Ücretsiz Otobüs Simülasyon Oyunu “Proton Bus Simulator”

Ücretsiz Otobüs Simülasyon Oyunu "Proton Bus Simulator"

Bir önceki yazımda mobil platformların en iyi simülasyon oyunlarını paylaşmıştım. Bu sırada Proton Bus Simulator isimli oyunun bilgisayar sürümünün de olduğunu keşfettim. Henüz beta aşamasında olan oyunda birçok eksik ve hata var fakat Fernbus Simülatör‘ün 125 TL’ye satıldığı bir ortamda ücretsiz bir alternatif hiç de fena olmaz dedim. Sizler için yükledim, denedim.

Proton Bus İlk Değerlendirme

Oyunun Windows ve Android sürümleri mevcut. Tabi ki ben ilk olarak Windows sürümünü indirdim ve birkaç saat her şeyini kurcaladım. Yukarıda da belirttiğim gibi oyun henüz beta aşamasında olduğundan oyunun Windows sürümüne alışmak beni epey zorladı. Çünkü PC sürümündeki teferruat yüzünden oyunu bozdum. Neyse ki sonrasında sorunu hallettim.

Oyun, çapraz platform oyun moturu Unity üzerinde geliştiriliyor. İmkanınız varsa Android sürümünü oynamanızı öneriyorum fakat mobil cihazınız yoksa, yada bu deneyimi PC’de yaşamak istiyorsanız Windows sürümü de olur.

İlk deneyim ile oyuna puanım 10 üzerinden 7. Grafikleri en üst seviyeye ayarlayınca oyunda takılmalar oluyor fakat grafikleri en düşüğe çevirince de her şey çamurlaşıyor. Yani oyun için güçlü bir sistem gerekiyor. Ayrıca en iyi ayarları tutturmak içinde 30-40 dakikanızı ayırmanız şart. Mesela oyun kasıyor ise park eden araç sayısını, trafikteki araç sayısını azaltabilir, 3d ağaçları kapatabilir, max fps değerini düşürebilirsiniz. Sisteminiz iyi ise tüm ayarları maksimum yapıp, aşağıdaki videoda olduğu gibi en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.

Oyunun sistem gereksinimleri şu şekilde belirtilmiş;

– En düşük Dual Core (çift çekirdek) İşlemci,
– En az 4 GB Ram,
– En az 1 GB Ram Ekran Kartı.

Bir Bus Simulator 18 değil fakat başlangıç için yeterli.

Ücretsiz Otobüs Simülasyon Oyunu "Proton Bus Simulator"

İndirme Bağlantıları 

Oyunun Android, Windows sürümleri olmasına karşın şimdilik Apple ios sürümü yok.

Oyunun PC sürümü bağlantıları aşağıda mevcut. Size uyan sürümün Mediafire yada Google Drive bağlantısını bulun, indirin ve oyun dosyalarını masa üstüne çıkarıp kurulum ile uğraşmadan oyuna dalın. (İlk bağlantı oyunun şehir içi versiyonuna ait, ikinci bağlantı ise oyunun sonradan çıkan şehirler arası versiyonuna ait.)

>> Proton Bus Simulator İndir

>> Proton Bus Road İndir

Bağlantılar direk Proton Bus indirme sayfalarına gider. Oyunun güncel sürümlerini indirebilmeniz için o bağlantıları kullanmanız gerekiyor. Aksi halde eski bir sürümde kalır, güncellemeleri takip edemezsiniz. İndirme sayfasına gittiğinizde karşınızda rakamlı bağlantılar göreceksiniz, en üstteki rakam (mesela 254 yada 80A) güncel sürüme ait bağlantıdır, tıklayın ve açılan yeni sayfadan oyunun size uyan sürümünü indirin. Aynı sayfada hem oyunun PC sürümü, hem de Android Apk sürümü yer almakta.

Oyunun güncel Google Play sayfasına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Oyunun İnce Ayarları

Oyunu açtığınızda bir sürü ayar bulunan bir ekran geliyor karşınıza. Ayarlamaları yapıyor, otobüsünüzü, haritanızı seçiyor ve New Game yada Continue Game butonu ile oyuna dalıyorsunuz.

Ücretsiz Otobüs Simülasyon Oyunu "Proton Bus Simulator"

Hemen yukarıda oyunun v162 versiyonuna ait giriş ekranını görüyorsunuz. “Bunlar nedir?” diye merak edenler için kısaca anlatmak gerekirse;

  • Graphics Settings: Oyunun detaylı grafik ayarları yer alıyor. Yani ana ekranda Low, Medium, High, Ultra butonlarını kullansanız da olur ama grafiklere detaylı ayar çekmek istiyorsanız buraya dalmalısınız.
  • Simulation Settings: Oyunun canlılığını ve grafik gücünü etkileyen ayarlar burada. İnsan sayısını, araç sayısını, aynalar vs. seçimlerinize bağlı olarak oyunun performansı da etkilenir, canlılığı da artar veya azalır.
  • Sounds: İnsan konuşmaları, trafik sesleri vb. oyun seslerini buradan açıp kapatabilirsiniz.
  • Mods: Oyuna çıkan yada çıkacak olan modları buradan yükleyebilirsiniz.
  • Extras: Oyunun pc sürümü için daha iyi grafikler sunan beta bir menü. Burayı kurcaladığımda oyunu bozdum. Yeni sürümlerde daha kararlı hale gelirse oyunu daha heyecanlı hale getirebilir.
  • Extras 2: Fren hassasiyeti, araç sesleri ve extra monitör gibi seçenekleri olan bir başka menü.
  • Continue Game: Önceki oyuna devam etme. (Bazen kaldığın yerden değil baştan başlıyor.)
  • New Game: Yeni oyun başlatma.
  • Local Time: Oyun yerel saatinize göre ilerler.
  • Play at Night: Oyun gece moduna geçer.
  • İnfo: Oyunun performans değerlerini gösteren bilgi ekranını açar. Fps değeri, ram kullanım miktarı vb. bilgileri anlık takip edebilirsiniz.
  • Rain: Oyunda yağmur yağar.

Ücretsiz Otobüs Simülasyon Oyunu "Proton Bus Simulator"

Yukarıdaki resimde gördüğünüz ekran Graphics Settings‘e tıkladığınızda karşınıza çıkıyor. İyi bir sisteminiz, yani güçlü bir bilgisayarınız varsa buradaki ayarları en yükseğe getirmenizi öneririm.

  • Mesela soldan Beautiful seçip, sağ taraftan ise tüm seçeneklere tik koyabilirsiniz. FPS Limit bende 30 idi, siz 60, 100 yada 120 yapabilirsiniz.
  • Uzaktaki objelerin yüklenmesiyle alakalı 150 view distance değerini de 500-1000 civarı bir rakama çıkarabilirsiniz. Bu sayede ileride görünen binalar, dağlar vs. daha yoğun olacak, daha erken yüklenecek. Fakat sisteminizi de zorlayacaktır.
  • Day shadows, Night Shadows, gölgelerle alakalı bir durum. Açarsanız oyunda gölgeler olur ama bunu yapmanızda sistemi zorlar.
  • Reflection, Fog, yansımalar ve sisler. Yine sisteminizi zorlar.
  • 3D Trees, 3 boyutlu ağaçlar katar. Yine sistemi zorlayan bir durum.

Bu ayarları yaparak olabilecek en iyi sonuçlarla oyunu oynarsınız. Fakat bunların hepsini kapar ve soldan Fastest seçerseniz de en çamur ayarlarda ama kasmadan oyununuzu oynamış olursunuz. Artık ne kadar zevk alırsanız.

Oyuna Giriş

Oyuna girerken New Game yada Continue Game butonlarına tıklıyorsunuz, otobüsün kıç görünümünden oyun başlıyor. Fakat bundan önce otobüs seçmeniz, otobüse skin seçmeniz, oyun içi harita seçmeniz istenebilir. Seçimleri yapmadan oyuna dalma imkanı sadece continue game’de var.

Her şey tamam ve oyundasınız, ama göreviniz ne?

Oyunda şimdilik tamamlanan görevler yok. Yolcuları toplayın, son durağa kadar indi/bindi yapın, sonrasında yine aynı şeye devam edin. Hepsi bu.

Yani para felan kazanmıyorsunuz. Şuan ki haliyle biraz sıkıcı fakat adamlarda haklılar, önce oyunun genel çerçevesini düzeltmeli, sonra içini doldurmalılar. Muhtemelen beta’dan sonra daha kapsamlı görevler, kazançlar eklenmiş olacaktır.

Oyun Kontrolleri

Oyuna girmeden önce kontrol tuşlarını öğrenmeniz gerekiyor.

Oyunun kontrol tuşları Proton Bus blogunda paylaşılmış fakat hepsini kullanmanız gerekmiyor. Tuşları denerken oyunu bozma ihtimaliniz var (tıpkı benim yaptığım gibi..). Bu sebeple benim tavsiyelerimi dikkate almanızı öneririm.

Öncelikle; Oyuna girerken otobüs seçilen ekranda Man. Gearbox ve Clutch (debriyaj) butonlarına tik koymayın.

Bunu yaparsanız oyunda otomatik vites yerine manual vites aktif olur. Otobüsü yerinden kaldırmak için motor (m), debriyaj (tab tuşu), vites (1-2-3) debelenir durursunuz.

Ücretsiz Otobüs Simülasyon Oyunu "Proton Bus Simulator"

Oyun başladığında ise;

  • E tuşu ile aracın motorunu çalıştırın.
  • Yön tuşları veya awsd tuşları ile aracı yürütün.
  • Oyun ilk açıldığında kamera açısı araç içi değilse F1 tuşu ile araç içine geçin.
  • Duraklarda numara tuşlarında bulunan /, * ve tuşları ile sağ kapıları açın, yolcuları indirin, bindirin. Ancak kapıları açık unutmayın. Kapılar açık kalırsa araç yerinden kalkmaz.
  • Otobüsle kaza yapmamaya bakın, araç kilitlenebilir, geri geri gitse de ileri gitmez. Böyle olursa E tuşu ile motoru durdurup tekrar çalıştırın.
  • Yolcular otobüse binerken yada inerken ne yaptıklarına bakabilmek için F2 ve F3 tuşlarını kullanın. F3’e bastıkça kamera sağa döner, F2’ye bastıkça sola döner. Kamerayı direk karşıya sıfırlamak içinde Space tuşunu kullanın.
  • Otobüsü geri götürecekseniz geri vitese R tuşu ile geçebilirsiniz sonrasında geri vitesten düz vitese geçmek için N tuşunu kullanın. R ile geri vitese geçtiyseniz W yada ileri tuşlarını kullanın, araç geri gidecek.
  • Yokuş gibi yerlerde yada duraklarda aracı durdurmak için . (nokta) tuşunu kullanın. Otobüsün el freni çekilmiş olacak. Ama bu tuşu tekrar basarak aracı serbest bırakmayı unutmayın.
  • Yolculardan biri inmek isterse araç içinde bir zil sesi duyarsınız, araç konsolunda da kırmızı ufak bir ışık yanar. Ayrıca el freni çekiliyse yine konsolda bildirim ışığını görebilirsiniz.
  • Ek olarak; ek seçenekler tuşu ALT, korna tuşu H, klima tuşu U ve V, serbest kamera I, sol sinyal 7, sağ sinyal 9, dörtlüler B tuşu ile kontrol ediliyor. Aklınızda bulunsun.
  • Oyundan çıkış için ESC > Exit fakat beta sürümlerde oyun hata verip kapanabilir. Panik yapmayın. Beta sürümde bunlar normal.

Benim aktaracaklarım şimdilik bunlar. Oyunu takip edebildiğim sürece yazımda güncelleme yapacağım. İnşallah bu oyunu da daha önce tanıttığım Raft geliştiricilerinin yaptığı gibi final sürüme geçirdikten sonra Steam üzerinden ücretli satışa açmazlar.

Takip edip göreceğiz..

Oyunla alakalı eklemek yada sormak istedikleriniz olursa yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.

>> Oyunun Facebook Sayfası
>> Oyundan Resimler
>> Oyunun Google Play Bağlantısı

Güncelleme 1: Yazımı yayınladıktan sonra Steam’de harika bir otobüs oyunu yayınlandı. Oyunun adı Bus Simulator 2018. Youtube’dan oyuna ait videolara bakabilir ve beğenirseniz Steam üzerinden 78 TL civarı bir fiyatla satın alabilirsiniz. (İndirim dönemlerinde ise 31 TL’ye kadar ucuzluyor.)

Güncelleme 2: Mobil platformlarda Skisosoft firması tarafından geliştirilen fakat herkesin bilmediği bir otobüs oyunumuz daha var. Oyun hem Google Play’de mevcut, hemde Windows Store üzerinden masaüstü, dizüstü bilgisayarımıza da yüklenebiliyor. Bu sayede hem mobilde, hemde pc platformunda yeni bir alternatifimiz daha oluyor. Oyunu aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
>> Public Transport Sim. Mobil
>> Public Transport Sim. Windows