok fazla kalmayın.
  • Sanal para satın alırken, sağdan soldan aldığınız duyumlara göre hareket etmeyin, ediyorsanız da temkinli olun.
  • Twitter’da, Telegram’da kendi elindeki coin yükselsin diye yada kendi referans hesabından kazancı artsın diye tavsiyeler veren, grafikler çizen tipler var, bunlara fazla güvenmeyin.
  • Twitter veya Telegram’da şişirilen, TT olan coin’lere karşı temkinli olun. Siz tweet’i okuduğunuzda zaten %200 artmış bir coin’e heyecan ve panikle en tepeden girebilir ve coin düşüşe geçerse uzun süre terste kalabilirsiniz.
  • Coin alım-satımlarında sistemli ilerleyin. Stop emir girmeyi, piyasa emiri ve limit emirlerini iyice araştırın.
  • Alım yada satım yaparken alarmlar ile çalışmayı öğrenin. Düşüş için bir alarm, yükselişte de çıkış için bir alarm kurun.
  • Her coin %2000 artmaz, bazısı devamlı aynı aralıkta düşer çıkar, bazısı ilk dönemlerindeki fiyatlara iner, bazısı da borsaya girdiği gibi tepeden aşağı çakılır. Bu nedenle aç gözlülük yapmayın, sizi tatmin edecek karlarda paranızın tamamını alıp yada yarısını satıp o coin’den çıkın. (İyi bir örnek olması için Alien Worlds TLM coin’i araştırabilirsiniz.)
  • Yeni coin’leri takip edin, ancak yüksek fiyatla başlayan coin’lere karşı temkinli olun.
  • Alım-satım yaparken sizden komisyon kesileceği için gereksiz al satlar yapmamaya bakın. Sakin kalın, piyasayı izleyin. Hareket halindeyken, borsaya bakamıyorken, gece uykudan uyanıp, riskli işlemler yapmayın. Bu piyasalarda yapılan işlemler geri alınamaz.
  • İlla ki bir coin alacacağım diye uğraşmayın. Kazanamıyorsanız yada terste kalıyorsanız hırsla işlemler yapmayın. Ne kadar agresif olursanız o kadar çok hata yapar, daha fazla terste kalırsınız.
  • Alım-satım yaparken, coinin hangi birimlerle alındığına ve bu birimlerin arasındaki farka dikkat edin. Mesela Binance’da TRX almak isterseniz usdt, busd, tusd, usdc, pax, try, bnb, btc, eth, xrp gibi seçenekler göreceksiniz. Her birinde mevcut alım-satım fiyatlarında ufak farklar olacak. Ancak bu ufak farklar büyük yatırımlarda büyük farklar yaratacak. Coin’i try alırken daha düşük fiyat çıkıyorsa onu seçin. Coin’i usdt satarken daha yüksek fiyat çıkıyorsa onu seçin.
  • Bazı coin’ler sadece busd, bnb ile, bazısı sadece usdt yada btc ile satın alınabilir. Bnb, Binance’ın kendi sanal parasıdır ve değeri aşırı yüksek. Btc ise malumunuz. Alacağınız coin sadece btc ile alınıyorsa ve o coin’i alacaksanız, önce elinizdeki tl yada dolar ile btc almalı, sonrasında bu btc ile coin’i almalısınız. Diyelim ki kar satışı yaptınız, para hesabınıza btc olarak geçti. Btc çok oynak olduğu ve yüksek değerde olduğu için parayı daha sabit bir değere çevirmelisiniz. Mesela tl’ye, dolar’a.. Aksi halde btc’de kalan paranız bir yükselecek, bir düşecektir.
  • Coin’lerde işlem hacimlerini takip edin. Alım mı daha fazla? satış mı daha fazla? Belli bir seviyede yüklü satış mı bekliyor? Satış yerse coin yükseldiği yerden hızla düşebilir. Dikkatli olun.
  • Panik satışlara dikkat edin. Satın aldığınız coin’e güveniyorsanız, düştüğü yere tekrar gidecektir. Bu nedenle zarara satış yapmamaya bakın. Fakat coin çok yüksekten düşüyorsa stop emri girmeyi yada düşüşün en başında çıkmaya bakın. Yada en kötü ihtimal, kar üstünden elinizdeki coin’in yarısını satın, kalanlar ile devam edin.
  • Şunu unutmayın; herkes kripto borsalarda servet katlamıyor. Hatta birçokları 1 yılda kazandığını 1 günde kaybediyor. Her coin %200-500 yada 2000 artmıyor. Artacak diye bir kaide de yok. Güvenilir, sağlam, geleceği olan coin’leri yakalayın ve bırakmayın.
  • Son önerim ise, kazanıyorsanız gaza gelip büyük oynamayın. Bugün %500 kazandıysanız, yarın %100 hepsini kaybedebilirsiniz. Bu yüzden bence en mantıklısı, kazandıkça ana paranızı kenara bir yere ayırmaya bakın. Batarsanız da ana paranız ile baş başa kalırsınız.

Yukarıda referans linklerimi paylaştım. İsteyen arkadaşlar oradan üye olarak hem bana hem kendilerine bir güzellik yapabilirler. Referans link ile üye olanlar alım-satımlarda %10 indirim kazanır ve benim linkimle üye olduysanız uygulama kullanımı ve diğer merak ettiğiniz konularda bildiğim kadarıyla yardım etmeye çalışırım.

Konuyla alakalı katkı yapmak isteyenler olursa çok mutlu olurum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Binance mobil uygulamasını Android için buradan, Apple ios için buradan,

Paribu mobil uygulamasını Android için buradan, Apple ios için buradan,

Hotbit.io’nun Android uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz. (Apple ios uygulaması için web sitesini İphone üzerinden ziyaret etmeniz gerekiyor.)