2021, Flash Tabanlı Uygulama ve Oyunların Ölüm Yılı Oldu!

2021, Flash Tabanlı Uygulama ve Oyunların Ölüm Yılı Oldu!

Yıl 1996, tarayıcı tabanlı içerik oynatıcı uygulama Adobe Flash Player piyasaya sürüldü. Yıl 2009-2010, Apple artık cihazlarında Flash yerine Html5 kullanımının destekleneceğini duyurdu. Yıl 2019, Google’da artık Flash Player desteklemeyeceğini duyurdu ve Flash’a son darbe geliştiricisi Adobe’dan geldi. 2021 yılı itibari ile Adobe Flash Player tamamen tarih oldu.

Flash senelerce harikalar yarattı, bir çoğumuz flash tabanlı ücretsiz oyunları senelerce flash player sayesinde oynadık. Fakat bir gerçek var ki, flash çok hantaldı ve yeni çağa uyum sağlayamamıştı. Artık ölmesi gerekiyordu..

2021 yılı geldi, flash player’ın fişi çekildi.

Şuan pek çok tarayıcı, uygulama ve web sitesi flash kullanmıyor, desteklemiyor. Hadi diyelim kullandılar, flash player artık çalışmayacağı için flash içerikler 2021 yılı itibari ile çöpe dönüyor.

Bu durum Facebook içinde geçerli. 

Artık Facebook üzerinde yayımlanmış flash tabanlı oyunlar çalışmıyor. Bir kısmı zaten tamamen yayından kaldırıldılar yada html5 tabanlı olarak yenilendiler.

Örneğin Farmville

Geliştiricisi Zynga konuyu şu sayfada özetliyor ve Farmville tutkunlarını yeni nesil Farmville 2 ve Farmville 3 oyunlarına yönlendiriyor.

Benzer şekilde pek çok flash tabanlı okey oyunu da ya kendini yeniliyor yada yayından kaldırılıyor.

Yani 2021 yılı itibari ile oynayamadığınız bir oyun varsa ve bu oyun flash tabanlı ise ya yeni sürümüne geçmeniz yada o oyuna alternatif bir oyun bulmanız gerekiyor.

Konuyla alakalı bilgi alışverişi yapmak yada artık çalışmayan flash oyunlar ve alternatiflerini paylaşmak isterseniz yazı altındaki yorum formunu kullanabilirsiniz.