Web siteleri için çeşitli görsellikler katan tooltip uygulamalarını bir çoğumuz görmüş olabilir ama bir çoğumuzun da hiç bilmediği kesin. Peki bu uygulamalar ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Bu uygulamalar birkaç js dosyası, kodu, birkaç imaj ve birkaç css kodundan ibarettir ve uygulama sonrası linklere, resimlere harika görsel efektler katar, bazende site için önemli görevleri üstlenirler..
DİKKAT! Yazı, 2 Nisan 2010 tarihinde yayınlanmıştır ve erişim sağladığınız tarihte güncelliğini yitirmiş olabilir.
VisionWidget.com sitesi 20 adet JQuery Tooltip uygulamasını tek tek tanıtmış ve demo adreslerle uygulamaların web bağlantılarını da eklemiş. Bende linkleri sizin için yazının sonunda paylaştım.
Uygulamaları sitenize uyarlarken images dosyalarını, js dosyalarını ve css dosyalarını sitenize entegre etmeli, daha sonra istediğiniz link veya resimde tooltip uygulamasının görüntülenmesi için class komutu ile tanımlamalısınız.. Burada dikkat edilecek husus sitenize entegre edeceğiniz js dosyaları ve css dosyalarıdır, bazı css kodları sitenizde bozulmalara kaymalara neden olabilirken bazı js dosyaları da daha önce kullandığınız eklentileri pasif hale getirebilir (çakışabilir)..
Tanıtılan siteler arasında 1 numaradaki Tinytips uygulamasını bir WordPress blogumda zamanında uygulamıştım ve çok da güzel olmuştu… İndirdiğim dosyaları ftp alanına attıktan sonra header.php dosyasına js ve css kodlarını ekleyip, ardından da class komutunu linklerde denediğimde sonuç başarılıydı. Fakat css dosyasında var olan H1 (yani büyük punto yazı komutu) çakışma yapıyordu. Neyseki h1 komutunu uygulamanın css dosyasından sildiğimde sorun kalmamıştı..
Bazı linkler patladığı için liste 5 uygulamaya düştü..
VisionWidget.com da tanıtılan (çalışan) 5 Tooltip uygulaması:
1. TinyTips 2. Sticky Tooltip 3. BeautyTips 4. Prototip 2 5. jTip
linkte sorun var sanırım demoyu göremedim :S
3 numaranın domaini değişmiş o yüzden açmıyormuş adresi yenisiyle değiştirdim arkadaşım ;)
@Selim; Merhaba. Konuyu nasıl anlatayım bilemiyorum ama inşallah söyleyeceklerim size yeterli olur. Web sitesi oluştururken farklı sistemler vardır kimisi kurumsal geniş çaplı sistem oluşturur, kimisi bireysel ufak yada büyük çaplı sistem oluşturur ve kimisi de hazır sistemleri sadece uyarlar. Bu üçünün arasında bazen dağlar kadar fark vardır ama önemli olan güvenlik ve sizin işinizi görüp görmeyeceğidir.
1. İnternetten tanıştığınız tasarımcının eski işlerine göz atın. Yaptığı işler hoşunuza giderse ve fiyat uygunsa İdeasoft ile kıyaslayın.
2. İdeasoft'un site için 6 ay süre vermesi muhtemelen profesyonellikten kaynaklanıyor. İdeasoft, Bellona, Telpa, THY, TRT, Doğan holding gibi büyüklere siteler yapmış bir firma bu nedenle yaptığı işin tamamen kusursuz ve benzersiz olmasına dikkat ediyor olabilir. Sonuç; kişisel tasarımcıdan uzun süre vermeleri normal.
3. Bu işe çok büyük para yatıracaksanız büyük kurumsal firmalar ile çalışın. Kişisel tasarımcılar ile çalışacaksanız karşınızdaki kişinin işi yarım bırakıp kaçmayacağından emin olun. Ve karşınızdaki kişinin Opencart gibi ücretsiz sistemleri uyarlayıp size binlerce liraya satmayacağından emin olun.
Saygılar.
Merhaba , Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Bir konuyu danışmak istiyorum.Halihazırda gündemimde bulunan bir e-ticaret projesi var ve internetten tanıştığım bir tasarım,yazılımcı e-ticaret sitesini php jquery kullanarak 1 en geç 2 ayda bitireceğini söylüyor.Php,Jquery dili ile e-ticaret sitesi yapılabilirmi? Verilen süre normalmidir? Daha önce paketleri hakkında bilgi alıp daha sonra geri dönen İdeasoft yetkilisi 6 aydan önce yazılımsal yapılmayacağını ve test yapılması gerektiğini iletmişti.Benimde kafam karıştı iyice doğal olarak..Yardımcı olacağınızı umut ederim.Saygılarımla.