Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak

Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak

Bir önceki yazımda anlattığım, Android 4.2 ile yerel olarak gelen Emoji desteğini, “Acaba nasıl önceki sürümlere kazandırırız?” diye düşünüp araştırırken xda developer’da iki ayrı konuda iki ayrı mesaja denk geldim ve iki ayrı mesajdaki yöntemleri uygulayarak Android 4.0.4 yüklü, rootlu, Samsung Galaxy S Plus telefonuma Emoji desteği kazandırdım.. Ve tabi bunuda sizlerle hemen paylaşmak istedim…

DİKKAT! Yazı, 16 Kasım 2012 tarihinde Android 4.2 sürümü baz alınarak hazırlanmıştır. Yeni Android sürümlerinin çoğunda dahili emoji klavyeleri bulunmaktadır. Eğer böyle bir anlatıma ihtiyaç duyduysanız, yani klavyenizde emojiler yoksa daha güncel olan diğer yazıma bakabilirsiniz.

>> Android Cihazlar için Emoji Uygulaması “İWnn İme”

Öncelikle her şeyin net olmasını istiyorum bu nedenle daha önceki yazılarımda yaptığım gibi olayı maddeler halinde anlatmak istiyorum.

1. Bu iki yöntemi uygulayabilmek için telefonunuzun root’lu olması gerekiyor. (CWM gerekiyor mu bilmiyorum bende custom rom’dan ötürü CWM 5 yüklü) Ve bu iki yöntemin hangi telefon modellerinde, hangi Android sürümlerinde (Android 4.x hariç) olumlu sonuç vereceği bilinmiyor. Örneğin birazdan ilgili konularda (xda developer bağlantılarında) göreceğiniz gibi yapılacak işlemlerin her ikiside farklı telefonlar için paylaşılmış ancak ikisinin birleşiminin Samsung i9001’de çalışacağı söylenmemiş. Çünkü denemeden bilinemezdi.. Bu nedenle anlatımımı takip ederek gereken işlemleri yapacaksanız yöntemin çalışmama ihtimalini de göz önünde bulundurun lütfen..

2. (Jelly Bean 4.1.x kullananlarda root explorer gerekmiyor. JB kullanıyorsanız atlayın.)  Bu yöntemi uygulayabilmek için Root Explorer uygulamasını kullanmanız gerekiyorve tabi bu uygulamada Google Play’de para ile satılıyor (ücretsiz sürümü veya alternatifi var mı bilmiyorum). Yani bi emoji için para verip Root Explorer alınır mı? Size kalmış.. Tavsiyem root explorer apk dosyasını Google üzerinden arayıp bulmanız ve işiniz bitincede telefondan kaldırmanız..

3. Anlatacağım iki yöntemi uygulamadan önce telefonunuzda gerekli yedeklemeleri yapın ve tabi root / cwm / rom bunlara yabancıysanız telefonu bozma ihtimalini göz önünde bulundurarak buradan uzaklaşın :))

Nasıl Yaptım?

Nasıl yaptığıma geçmeden önce bikaç noktayı daha belirtmek ve tekrar vurgulamak istiyorum.

– Xda developer’da denk geldiğim iki ayrı mesajdan biri Samsung Galaxy S3 kullanıcılarına ait bölümde idi diğeri ise HTC Desire S kullanıcılarına ait bölümde idi. Yani her iki işlemin ardından yöntemin Galaxy S Plus’da çalışmama ihtimali vardı ama ben yinede herşeyi göze alıp işlemleri uyguladım ve sonuç olarak İos5, ios6 ve Android 4.2’de yer alan (Outlook tarafından da desteklenen) Emoji desteğine sahip oldum..

– Yöntemi uyguladıktan sonra telefonumda hiçbir sorun olmadı. Dil ve Giriş ayarlarına İWnn IME ve ayarları eklendi ve Emojilerin çoğunu hem görmeye hemde kullanmaya başladım (ios6 ve Android 4.2’ye göre 20-30 eksik olabilir ama pek çoğunu görebiliyor, kullanabiliyorsunuz.)..

– Ve tabiki, telefonum SGS+, Android sürümü olarak da custom rom CM9 RC5 İvendor 4.0.4 yüklü.. (19 Kasım 2012 itibariyle telefonuma Android 4.1.2 JB yükledim ve bu rom’da da Emoji desteğini telefona aktarabildim.)

Yani anlayacağınız; Anlatılan işlemleri uygulamak istiyorsanız sorumluluk size ait, işlemleri uygularken telefonunuza zarar verirseniz sorumluluk kabul etmiyorum ve Emojileri gördüğüme, kullanabildiğime dair örnek ekran görüntülerini de yazımın devamında kanıt olarak görebilirsiniz..

Geçelim Uygulamaya

Öncelikle dediğim gibi cihazınızın Root’lu olması gerekiyor ve uygulamanın hangi Android sürümlerinde çalıştığını tam olarak bilmiyoruz bu nedenle deneyip görmeniz gerekiyor.

1. Cihazınız root’lu ise aşağıdaki bağlantıdan telefona flash’lanacak paketi indiriyorsunuz. (HTC Desire S kullananlar xda’da paylaşılan diğer dosyayı indirecekler)

>> Universal Flashable.zip

2. Şimdi indirdiğiniz paketi kurtarma moduna geçirip telefonunuza yüklüyorsunuz ve (Yükleme işlemi normal rom veya gapps yükleme ile aynı, “choose zip from sdcard” seçip zip’li dosyayı yüklüyorsunuz. Yükleme bitince de wipe cache vs yapmadan) “Reboot System Now” seçerek telefonu yeniden başlatıyorsunuz.

3. Paket yüklemesini yaptıysanız şimdi Dil ve Giriş ayarlarına bakın, İWnn IME ayarları eklenmiş olmalı. Eğer İWnn IME yerinde duruyorsa yapmamız gereken diğer işleme geçiyoruz..

(Android 4.1.x Jelly Bean kullananlar için işlem bu kadar. Dil dosyası ve XML yüklemeniz gerekmiyor.)

Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak

Android 4.1 öncesi kullananlar devam edin..

4. Yapılacak ikinci işlem şu; Aşağıdaki linkten Galaxy S3 konusuna gidiyorsunuz ve oradaki EmojiDisplay.zip dosyasını telefonunuza indiriyorsunuz. Ardından Root explorer aracılığı ile aşağıda adı geçen iki dosyayı belirtilen yerlere kopyalıyorsunuz. (Not: Root explorer Google Play’de para ile satılıyor demiştik uygulamayı Google üzerinden aratırsanız bulabilirsiniz..)

>> Font ve XML’ye Git

DroidSansFallback.ttf >>> /system/fonts  
fallback_fonts.xml >>> /system/etc

5. Daha önce Root explorer kullanmamış olanlar öncelikle root explorer’da system/fonts klasörüne girin ve DroidSansFallback.ttf dosyasını bulun, ardından dosyada parmağınızı basılı tutup açılan menüde Zip this file seçeneğini seçerek önce bu font dosyasını sonrada aynı yöntem ile system/etc klasöründeki fallback_fonts.xml dosyasını zip olarak yedekleyin. (Zip yedekler lazım olursa sdcard klasörü içindeki SpeedSoftware/Zip klasöründe bulabilirsiniz..)

Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak

Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak

Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak

6. Dosyaları yedeklediyseniz şimdi Xda’dan indirdiğiniz font ve xml dosyasını root explorer ile bulun ve tek tek yukarıda adı geçen (system/fonts ve system/etc) klasörlere kopyalayın, dosyanın üzerine yazılsın mı dediğinde ise YES butonu ile onay verin. (İndirdiğiniz dosyaları root explorer ile bulmak için sdcard klasörü üzerinden ilerleyin)

Not: Her iki dosyayı root explorer ile kopyaladıktan sonra fonts klasörüne (veya etc klasörüne) girdiniz ve paste butonuna bastınız şu uyarı gelirse;

Warning: You cannot paste here because the file system is read-only

OK butonuna dokunun ve sağ üstteki Mount R/W yazan yere dokunun, Mount R/O olduğunda tekrar Paste komutunu verin.

Not2: Dosyayı Paste ile yapıştırmaya kalktığınızda ise “Do you want to owerwrite it?” mesajı gelince Yes butonuna dokunun..

7. Her iki dosyayı da söylenen yerlere kopyalamayı bitirdiğinizde telefonu yeniden başlatın. (Yani kapatıp tekrar açın.)

Kontrol!

Şimdi her şey tamam telefon açıldığında yapılan işlemler olumlu sonuç vermiş mi kontrolunu yapabiliriz..

– Twitter’ı açın, instagram’ı açın, yada Sms penceresi açın.. Sanal klavyede Space (boşluk) tuşunu basılı tutun ve açılan pencereden Emoji input seçin..

– Sanal klavyenin yerine Emoji klavyesi belirecek.. Eğer Emojiler karşınızda ise tebrikler başardınız. Artık buradan istediğiniz ifadeyi mesajlarınıza, tweetlerinize, instagram yada Google Play yorumlarınıza ve Outlook maillerinize ekleyebilir, kullanabilirsiniz.. Ve tabiki başkalarının gönderdiği emojileri de görebilirsiniz.

(Aklınızda olsun: Telefona kopyaladığımız font dosyasının eski olmasından ötürü olsa gerek kullanılan “bazı” ifadeler görüntülenmiyor ama Android 4.2’de 700’den fazla emoji vardı bununda en az 680 tanesi listede var diyebilirim.)

Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak Rootlu Android Telefona Emoji Desteği Kazandırmak

Uygulamaya Dair Son Notlar:

  • Emoji, japon dilinde resim karakterler bizde ise ifade anlamına geliyor ki zaten kurduğumuz moddan sonra telefonumuza japon karakterleri de ekleniyor.
  • Eğer işlemler size basit geldiyse bu bağlantıdaki benim editlediğim dosyaları da kullanabilir ve emoji listesinin biraz daha artmasını sağlayabilirsiniz. (Paket içindeki AndroidEmoji.ttf system/fonts klasörüne kopyalanacak, fallback_fonts.xml ise system/etc klasöründekinin üstüne yazılacak.)
  • Anlatımımdaki işlemleri denediniz ve Emojiler sizde belirmedi mi? O zaman Hiçbişey yapmanıza gerek yok, telefonu bu şekilde kullanmaya devam edin çünkü şimdilik bu yöntemin dışında işe yarayan başka yöntem yok. Ayrıca yüklediğiniz dosyalar telefonunuza zarar vermez rahat olun.
  • Anlatımımdaki işlemler başarılı oldu ve Emojiler göründü ama siz sevmediniz kaldırmak mı istiyorsunuz? O zaman telefona temiz custom rom yada stock rom yükleyin. Gerçi yukarıda dediğim gibi yüklenen dosyalar telefonunuza zarar vermediğinden ve kullanmayı mecbur etmediğinden kaldırmanız da gerekmiyor.
  • Anlatımımdaki işlemleri denediniz ve başarılı/başarısız oldu, o zaman telefonunuzun marka, modelini ve yüklü Android sürümünü yorum olarak paylaşın. Ve sizden başka bu yöntemi denemek isteyenlere hangi cihazda çalışıp çalışmadığını aktarmış olun..

Son olarak anlatımda yer alan bağlantılardan dosya inmiyor mu? Yorum yazarak durumu bildirin dosyaları upload edip yazımda gerekli güncellemeyi yapayım.