Yeni Model (Samsung) Smart Tv’lerin Yetenekleri

tv 4ktv 8ktv turksat yayinlar Yeni Model (Samsung) Smart Tv'lerin Yetenekleri

Devir akıllı cihazların devri. Önce akıllı telefonlar girdi hayatımıza, sonra akıllı televizyonlar. Akıllı telefonlarla hemen haşır neşir olduk, hayatımızın ayrılmaz parçası oldular fakat birçoğumuz akıllı televizyonların tüm yeteneklerini hala tam olarak bilmiyor. Benimde düne kadar yaşadığım bu merak ve kararsızlık (hangisini almalı), detaylı araştırmalarım sayesinde son buldu. Tahmin edebileceğiniz gibi bu yazımda sizlere yeni model akıllı tv’lerin yeteneklerini anlatacağım.

Not: Yazı boyunca yeni nesil akıllı televizyonların yeteneklerini anlatırken Samsung F6470 modelini baz alacağım fakat başka marka ve model pek çok akıllı tv’de de bahsedeceğim özellikleri bulabileceğinizi unutmayın.

Not 2: Okumakta olduğunuz yazı 2013 yılında yayınlanmıştır. Fakat 2019 yılı itibari ile akıllı tv’ler de çok da büyük değişimler olmadı. Yeni nesil tv’ler biraz daha inceldi, bazısında Android işletim sistemi yer alıyor ve yavaş yavaş 4K, 8K modeller satışa sunuluyor.

Akıllı Tv’ler ile Neler Yapabiliyoruz?

1. Dahili uydu alıcı:

Dahili uydu alıcısı olan modellerde harici uydu alıcı olmadan uydu yayınlarına ulaşabiliyoruz. Full hd özellikli dahili uydu alıcılarla full hd yayınlara sorunsuz erişebiliyoruz.

Yorumum: Samsung F6470 modelinde full hd dahili uydu alıcısı var ve tv’nin açılış hızı, kanalların geçiş hızı gayet iyi. Ayrıca sd yayınlar ile hd yayınların görüntü kalitesi de beklentilerin üstünde. Bazı sitelerde bazı tv’ler için farklı yorumlar olabiliyor, kimisi görüntüyü beğenmiyor kimisi çok beğeniyor. Bu farkın harici uydu alıcı bağlamaktan, bağlantının scart kablo ile yapılmasından, uydu bağlantı kablosunun kalitesinden veya lnb’nin kalitesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Samsung F6470’de kanal taraması yapmak, yeni tp eklemek gayet kolay, kanal listesi düzenlemek, kanal taşımak yada kanal silmek ise biraz zahmetli. Fakat kanal sıralamasını düzenledikten sonra listeyi usb belleğe aktarıp saklama imkanı harika. Listesinizi son haline getirip bir usb bellekte saklayabilir, istediğinizde tekrar tv’ye geri aktarabilirsiniz.

Samsung F6470’de dahili uydu yayınlarından istediğinizi harici usb bellek yada taşınabilir diske kayıt edebiliyor, time shift özelliğinden faydalanabiliyorsunuz. Yayınları kayıt etmek için bellek yada diski ext formatında biçimlendirmek gerekiyor. Bu işlemden sonra yayınlar özel şifrelenerek saklandığından bu bellek yada diskteki içeriği sadece tv’de oynatabiliyorsunuz. Bu bellek ve disklere bilgisayarlardan erişim, şifrelemeyi kırma imkanı ise şimdilik yok.

2. 3D Yayınlar:

3D özellikli modellerde aktif yada pasif gözlükler sayesinde 3 boyutlu yayınları, filmleri izleyebiliyor ve 2d>3d özelliği olan modellerde normal yayınları da 3d’ye dönüştürüp %60-70 çeviri başarısı ile izleyebiliyoruz.

Yorumum: Samsung F6470 modelinde gerçek 3D performansını görmek için internetten gerçek 3D içerik sağlamanız gerekiyor. Her 3D yazan video’nun gerçek 3D olmadığını unutmayın.

Ayrıca Samsung F6470’in dönüştürme performansının %60 gerçeklikte olduğunu söyleyebilirim. Orijinal 3D performansına çok yaklaşmasa da sizi etkileyecek bir performans sergiliyor. Bunda aktif 3D gözlüklerin payı büyük.

3. İnternet ve Akıllı Uygulamalar:

Akıllı tv’lerin çoğunda internete bağlanabilme yeteneği mevcut. Bunu ya ethernet kablo yardımı ile yada dahili wifi özelliği ile yapıyorlar ve içerisindeki flash player destekli internet tarayıcısı sayesinde birçok web sitesine sorunsuz bağlanabiliyor, internette gönlünüzce gezinebiliyorsunuz. Ve tabiki dahili uygulama mağazası sayesinde de pek çok tv uygulamasını akıllı televizyonunuza kurup onları kullanabiliyorsunuz.

Yorumum: Samsung F6470 modelinde dahili olarak 1.4 gb bellek bulunuyor. Bellek, tv içerisinde mi yoksa internet üzerinde mi saklanıyor bunu tam bilemiyorum fakat televizyonumuza kuracağımız uygulamaların burada saklandığını biliyorum. Samsung uygulama mağazasında 5-6 kategoride Türkçe ve yabancı dil uygulamalar bulunuyor. Fakat şimdilik uygulama sayısı 50 – 60’ı geçmiyor.

İnternet tarayıcıya baktığımızda; Samsung F6470’in web tarayıcısı açıkken ekranın bir köşesinde istediğiniz tv yayınını izlemeye devam ederken, aynı zamanda da internette gezinmeye devam edebiliyorsunuz.

Oyun kısmında ise çok fazla seçenek yok. Birkaç adet oyun var ve bunlar akıllı telefonlardaki oyunların kalitesine şimdilik ulaşamamış durumda.

4. Medya Oynatıcı:

Akıllı tv’mizin arkasındaki usb girişleri sayesinde 1 tb’ye kadar taşınabilir diskleri yada usb bellekleri ona bağlayabiliyor ve neredeyse tüm resim, müzik, video dosyalarına sorunsuz erişebiliyoruz.

Yorumum: Samsung F6470 testlerimde mkv, ts, full hd, bluray ve 3d yayınları sorunsuz izleyebilirken herhangi bir takılma sorunu ile karşılaşmadım.

Ayrıca dahili wifi direct özelliği, allshare özelliği, hdmi cec özelliği sayesinde aynı ağ içerisindeki uyumlu cihazlara bağlanıp bunlarda yer alan resim, müzik ve videolara televizyonumuzdan erişebiliyoruz. Testlerimde Samsung akıllı telefonumdaki full hd videoya internet ağı ve Samsung link uygulaması sayesinde sorunsuz erişim sağladım.

5. Ses ile kontrol:

Akıllı tv’mizin akıllı kumandası sayesinde belirli Türkçe komutlar ile televizyonumuzu ses ile kontrol edebiliyoruz. Kanal değiştirebiliyor, televizyon sesini açıp kapatabiliyoruz ve daha birkaç ses komutunu kullanabiliyoruz.

Yorumum: Samsung F6470 modelinde sadece ses ile komut bulunuyor ancak bazı modellerde dahili kamera sayesinde hareket ile kontrol özelliğini de kullanabiliyorsunuz. Dahili kamerası olmayan akıllı tv’lere de Skype ve hareketle kontrol için harici kamera satın alabiliyorsunuz.

6. Akıllı Kumanda:

Mevcut kumandanın üzerindeki ses tuşu ve dokunmatik pad sayesinde tüm tv işlevlerini bilgisayar yönetir gibi yapabiliyor ve Samsung akıllı tv’ler ile uyumlu universal kumandayı ayrıca satın alıp tv’nizde kullanabiliyorsunuz.

Yorumum: Samsung F6470 modelinde touchpad’li bir akıllı kumanda bulunurken F6340 modelinde touchpad olmayan başka bir kumanda yer alıyor. Samsung universal kumandaların çoğu yeni nesil televizyonların hepsiyle uyumlu olduğundan benim yaptığım gibi 23 inç tv’nizin kumandasını büyük ekran akıllı televizyonunuzda da kullanabiliyorsunuz.

7. Diğerleri: 

Akıllı televizyonların yukarıda anlattıklarım haricinde daha birçok özellikleri var. Mesela televizyonunuza kablosuz klavye, mouse bağlayıp onu bilgisayar gibi kullanabiliyorsunuz. Dahili uydu alıcısında yer alan modül girişi ile paralı yayın platformlarından sorunsuz faydalanabiliyorsunuz. Akıllı telefonunuza kurduğunuz uygulamalar ile telefonunuz ile televizyon arasında veri paylaşımı yapabilirken youtube pair gibi özelliklerden faydalanabiliyorsunuz.

Sizinde akıllı televizyonlar ile ilgili tecrübeleriniz varsa konu altından yorum göndererek katkı yapabilir, akıllı televizyonlarla ilgili sorularınızı gönderebilirsiniz.