Google+’da Koleksiyon ve Topluluk Sayfası Oluşturma

Google+'da Koleksiyon ve Topluluk Sayfası Oluşturma

Bundan birkaç sene önce, yani 2011 yılında Google+ için hayran sayfalarını nasıl oluşturacağımızı şu yazımda paylaşmıştım. Yakın zamanda Google+’da değişimler oldu ve hayran sayfaları, marka sayfaları, topluluk sayfaları, koleksiyon sayfaları, işler karıştı. Mecburen geçmişteki yazımı güncellemem gerekti. O yazımda marka sayfalarını, bu yazımda koleksiyon ve topluluk sayfalarını anlatıyorum. 

Google+ Kapanıyor: Google+ hizmeti Nisan 2019 tarihinde kapanıyor, fakat diğer yandan kurumsal sayfalar açık kalıyor. Bu sebeple Google + kapandıktan sonra aşağıdaki anlatımın bir bölümü yada tamamı geçersiz hale gelebilir. Konuyla alakalı yardıma ihtiyacınız olursa lütfen konu altından yorum yazın.

Marka sayfaları nedir? 

Markanızın, işletmenizin özel sayfası, hesabıdır. Yöneticiler felan ekleyebiliyorsunuz, size özel url’niz oluyor. Ancak marka sayfası açmak için geçerli bir adres sunmanız, haritada işletmenizin konumunu işaretlemeniz gerekiyor. Eskiden böyle değildi, rahat rahat sayfa açıyor, özel url alabiliyorduk.

Marka sayfası oluşturmak için bu yazıma bakabilirsiniz.

Koleksiyon sayfaları nedir?

Pinterest benzeri bir sistem, Google+’da koleksiyon sayfaları olarak geçiyor. Özel url vermiyor diye biliyorum ancak Facebook’daki gibi güzel bir sayfanız oluyor, insanlar sayfanızı takip ederek paylaşımlarınızı görebiliyor, beğenip, yorumlayıp, paylaşabiliyorlar.

Topluluk sayfaları nedir?

Google+’da birde topluluk sayfaları var, koleksiyon sayfalarından tek farkı sanırım topluluğunuza katılanlar sayfanızda paylaşımlar yapabiliyorlar. Sizde paylaşımları denetliyor, düzenliyor, yayınlıyorsunuz. Yani Facebook sistemini sevenlerin Koleksiyon sayfası oluşturması daha mantıklı olacak gibi.

Sayfamızı nasıl oluşturuyoruz? 

Google hesabımıza oturum açıyor ve aşağıdaki bağlantı ile Google+ sayfamıza geçiyoruz. (Eğer hiç Google+ hesabınız yoksa zaten size bir uyarı gelecek, bu sayede kişisel Google+ hesabınızı oluşturacaksınız.)

>> Google+ Hesabıma Git

Sol tarafta bir menü göreceksiniz, menüyü açın ve Koleksiyonlar yada Topluluklar bağlantısına tıklayın.

Google+'da Koleksiyon ve Topluluk Sayfası Oluşturma

Her iki sayfada da üst tarafta 3 seçenek göreceksiniz. Topluluk yada Koleksiyon, hangisinde sayfa oluşturacaksanız en sondaki seçeneğe (Sahip olduklarınız yada Sizinkiler) tıklayın.

Google+'da Koleksiyon ve Topluluk Sayfası Oluşturma

Karşınıza yeni sayfa oluşturma butonu görünecek. Butona tıkladığınızda sizden sayfa ismi ve açıklaması istenecek, sonrasında sayfanın ufak detaylarını da girerek sayfa oluşturma işlemini tamamlayacaksınız.

Google+'da Koleksiyon ve Topluluk Sayfası Oluşturma

Topluluk sayfası oluştururken Diğer Seçeneklere tıklamanızı ve burada yayın inceleme onayını açmanızı öneririm. Bu sayede topluluğa katılan herkes sizin onayınız olmadan herşeyi paylaşamazlar, paylaştıkları şey sayfanızda görünmeden önce sizin onayınızdan geçer.

Google+'da Koleksiyon ve Topluluk Sayfası Oluşturma

  • Topluluk sayfasında yeni bir yayın paylaştığınızda tartışma şeklinde görünür ve topluluk üyeleri bu paylaşım altında forum ortamı gibi sohbet edebilir, katkı yapabilirler. Veya sayfanıza katılan birisi sayfanızda konuyla alakalı yeni bir tartışma konusu başlatabilir.
  • Topluluk sayfasına moderatör atayabilirsiniz.
  • Topluluk sayfasında sol üst 3 nokta menüsünden Topluluğu düzenle seçeneğine tıklayarak, topluluğunuz içerisine kategoriler oluşturabilirsiniz.

İPUCU: 

Eğer bir siteniz varsa ve sitenize Google+ url’sini de alarak bir Google+ sayfası açmak istiyorsanız önce yeni bir Google+ hesabı oluşturun ve adında sitenizin adını kullanarak özel url’yi almaya hak kazanın. Sonrasında ise bu hesabın altına sayfanız için Koleksiyon sayfası oluşturarak paylaşımlarınızı bu sayfa altından yapın.

Topluluk veya Koleksiyon sayfanıza özel Google+ rozeti oluşturmak isterseniz aşağıdaki yazıma bakabilirsiniz.

>> Web Siteleri İçin Google+ Takip Rozeti Oluşturma 

Topluluk sayfalarıyla ilgili kafanızda soru işaretleri varsa bu bağlantıya, Koleksiyon sayfalarıyla ilgili kafanızda soru işaretleri varsa bu bağlantıya göz atabilirsiniz.